≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Filharmonija izvodi dela Bernštajna, Geršvina i Dvoržaka: Renomirani svetski muzičari deo klasičnog spektakla

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetske zvezde Fazil Saj i Džon Akselrod deo ovog događaja

  • 0
Beogradska filharmonija, Fazil Saj Foto: Marko Đoković

Jedan od najpopularnijih programa u filharmonijskoj sezoni uz svetske zvezde – pijanistu Fazila Saja i dirigenta Džona Akselroda, zakazan je za petak 28. aprila, na Kolarcu od 20 časova. Beogradska filharmonija svira hit dela Bernštajna, Geršvina i Dvoržaka, a ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka koncerta.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“ stiže do Njujorka, a u slavu grada koji nikada ne spava, program spaja legendarne zvuke Bernštajnove “Priče sa zapadne strane” i Geršvinove “Rapsodije u plavom” uz muzičku zvezdu Fazila Saja, u ulozi pijaniste i Bernštajnovog učenika, Džona Akselroda. Simfonija “Iz Novog sveta” Antonjina Dvoržaka, napisana iz ugla doseljenika na novi kontinent, jedan je od hitova klasične muzike, čiji je snimak misija Apolo 11 na čelu sa Nilom Armstrongom 1969. godine odnela na Mesec.

Beogradska filharmonija, Džon Akselrod Foto: Marko Đoković

Jedinstveni Fazil Saj, jedan od najposebnijih umetnika današnjica, veoma je poznat filharmonijskoj publici. Način na koji već 25 godina svojom izvanrednom pijanističkom sposobnošću dotiče i publiku i kritičare je zaista unikatan. Njegovi koncerti su uvek drugačiji: direktniji, otvoreniji, uzbudlјiviji, zato će biti veoma posebno čuti “Raspodiju u plavom” koju odlikuje specifični džez-stil, baš u izvođenju Fazila Saja.

Beogradska filharmonija, Fazil Saj Foto: Marko Đoković

Čest gost filharmonijskih sezona, dirigent Džon Akselrod pravi je izbor za žanrovski raznovrstan repertoar u znaku Njujorka. Leonard Bernštajn zauzima posebno mesto u formiranju Akselrodove tridesetogodišnje karijere, tokom koje je predvodio više od 175 orkestara, 35 opera i 60 svetskih premijera, čime je postao jedan od vodećih dirigenata današnjice.

Beogradska filharmonija, Džon Akselrod Foto: Marko Đoković

Koncert sa Filharmonijom započinje najpoznatijim Bernštajnovim delom, mjuziklom „Priča sa zapadne strane“ čija se radnja odvija na Menhetnu, a završava remek delom simfonijske literature Devetom Dvoržakovom simfonijom. Ulaznice su rasprodate, a karte za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA