Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljen datum komemoracije i sahrane proslavljenog kompozitora Mirka Šouca

Vreme čitanja: oko 1 min.

O stvaralaštvu i radu ovog istaknutog kompozitora govoriće njegovi saradnici i prijatelji

  • 0
Mirko Šouc Printskrin: Youtube/RTS/tvlicakaosavnormalansvet

Komemorativni skup povodom smrti kompozitora Mirka Šouca održaće se u sredu, 26. aprila u Galeriji RTS, Takovska 10 u 12 časova.

O stvaralaštvu i radu ovog istaknutog kompozitora govoriće njegovi saradnici i prijatelji: Tihomir Jakšić, Žarko Dančuo, Tanja Bošković, Rade Radivojević, Snežana Despotović, Vladimir Karlić i Aleksandra Paladin.

Sahrana Mirka Šouca održaće se u četvrtak, 27. aprila 2023. na Zemunskom groblju, u Crkvi svetog Dimitrija ili Hariševoj kapeli, opelo je u 12 časova i 30 minuta.

Mirko Šouc, kompozitor, džez muzičar, aranžer, dirigent i pijanista preminuo je u Beogradu u 89-oj godini. Muzičar je koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled, popularnost i obeležio ceo jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog veka. Jedan je od začetnika,najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cenjen kao virtuoz na džez harmonici. Ansambl Mirka Šouca je realizovao na stotine koncerata i trajnih snimaka za potrebe RTS-a, gde je Mirko Šouc proveo ceo svoj radni vek.

Veliki deo stvaralaštva posvetio je dečijoj muzici, a pesma "Zakleo se bumbar" je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dečijih pesama na ovim prostorima.

Autor je preko dvestotine naslova različitih žanrova (džez, dečija, zabavna i muzika u duhu starogradskih pesama).

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, najprestižnijim nagradama: Nagrada za životno delo Internacionalnog džez festivala NIŠVIL, Orden rada sa zlatnim vencem, Nagrada Udruženja kompozitora za životno delo, Zlatni ključ (nagrada za trajni doprinos dečijem stvaralaštvu), Povelja udruženja džez muzičara, Zlatni mikrofon (nagrada Radio Beograda), nagrada Car Konstantin. Među prvim je dobitnicima nacionalne penzije, koja se dodeljuje kao priznanje umetnicima koji su svojim stvaralaštvom dali vrhunski doprinos srpskoj kulturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA