Vreme čitanja: oko 8 min.

Koncerti do kraja nedelje u Srbiji: Van Gogh, Stiv Vaj, Artan Lili...

Vreme čitanja: oko 8 min.

Na šta ćete ići?

  • 0
EXIT VAN GOGH Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Inostrana imena Stiv Vaj, "My Baby", domaći bendovi "Van Gogh", "Artan Lili", Jovan Maljoković, neki su od muzičara koji će imati koncerte do kraja nedelje u Beogradu, Novi Sad, Užice.

Beogradska rok grupa “Van Gogh” održaće prvi put dva uzastopna koncerta večeras i sutra uveče (sreda, 26.04. i četvrtak, 27.04.) u čuvenom klubu Novi BitefArtCafe na Paliluli.

Nedavno su imali takođe intimniji koncert u beogradskom klubu "Dorćoleta" baš na romantičan praznik – Dan zaljubljenih, 14. februara.

Takođe, svirali su i u klubu Dom kulture Novi Sad krajem marta.

Bend se odlučio za intimne koncerte koji će se održati u dva posebna dela, pružajući dva jedinstvena doživljaja ovog velikog rok sastava.

Prvi deo koncerta će biti akustični, a drugi – električni, kako najavljuju - eruptivne vibracije i visokonaponski spektakl.

Sličan koncept "Van Gogh" je imao na proslavi 30. rođendana u BelExpo centru (2016), kada su podelili to veče na dva posebna segmenta, takodje akustik i elektro.

Od debi izdanja "Tragovi prošlosti" (1986) do naslova "More bez obala" (2019) izdali su 10 studijskih, a u svom diskografskom opusu - 4 live albuma, 3 kompilacije, 3 video izdanja.

Osvojili su dva puta nagradu za najboljeg izvođača na MTV Adria, nagradu za najbolju grupu i najbolji koncert 2010., nagradu za najbolji album 2019., najbolju rok numeru 2020. kao i najbolji koncert 2022. godine.

Rokerski trio - Zvonimir Đukić Đule (gitara, vokal, kompozitor, tekstopisac), Srboljub Radivojević Srba (bubanj) i Dragan Ivanović Gaga (bas-gitara) pružiće ponovo apsolutni maksimum rokerske avanture tokom dve noći u centru Beograda.

Jedan od najvećih rokenrol gitarista na svetu Steve Vai održaće koncert sutra veče, 27. aprila (20:30) u beogradskoj Mts Dvorani, u organizaciji promoterske kuće Long Play.

Slavni američki virtuoz stiže u Srbiju u okviru evropskog dela turneje na kojoj promoviše 10. samostalni studijski album "Inviolate" objavljen tokom 2022. godine. Muzičar će treći put u ovom veku imati nastup u Beogradu, jer se pamte koncerti 2005. godine u Studentskom kulturnom centru (SKC) i 2012. u Štark Areni.

Steve Vai je trostruki osvajač Gremi nagrade za koju je 15 puta nominovan.

Tokom bogate karijere on je snimao ili uživo nastupao sa mnogim kolegama kao što su - David Lee Roth, Whitesnake, Motorhead, Alice Cooper, Mary J. Blige.

Diskografija mu sadrži 11 solo studijskih albuma, dva EP-a, dva specijalna albuma, osam live izdanja, 12 saundtreka, 20 kompilacija, kao i šest DVD koncerata.

U pripremi je i sledeći album radnog naziva “Vai/Gash” (2023).

Album "Inviolate" je najavljen pesmama "Knappsack" i "Candle Power".

Jedna od najpoznatijih, koncertno najaktivnijih i najproduktivnijih rok grupa u Srbiji i regionu, Artan Lili, nastupiće u petak, 28. aprila u Domu kulture Novi Sad, a onda u subotu, 29.04. u Gradskom kulturnom centru (GKC) Užice, na turneji kojoj proslavljaju mali jubilej – 10 godina karijere.

Elektro alternativni noise rok bend konstantno postavlja nove audio-vizualne standarde na našim prostorima i čitavom regionu, gde često nastupaju.

Od kako je njihov prvi singl "Džoni" objavljen u novembru 2012. godine, grupa neobičnog i veoma mističnog naziva "Artan Lili" je nesumnjivo jedan od najtraženijih atrakcija kod nas, koja uspeva lako da rasproda mnoge prostore u Beogradu (klub Fest, Elektropionir, Subbeerni centar, Dom omladine – trijumfovali su 5.11.2022.), nastupali su na 22. Exitu (2022), a ove godine će biti na festivalu Arsenal fest u Kragujevcu.

Nakon nekoliko promena u sastavu, grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.

Bend Artan Artan Lili trenutno objavljuje singl-spotove sa trećeg albuma u nastajanju, gde se u poslednje vreme najbiše istakao hit “Rokenrol posle rokenrola“, nastao u saradnji sa Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom rok grupe “Partibrejkers”.

Holandska-novozelandska live senzacija “My Baby” prvi put će nastupiti u klubu Zappa Baza, a drugi put u Beogradu, nakon koncerta u Domu omladine 2019. godine.

Trojka Cato van Dijck, Joost van Dijck i Daniel ''Dafreez'' Johnston u sklopu turneje kojom promovišu svoj peti studijski album ''Sake sake sake'' stižu ponovo u Srbiju.

Bend obeležava 10 godina rada, na scenu je debitovao 2013. godine albumom ''Loves Voodoo!'', a svoj psihodelični plesni zvuk sa elementima bluesa, voodooa, gospela, nastavili da razvijaju kroz albume ''Shamanid'' i EP ''Remedy II'' (2015), ''Prehistoric Rhytm'' (2017), ''MOUNAIKI – By The Bright Of Night'' (2018), kao i ''LIVE!'' (2019).

Dom omladine Beograda povodom Svetskog dana džeza i nedelju, 30. aprila od 20.00h predstavlja koncert muzičara – saksofoniste Jovana Maljokovića i njegov oktet uz Kamerni orkestar Roberta Lakatoša – “Na raskrsnici svetova”.

Umetnik Jovan Maljoković, čuveni srpski džez saksofonista i kompozitor, izvešće svoj reprezentativni novi program u raskošnoj produkciji.

Koncert “Na raskrsnici svetova” je izvorno izveden u produkciji 24. izdanja Novosadskog džez festivala, a svoju beogradsku premijeru imaće u Domu omladine - 30. aprila.

Maljoković je ovog januara proslavio svoj 80. rođendan i biće ovo ujedno i njegov "Rođendanski koncert na Svetski dan džeza".

"Naziv koncerta nije slučajan. Mi živimo na raskrsnici svetova. Ja sam svoj život posvetio džez muzici, ali sam od početka karijere težio i da stvorim prepoznatljiv zvuk koji će nositi pečat podneblja iz kojeg sam potekao. I ovaj moj novi program je na tom tragu. Ponosan sam na svoj bend koji u ovom sastavu svira već dvadeset godina – svi oni zaslužni su za "groove" koji nas razlikuje od ostalih", istakao je Maljoković.

Muzičar je rekao da mu je veliko zadovoljstvo saradnja sa mladim, a već svetski priznatim violinistom Robertom Lakatošem i njegovim sjajnim kamernim orkestrom.

"Radujem se što će ih čuti i beogradska publika. Posebnu zahvalnost dugujem svom dugogodišnjem saradniku Ivanu Iliću koji je napisao fantastične aranžmane i diriguje orkestrom", zaključio je Maljoković uoči beogradskog koncerta.

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, kao zvaničan UNESCO praznik.

Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao "sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima".

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem koncerata, čija misija je promovisanje značaja džeza i popularizacija ovog muzičkog pravca kod najšire publike.

Bogat koncertni program klasične muzike do 29. aprila u Beogradu i Novom Sadu

Tri koncerta klasične muzike biće izvedena tokom tri dana (četvrtak, petak, subota) u Beogradu i Novom Sadu, u prostorima Istorijskog muzeja Srbije, Kolarčeve zadužbine i Gradske koncertne dvorane.

Istorijski muzej Srbije i udruženje "Unica Art" na čijem je čelu violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, organizuje novi koncert sutra uveče (četvrtak 27. aprila) u 20 časova u prostoriji ove ustanove kulture.

Muzičko veče nosi naziv "Sudbina umetnika", kao 15. koncert u okviru treće sezone ciklusa – serijala "Muzikom kroz muzej", na kome će nastupiti sopran Dubravka Nestorov uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

Na programu su kompozicije Stanojla Rajičića, Miloja Milojevića, Milana Đurđevića, Ljubice Marić, Konstantina Babića, Svetislava Božića, Stevana Hristića, Stevana Stojanovića Mokranjca i Vasilija Mokranjca, a pored njih, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, što je idejni koncept ovog projekta.

Umetnica Dubravka Nestorov je diplomirala 2000. na Fakultetu muzičke umetnosti - FMU u Beogradu, magistirala je istom fakultetu 2009, a od 2011. radila je sa koleginicom Oliverom Miljaković u Beču (Austrija).

Debitovala na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2003. ulogom Mizete u operi “Boemi” Đakomoa Pučinija, a na sceni istog teatra nastupala je na sceni u operama, od istog autora "Đani Skiki", kao i "Seviljski berberin" Đakina Rosinija, "Don Đovani" Volfganga Amadeusa Mocarta, "Pajaci" Ruđera Leonkavalija.

Takođe nastupala i u glavnoj ulozi u operi "Mandragola" Ivana Jevtića u Operi i teatru Madlenianum.

U istom zemunskom pozorištu igrala je u raskošnom spektklu - opereti mjuziklu "Jadnici" (Les Miserables), prema romanu Viktora Igoa, dok je bila i deo JDP-a u predstavi "Leons i Lena".

U okviru festivala BELEF učestvovala u hip hop operi "Zemlja sreće" i u Narodnom pozorištu Beograda glumila u komadu "Figarova ženidba i razvod", čuvenog makedonskog reditelja Slobodana Unkovskog.

Pijanista Borislav Nestorov, član Udruženja muzičkih umetnika Srbije, rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu.

Jedan od najpopularnijih programa u sezoni Beogradske filharmonije uz svetske zvezde – pijanistu Fazila Saja i dirigenta Džona Akselroda, zakazan je za petak 28. aprila, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Beogradska filharmonija će predstaviti hit dela Leonarda Bernštajna, Džordža Geršvina i Antonjina Dvoržaka.

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do SAD, odnosno do Njujorka, a u slavu "grada koji nikada ne spava", program spaja slavne zvuke Bernštajnove "Priče sa zapadne strane" i Geršvinove "Rapsodije u plavom" uz virtuoza na klaviru Fazila Saja i Bernštajnovog učenika, Džona Akselroda.

Jedinstveni izraelski umetnik Fazil Saj, veoma je poznat filharmonijskoj publici, kao i Beogradu, jer je nedavno gostovao na Kolarcu u produkciji organizacije "Piano Land" i serije koncerata "Steinway & Sons".

Njegovi koncerti su uvek drugačiji: direktniji, otvoreniji, uzbudlјiviji, zato će biti veoma posebno čuti “Raspodiju u plavom” koju odlikuje specifični džez-stil.

Čest gost filharmonijskih sezona, dirigent Džon Akselrod pravi je izbor za žanrovski raznovrstan repertoar u znaku Njujorka.

Američki kompozitor Leonard Bernštajn zauzima posebno mesto u stvaranju 30-godišnje karijere ovog dirigenta, tokom koje je predvodio više od 175 orkestara, 35 opera i 60 svetskih premijera, čime je postao jedan od vodećih dirigenata današnjice.

Koncert sa Filharmonijom se završava remek delom simfonijske literature "Devetom simfonijom" od Dvoržaka.

Jedna od najperspektivnijih mladih umetnica Srbije Una Stanić, jedan od vodećih mladih zvezda na našoj sceni, Nemanja Stanković i najistaknutiji pijanista svoje generacije, Vladimir Milošević, udružili su svoje talente i kreativne snage u sastavu "Corda piano trio", koji će se prvi put predstaviti novosadskoj publici u subotu, 29. aprila, u Gradskoj koncertnoj dvorani Novog Sada.

Trio koji je osnovan prošle godine, postao je nedavno deo prestižne evropske umetničke mreže "Le Dimore del Quartetto", koja unapređuje kamernu muziku i evropsku kulturnu baštinu.

Troje mladih umetnika nosioci su mnogih nagrada, a nastupali su već sa svetskim virtuozima, kao i na festivalima i takmičenjima.

Tako je Una Stanić još 2014. godine postala najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona, a Vladimir Milošević proglašen je umetnikom u usponu, od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Ašociates), nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali “Merkin hall” u Njujorku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA