Vreme čitanja: oko 3 min.

Koncerti klasične muzike inostranih umetnika u Beogradu: Ksenija Sidorova, Đorđo Damjanić, Nađa Dornik...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na koji ćete koncert ići?

  • 0
Ksenija Sidorova Foto: Dario Acosta

Ksenija Sidorova, Giorgio Damjanic, Nađa Dornik su inostrani umetnici koji će održati koncerte klasične muzike danas i sutra uveče u Beogradu, na scenama Beogradske filharmonije, Kolarčeve zadužbine i Ruskog doma.

Italijanski trombonista srpskog porekla Đorđo Damjanić (Giorgio Damjanic) održaće koncert večeras, 20. aprila sa pijanistom Vukom Božilovićem u sali Beogradske filharmonije, u organizaciji kuće “Multikultivator”.

Đorđo Damjanić (20) započeo je svoje muzičko obrazovanje kao pijanista kada je imao samo 6 godina. Kao srednjoškolac otkrio je svoju novu strast – trombone, a nakon kraja srednje škole nastavio je da se usavšava na Muzičkom konzervatorijumu u Peruđi i svom novom instrumentu.

Trenutno Đorđo Damjanić nastupa kao prvi trombon omladinskog orkestra regije Umbrija, a muzičar je student druge godine na akademiji - Conservatorio Casella L'Aquila.

Od početka 2023. godine Đorđo je nastupio na dva koncerta sa kamernim orkestrom grada Peruđa (Orchestra da Camera di Perugia). Takodje, on je učestvovao i u snimanju muzike za italijansku TV seriju “M” sa duvačkim orkestrom Ferentino, sa kojim će objaviti i album na CD-u.

Đorđo Damjanić na koncertu u sali Beogradske filharmonije povešće publiku na put kroz različite stilove i prikazati širok spektar mogućnosti instrumenta koji svira, a nastupiće sa pijanistom Vukom Božilovićem - još jednim velikim talentom i otkrićem Multiverziteta.

Vuk Božilović (30) jedan je od najtalentovanijih pijanista svoje generacije, koji je sarađivao sa profesorima i pijanistima iz Srbije i inostranstva, osnovne i Master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, a 2020. godine stekao je i Master diplomu na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Кini.

Veče tanga zajedno sa Ksenijom Sidorovom i Beogradskom Filharmonijom obeležiće početak vikenda u našoj prestonici.

Koncert čuvene harmonikašice Ksenije Sidorove biće održan na Kolarcu sutra veče (21.04.) od 20.00h.

Jedna od zvezda na harmonici sviraće dela argentinskog kompozitora i autora “novog tanga” – Astora Pjacole, dok će na programu biti numere Falje i Hinastere, uz dirigentkinju Nil Venditi.

Jedan od najpopularnijih koncerata iz aktuelne filharmonijske sezone 2022/2023 „Na dobrom putu“, nosi naziv “Buenos Ajres”. Repertoar se proteže od Johana Sebastijana Baha do Astora Pjacole, a uključuje i nove, samo za nju komponovane, koncerte za harmoniku.

Ksenija je sarađivala sa mnogim vodećim orkestrima, kao i solistima u kamernoj muzici, poput Nemanje Radulovića, Andreasa Otenzamera, Miloša Karadaglića, Avija Avitala.

Na repertoaru će biti dve Pjacoline kompozicije – čuveni “Libertango” i “Akonkagvu” za harmoniku i orkestar.

Njen prvi susret sa orkestrom BF je ujedno i treća sreća, jer dugo najavljivana dama, u nekoliko filharmonijskih sezona, dva puta je pomerala dolazak zbog srećnih porodičnih okolnosti.

Ženski pečat koncertu daje i Nil Venditi, mlada tursko-italijanska dirigentkinja, u izvođenju koloritnog latino repertoara.

Svita “Ljubav čarobnice” španskog kompozitora Manuela de la Falje, donosi strast flamenka, a argentinsko veče krunišu “Plesovi iz baleta Estancija” argentinskog autora Alberta Hinasterine, koji opisuju život gaučosa.

Mlada pijanistkinja Nađa Dornik održaće besplatan solistički koncert sutra veče (petak, 21.04.) na sceni Ruskog doma, u koncertnoj sali „Fjodor Šaljapin“, a na njenom repertoaru su dela Frederika Šopena, Karola Šimanovskog i Aleksandra Skrjabina.

Umetnica je ljubav prema muzici i želju da zakorači u jedan čaroban i veličanstven svet, osetila prolazeći svakodnevno pored jedne muzičke škole u Beogradu, kroz čije otvorene prozore su dopirali zvuci klavira.

Iako rođena u Beogradu pre više od 20 godina, Nađa Dornik je uveliko umetnica inostranih scena, i po nastupima i prema usavršavanju na prestižnim pozornicama, što je postigla za neverovatno kratko vreme.

Ove godine, na Nacionalnom konzervatorijumu Superior za muziku i ples u Parizu, Nađa završava master studije klavira, gde je već sa najvišom ocenom diplomirala na master studijama harfe.

Na studije harfe i klavira u Parizu, primljena je sa 16 godina, jednoglasnim odlukama žirija, nakon završene Srednje muzičke škole „Mokranjac“ u Beogradu.

Kao solista sarađivala je sa značajnim velikim ansamblima - Ženevskim kamernim orkestrom, Orkestrom ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Orkestrom „Pro klasika“, Filharmonijom mladih“ „Borislav Pašćan“ i Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije.

Takmičenja i koncerti omogućili su joj da se predstavi publici širom sveta, od Moskve do Njujorka, Ženeve, Londona, Milana, Firence i Pariza. Nastupila je u Karnegi Holu u Njujorku, i na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu, saradjivala sa švajcarskim flautistom Sebastionom Žakotom, dirigentom Patrikom Galoom, izvodila muziku srpskog kompozitora i akademika Ivana Jevtića i italijanskog kompozitora Deniela Garele.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA