Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz budžeta grada „Nišvilu“ ove godine 35 miliona dinara, 11 miliona više nego prošle godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovogodišnji „Nišvil“ trebalo bi da, kao u najboljim vremenima, okupi makar 900 izvođača.

  • 0
Iz budžeta grada „Nišvilu“ ove godine 35 miliona dinara, 11 miliona više nego prošle godine

Foto: D.Kocić

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor „Nišvil“ džez festivala Ivan Blagojević potpisali su danas ugovor kojim se grad obavezuje da organizaciju tog festivala ove godine finansira sa 35 miliona dinara.

Sotirovski je istakla da će iz budžeta grada u 2023. godini za „Nišvil“ biti izdvojeno 11 miliona više nego u 2022. godini.

„Finansijski bolje stojima ove godine tako da smo imali mogućnosti da ovu manifestaciju, vrlo značajnu za grad, finansijski bolje podržimo. Verujem da ćemo narednih godina kako se bude punila gradska kasa imati više para za „Nišvil“. Takođe verujem da ćemo tokom avgusta, kada se festival organizuje imati punu tvrđavu, hotele i ugostiteljske objekte, izjavila je Sotirovski prilikom potpisivanja ugovora.

Direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević kazao je da taj festival sada ima zaista težak zadata da pored 35 miliona dobijenih od grada, prikupi još 53,2 miliona dinara, neophodnih za organizaciju ovogodišnje manifestacije.

„To će biti zaista nemoguća misija, zavisiće puno od naših kontakata sa sponzorima, od konkursa Ministarstva kulture i evropskih konkursa“, rekao je Blagojević.

On je kazao da „Nišvil“ nastoji da vrati programe koje je privremeno ugasio proteklih godina, poput književno-poetskog programa.

„Ove godine uvodimo neke nove programa. Letnju pozornicu ćemo upotrebiti kao jedan svojevrstan omaž Nju Orleanskom džezu, odnosno prvim marširajućim orkestrima sa kraja 19. veka. Okupićemo tu brojne izvođače i orkestre, konkurs za učešće smo juče otvorili“, izjavio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji „Nišvil“ trebalo bi da, kao u najboljim vremenima, okupi makar 900 izvođača.

„Planiramo da uradimo 140 koncerata i 20 pozorišnih predstava, da prikažemo 80 filmova i 60 različitih performansa“, kazao je Blagojević.

On je rekao da se „Nišvil“ bori da u Niš dovede što značajnija imena iz sveta džeza, ali da im ne ide na ruku inflacija honorara, koja je za neke izvođače i 100 odsto.

Kao zvučnija imena na ovogodišnjem niškom džez festivalu Blagojević je pobrojao kubanskog muzičara Roberta Fonseku, basistkinju Idu Nilsen i bubnjara Entonija Sančeza.

(D. Kocić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA