Vreme čitanja: oko 5 min.

Divanhana za Telegraf.rs: Publika u Srbiji na aspolutno jedinstven i svoj način razumije, pjeva i voli sevdah

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pred novi performans u srpskoj prestonici, iz grupe Divanhana su govorili o beogradskom nastupu, sevdahu, kako publika van granica bivše Jugoslavije reaguje na njihovu muziku

  • 0
Divanhana Foto: Albin Melez

Grupa Divanhana ponovo nastupa u Srbiji. Kao što je poznato, 12. maja će imati koncert u MTS dvorani u Beogradu, a kasnije i ostalim gradovima naše zemlje.

Pred novi performans u srpskoj prestonici, iz grupe Divanhana su govorili o beogradskom nastupu, sevdahu, kako publika van granica bivše Jugoslavije reaguje na njihovu muziku.

  • Šta publika može da učekuje na novom koncertu u Beogradu?

Obzirom da smo posljednji koncert u Beogradu održali prije pet godina, na Kolarcu sa našom dragom Suzan Kardes, mnogo toga se promijenilo u našem sastavu. Izdali smo novi album, a samim tim izgradili i neki novi, drugačiji zvuk. Također, ovaj koncert je dio "Zavrzlama Tour" tako da u osnovi radimo koncertnu promociju istoimenog studijskog izdanja, naravno uz mnogobrojna ostvarenja s prethodnih albuma koja su se prigrilila uz srca naše cijenjene publike kroz godine koje su iza nas.

  • Da li planirate goste na beogradskom nastupu?

Koncerti u Beogradu su uvijek imali drugačiju emociju. Doista, Beograd je velik grad s puno različitih sadržaja, grad koji osjeća regionalnu kulturu, grad koji ima ozbiljnu, nimalo naivnu, kritički osviještenu, ali ipak i domaćinski nastrojenu publiku koja mnogo voli sevdah. U Beogradu smo imali neke od svojih najboljih koncerata. Sigurni smo da će se takva magija dogoditi i ovog puta, ali vam o osvježenjima i konceptu nećemo puno pričati. To ćemo ostaviti našoj publici da otkriva i uživa 12. maja u MTS Dvorani.

  • Kakvo je vaše mišljenje o beogradskoj, srpskoj publici? Da li mislite da razumeju sevdah?

U posljednih nekoliko mjeseci održali smo koncerte u Nišu, Pirotu, Aleksincu, Novom Sadu, Lučanima, Valjevu, a uskoro gostujemo u Gornjem Milanovcu. U svakom tom gradu održali smo naizgled iste, ali ipak potpuno različite koncerte zato što je publika različito reagovala na određene pjesme. Jug Srbije voli takozvani ritam devetku i općenito pjesme izražajnog pulsa, dok je na koncertu u Novom Sadu odjekivao eho publike uz stihove balade Kafu mi draga ispeci. Na tragu rečenog, jasno je da publika u Srbiji na aspolutno jedinstven i svoj način razumije, pjeva i voli sevdah.

  • Šta za vas znači sevdah? Da li je to samo muzika ili nešto mnogo, mnogo više?

Sevdah je mnogo više od muzike, mnogo više od stiha, to je lijepo iskazan život, to su sve misli, nevolje, sreće, nesreće, blizine, daljine, ljubavi i čežnje izrečene u neke stihove i opjevane kroz neku muziku. Sevdalinka sama otkriva onoga ko je pjeva, ona sama govori o narodu u kojem je nastala. Ona je dio njegovog duha i dio njegove prirode, pa i više od toga.

Divanhana Foto: Albin Melez
  • Kroz vašu muziku može se osetiti i uticaj pop, džez, klasične muzike. Da li se razmišljali da proširite asortiman, da ubacite još neki muzički žanr? Ako je odgovor da, koji?

Muzička produkcija je mnogo napredovala u posljednih 30 godina, kako u načinu dobivanja i organizacije tonskog materijala, tako i estetskom poimanju istog. Htjeli mi to danas priznati, ili ne, svjetski trendovi su okrenuti ka elektronskoj muzici, odnosno toj elektronskoj sintezi zvuka. Tako se u jednom trenutku i nama učinila zanimljivom upravo ta potencijalna simbioza tradicijskih elemenata (što sevdah sam po sebi jeste) i modernog, elektronskog zvuka. Negdje smo u tim promišljanima i trenutno tražimo svoja, originalna rješenja.

  • Osim na prostoru bivše Jugoslavije, nastupali se i u drugim zemljama, poput Švedske, Nemačke, Češke... Kako tamošnja publika reaguje na vašu muziku?

Strana publika je radoznala, otvorena za nova iskustva i to je samo po sebi odlično polazište, a budući da naša muzika, kako ste i sami maločas rekli, ima elemente popa, soula, jazza i klasične muzike, elemente koji su svojstveni i bliski stranoj publici, to dodatno olakšava stvari. Nadalje, sevdah je imao tu sreću da je u svjetsku ekpanziju krenuo istovremeno kad je svoje mjesto na svjetskoj muzičkoj sceni tražio fado s kojim vrlo često upoređuju sevdah, ponajprije zbog izravne osjećajnosti i oslobođenosti od jezičke, odnosno kulturološke barijere. Tako su se u neko dogledno vrijeme ove dvije vrste vrlo šarmantno izborile da budu na listi omiljenog zvuka među strancima, a mi smo dobili svoju publiku širom Evrope.

  • Publika se uverila u "moć sevdaha" i kroz koncerte umetnika kao što su Amira Medunjanin, Božo Vrećo... Kakvo mišljenje imate o njima? Da li ste razmišljali o nekoj saradnji sa njima?

Vjerujemo da smo na pojedinačnom nivou, ali i na onom kolektivnom, svi podjednako odgovorni za razvoj kulture i umjetnosti u našem društvu. Stoga smo jako ponosni na dragu cijenjene Amir, Damira, Božu, ali i sve druge umjetnike koji rade na očuvanju sevdaha. Sve njihove uspjehe slavimo i priželjkujemo neku priliku da, slobodno rečeno – sevdišemo zajedno.

Divanhana Foto: Albin Melez
  • Kada je reč o srpskim izvođačima, posebno ćemo izvodijiti saradnju sa Danicom Krstić. Da li postoji još neki srpski umetnik s kim biste voleli da napravite neku saradnju?

Prije svega, jako smo ponosni na suradnju s dragom i talentovanom Danicom i sretni smo što je ta suradnja iznjedrila dvije divne, i publici jako drage pjesme. Jedna od tih je bila naša autorska kompozicija Voće Rodilo, a druga obrada narodne pjesme Oj curice. Obje pjesme će u našim srcima zauzimati posebno mjesto zato što su na jedan drugačiji način dotaknule i našu publiku. Da biste nas bolje shvatili citiraćemo dva komentara s Youtube-a na pjesmu Oj Curice, objavljenu u jesen 2020. godine: „Sve što je vrijedno stane u srce. Ne u džepove, ne u torbe, samo u srce.“ i odgovor na to: „I nikad se ne potroši.“ U budućnosti bismo negdje voljeli da nam se putevi ukrste sa Markom Louisom i Konstraktom.

  • Da li Divanhana ima neku neostvarenu želju?

Mnogo sanjamo, mnogo želimo i mnogo radimo na ostvarenju svojih snova. Na našim društvenim mrežama često možete vidjeti hashtag #sirimosevdah i to je možda naša najveća ideja, misija, želja i san, da jenog dana cijela planeta širi sevdah!

  • Kakvi su novi planovi? Da li planirate novi album? "Zavrzlama", kao i prethodni albumi su dobro prošli kod publike...

"Zavrzlama" je zaista osvojila brojna srca i negdje smo zahvalni svim dragim ljudima na ogromnoj količini poštovanja i podrške, te smo se onda osjećali odgovornim i dužnim da s još više ljubavi i posvećenosti radimo na novom materijalu. Trenutno smo u procesu, razmišljamo o konceptu, potencijalnim suradnjama, zvuku, dizajnu i veseli nas taj cijeli proces.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA