Vreme čitanja: oko 2 min.

Glаsovi horova sveta će se vinuti iz Istanbula: Istanbul će biti domaćin Svetskog simpozijuma o horskoj muzici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istanbul, jedna od vodećih destinacija kongresnog turizma, biće domaćin Svetskog simpozijuma o horskoj muzici (WSCM) između 25 - 30. aprila

  • 0
Istanbul će biti domaćin Svetskog simpozijuma o horskoj muzici Foto: Promo

Simpozijum, čiji je domaćin Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, okupiće najbolje svetske horove i stručne govornike u istorijskim prostorima Bejoglua i posebno u Kulturnom centru Ataturk.

Kao jedan od vodećih svetskih gradova u kongresnom turizmu (MICE), Istanbul je domaćin mnogih kongresa i sastanaka svake godine sa svojim jedinstvenim prostorima i smeštajnim kapacitetima. Jedna od najvažnijih organizacija kojoj će Istanbul biti domaćin ovog proleća je Svetski simpozijum o horskoj muzici (WSCM), najveći događaj Međunarodne federacije horske muzike (IFCM) u poslednjih šest godina. Simpozijum, koji će se održati između 25. i 30. aprila, označava prvi svetski sastanak horova nakon pandemije.

Tema Svetskog simpozijuma o horskoj muzici u Istanbulu je "Promena horizonata", koja za cilj ima poštovanje tradicija zajedničkog pevanja, predstavljanje različitih regiona sveta i pokrivanje što je moguće više različitih oblika horske muzike.

Istanbul, kao iskusan domaćin sa dugogodišnjim iskustvom u kongresnom turizmu, okupiće više od 50 govornika, preko hiljadu umetnika i više od 2000 učesnika iz 28 različitih zemalja, sa pet kontinenata, u kultnim prostorima Bejoglua. Program će istražiti aktuelni svet horske muzike i viziju mogućeg izgleda zajedničkog pevanja u bliskoj i daljoj budućnosti.

Nezaboravni koncerti na kultnim i istorijskim mestima u Istanbulu

Program Simpozijuma će obuhvatiti niz različitih stilova i tradicija u horskoj muzici. Sastavljen od serije koncerata, izložbi, radionica i događaja, u kojima će se predstaviti umetnici kako iz Turske, tako i iz inostranstva, događaj promoviše ujedinjujući efekat muzike koja spaja različite kulture i civilizacije. Na Simpozijumu će učestvovati više od 30 horova iz Turske, kao i 11 horova iz inostranstva, koji će imati više od 40 nastupa u kultnim istorijskim prostorima Bejoglua, uključujući kuću Galata Mevlevi, crkvu Svetog Antoana i Grand Peru.

U okviru Svetskog simpozijuma o horskoj muzici, velelepna scena Ataturkovog kulturnog centra ugostiće kamerni hor Estonske filharmonije odlikovan Gremi nagradom, Batavia Madrigal Singers iz Indonezije, Nacionalni hor Fajha iz Libana, pevače Državnog univerziteta Džordžije iz Sjedinjenih Američkih Država, Le Chant Sur La Lowe iz Gabona, Leioia Kantika Korala iz Španije, Orfeon San Huan Bautista iz Portorika, Sofija Vokalensemble iz Švedske, Kamerni hor Tajpejske filharmonije, Omladinski hor Vankuvera i Državni hor iz Turske. Tokom večernjih koncerata, pozvani horovi će premijerno izvesti dela specijalno komponovana za Simpozijum u okviru teme Promenljivi horizonti.

Za više informacija o programu Svetskog simpozijuma o horskoj muzici posetite wscmistanbul2023.com.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA