Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Đorđe Balašević govorio o sebi: Trebalo je drugačije da se zove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iza sebe je ostavio veliki broj pesama, koje su sve same evergrini, a sam Đole je bio ličnost za sebe.

  • 1
Koncert Đorđe Balašević Novi Sad maj 2012. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Đorđe Balašević, koji bi na današnji dan, 11. maja, proslavljao rođendan, bio je jedan od najvećih kantautora sa ovih prostora. Neki bi rekli i najveći.

Iza sebe je ostavio veliki broj pesama, koje su sve same evergrini, a sam Đole je bio ličnost za sebe.

Sajt balasevic.in.rs je na svom sajtu objavio kako je Đorđe Balašević govorio o sebi. Đole je svojevremeno otkrio kako je trebalo da se zove. Tačnije, Zoran.

"Rođen sam kao prvi Balašević. Moji su do 1941. bili Balaševi, deda je tada pazario ono -ić- da nam ne bi „pomadžarili“ familiju, ne daj Bože? Tek moj ćale, 1947, oženivši moju majku, Veroniku Dolenec, „polak“ Madžaricu, kako je deda izračunao. Bio je 11. maj 1953, rano jutro, mama je zato želela da me nazove Zoran, ali je deda rekao da je to ime za sodarskog konja, i insistirao da me nazovu „Đoka“, po njemu, što, medu nama, ponekad ume da bude još neprijatnije.

Našli su se nekako na Đorđe, priznajem da nisam baš oduševljen, ali do sad sam se već navikao, šta je – tu je. Bik sam, dakle, u podznaku blizanac, dominantni navodno. Školovao sam se sa promenljivim uspehom, bolje da ne pričamo o tome, to je bio period negativne afirmacije moje ličnosti. Igrao sam fudbal, ovisnički, neki misle da sam bio šmecer, neki da nisam imao pojma, u pravu su i jedni i drugi, što je najgore samo što ja sad ne znam kako bih vam to objasnio.

Prvu ploču sam snimio u jesen sedamdeset i sedme, ništa okruglo, džaba računate. Pa ne treba meni jubilej da bih radio koncerte, šta vam pada na pamet? Naveo sam to više da bih se malo pohvalio iskustvom koje, eto mogu izmeriti jedino tim tegom, sedamnaest godina teškim. To iskustvo je ujedno i najveća kvalifikacija koju sam stekao, pa bih, ako se priznaje, time mogli udovoljiti i narednoj stavki upitnika za moju biografiju...", naveo je svojevremeno Đorđe Balašević.

Koju pesmu Đorđa Balaševića najviše volite?

(Telegraf.rs/izvor: balasevic.in.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • volim pesmu

    11. maj 2023 | 04:55

    da naručim za (kk agonija) partizan džaba vam novci ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA