≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Koncert i promocija novog albuma sastava Kalem 20. maja u Kolarčevoj Zadužbini

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kalem čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara)

  • 0
Kalem Foto: Milena Popović Ilustracija: Marija Stojisavljević

Nakon sjajnih reakcija i još jačih veza sa publikom koje je doneo debitantski album „Meseče“ stiže nam drugi album sastava Kalem „Tragom snova i predanja“ u izdanju Multimedia Music.

Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Kalem čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Album „Tragom snova i predanja“ sadrži jedanaest numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Ono od čega Kalem nije odstupao ni u ovom albumu je prirodan i autentičan pristup muzici - zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu.

Album je snimljen u prostorijama studija Multimedia Music, a za zvuk su bili zaduženi Nebojša Brdarić i Nevena Antić. Aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Na jednoj od pesama je gostovao naš poznati trubač Dejan Petrović, a na drugoj bas gitarista Ivan Kukić.

Prošlo je blizu dve godine od kada smo bili u studiju poslednji put. Za to vreme smo odsvirali veliki broj koncerata i pažljivo slušali ljude, od dobronamernih saveta i predloga, do kritika. Sve smo to imali na umu kada smo birali pesme i radili aranžmane za drugi album. U glavi nam je bila jedna reč: iskorak. Drugi album je morao da bude drugačiji koliko je to moguće, jer ipak nas je samo dvojica. Kada naši slušaoci uzmu da ga poslušaju, već u prvoj pesmi će čuti i osetiti našu ideju, a ona se proteže kroz čitav album ističe Dušan i dodaje: Prema mom mišljenju, iskorak je napravljen, a da li je u pravom smeru, ostaje da procene svi oni koji budu odvojili svoje vreme za naše ideje.

Kalem Foto: Milena Popović Ilustracija: Marija Stojisavljević

Sastav Kalem će predstaviti novi album beogradskoj publici 20. maja u 20h u Kolarčevoj Zadužbini gde nas osim novih pesama očekuju i sjajni gosti. Na pitanje šta misli o predstojećem koncertu, Stefan nam poručuje: Čovek se uvek oseti lepo kada ima kome i gde da se vrati. Pre svega mislim na beogradsku publiku, a potom naravno i na sjajnu salu Kolarčeve Zadužbine. Taj prostor odiše inspiracijom i svojom akustikom uvek da izvođaču dodatni motiv da se prikaže u što boljem svetlu. Srećan sam što drugu godinu za redom imamo priliku da se predstavimo i to sa novim materijalom. Pozivam publiku da dođe i u ovom odličnom ambijentu posluša na čemu smo to vredno radili.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na sajtu Tickets.rs ili na blagajni Kolarčeve Zadužbine.

Čembalistkinja Smiljka Isaković nastupa 11. maja u Gvarnerijusu

Čembalistkinja Smiljka Isaković održaće koncert u Ustanovi kulture "Gvarnerijus" u četvrtak, 11. maja 2023. godine, s početkom u 20 časova, kojim će obeležiti 40 godina na koncertnoj sceni, najavili su organizatori.

Virtuozna umetnica, koju inostrana i naša stručna kritika naziva "Kraljicom čembala" i "Prvom Damom čembala", izvešće dela Berda, Persela, Kuprena, Seiksasa, Karvalja, Skarlatija, Garsije Lorke, Temelisa, Teodorakisa i Ksarhakosa.

Smiljka Isaković magistrirala je dva instrumenta: klavir na FMU u Beogradu i Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, i čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu.

Nastupala je širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa odličnim kritikama.

U bivšoj Jugoslaviji je redovno svirala na svim velikim festivalima, a sada i širom Srbije, noseći svoje čembalo.

Snimila je nekoliko nosača zvuka za izdavačke kuće u zemlji i SAD, a njeni snimci nalaze se u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu.

Doktorirala je na primeni menadžmenta u muzičko-scenskim umetnostima. Smiljka Isaković piše tekstove za različite medije i do sada je objavila četiri knjige: 2007. Zubati osmeh Maksa Grafa (Prometej, Novi Sad), 2010.

Menadžment muzičke umetnosti (Megatrend), 2012. Bemus Prepletum Mobile (Službeni glasnik), 2013. Viđenja (RTS) - nagrada Muzika klasika za najbolju knjigu u oblasti muzike u 2013.

Uvršćena je u International Whos Who in Music (Europa Biographical Reference Series, Routledge-međunarodna enciklopedija poznatih muzičara koja preko 50 godina izlazi u Kembridžu), a od strane

Američkog biografskog instituta (ABI) ušla je u 5000 ličnosti sveta kao Prva Dama čembala.

Njeno ime nalazi se u Ko je ko u Srbiji i međunarodnoj Enciklopediji čembalista i orguljalja (St Petersburg).

Nosilac je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umetnost.

Priznanje Međunarodni muzičar 2003. dobila je u Kembridžu, V. Britanija; 2005. godine dobija Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, a 2015. nagradu Grada Beograda za koncert "Osu se nebo zvezdama" (2014), posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu.

Godine 2016. dobija godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije za koncert posvećen Ćirilu i Metodiju.

Vukovu nagradu dobila je 2018. godine, kao i Nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije 2019. godine.

Multinstrumentalista Kutiman 31. maja prvi put u Bitef art kafe klubu

Izraelski kompozitor i multinstrumentalista Kutiman nastupiće po prvi put pred beogradskom publikom 31. maja u Bitef art kafe klubu, saopštili su danas organizatori.

Kutiman će na koncertu predstaviti šesto studijsko izdanje naziva "Open" (2022) sa 12 psihodeličnih pesama nadahnutih klasičnim soulom i srednjeistočnom uticajima, saopštio je Bitef art kafe.

Kutimanov koncert u okviru "Mjuzikolodži sešns" koncertnog serijala Bitef art kafe organizuje u saradnji sa izraelskom ambasadom, povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja države Izrael.

Kutiman se pročuo ulogom u Netfliksovom muzičkom dokumentarcu "Presenting Princess Shaw” i "Thru You” projektima, gde je kreirao nove pesme spajajući snimke amaterskih muzičara sa jutjuba.

Objavio je, između ostalog, album ",6am" (2016), psihodelični ",Wachaga” (2020) i ambijentalni album ",Surface Currents” (2021) koji se sastoji od 45 minuta piano dronova i modularnih sintisajzera, piše Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA