Vreme čitanja: oko 2 min.

Živeo je samo 41 godinu, imao je božanski glas: Ovo je priča o Žou Dasenu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesme koje je on pevao su danas sve sami evergrini

  • 0
Joe Dassin Foto: Aimé Dartus / AFP / Profimedia

Dvadeseti veki iznedrio je mnoge fantastične pevače, a jedan od takvih je Žo Dasen. Rodio se davne 1938. godine u Njujorku, njegovi roditelji bili su poznati reditelj Džuls Dasen i njujorška violinistkinja Beatris Launer.

Žo Dasen je živeo u Njujorku i Los Anđelesu sve dok njegov otac nije pao na crnu listu Holivuda 1950. godine. Tada se porodica Dasen preselila u Evropu.

Mladi Žo je između desete i petnaeste godine menjao škole čak jedanaest puta. Završio je srednju školu u Grenoblu. a studirao je, između ostalog, na Međunarodnoj školi u Ženevi i Institutu Le Rosei u Švajcarskoj.

Žo se vratio u Sjedinjene Američke Države, te je pohađao nastavu na Univerzitet u Mičigenu, te je dobio dodiplomsku Hopvud nagradu za beletristiku 1958. godine. Diplomirao je 1961. godine, a postao magistar umetnosti 1963.

Dasen se vratio u Francusku, te je radio kao tehničar za svog oca. Takođe, ostvario se i kao glumac, imao je sporedne uloge. I to u filmovima svog oca Džulsa, uključujući i čuveni "Topkapi" iz 1964. godine, gde je igrao lik Jozefa.

Žo Dasen kao Jozef u filmu "Topkapi":

Bio je veliki talenat za muzike, a te 1964. godine u Parizu je upoznao Valetana Tebula, koji je napisao francusku verziju pesme "Waterloo Road" - legendarnu "Les Champs-Elisees".

Numera je vrlo brzo postala svetski hit i evergin.

Žo Dasen - "Les Champs-Elisees":

Dana 26. decembra 1964. Žo je potpisao ugovor sa  CBS Records, i tako postao prvi pevač na francuskom jeziku koji je potpisao ugovor sa američkom izdavačkom kućom.

Šestedesetih i sedamdesetih, Dasenove pesme bile su na vrhovima top lista. Njegove najpoznatije numere, pored "Les Champs-Elisees", su  "Salut les amoureux" (obrade pesme "City of New Orleans"), "L'Été indien", "Et si tu n'existais pas", "À toi" .

Žo Dasen - "Salut les amoureux":

Žo Dasen - "L'Été indien":

Žo Dasen - "Et si tu n'existais pas":

Žo Dasen - "À toi":

Dasen je bio u braku sa Maris Masijerom. Nažalost, njihov sin Džošua je preminuo. Žo je postao duboko depresivan. Njegov brak sa Maris nije opstao, te su se razveli. Žo je 1978. godine oženi Kristin Delvo, s kojom je imao dva sina - Džonatana i Žilijena.

Dasen je umro od srčanog udara tokom odmora na Tahitiju 1980. godine, kada je ima samo 41 godinu. Kako se navodi, ručao je sa porodicom i prijateljima u jednom restoranu, kada je iznenada pao sa stolice, onesvešćen. Doktor koji je takođe jeo u restoranu dao je Dasenu masažu srca, ali, nažalost, bez uspeha. Legendarni pevač je potom sahranjen u Holivudu.

Pesme Žoa Dasena i dan danas se rado slušaju. Mnoge muzičke zvezde su obradile njegove numere, pri čemu su se i te obrade dobro kotirale na top listama širom sveta.

Pevačica Elen Segara je pevala brojne Dasenove pesme, podsetimo se jedne.

Koju pesmu Žoa Dasena najviše volite?

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA