Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatvoreno 24. izdanje Guitar Art Festivala večeras u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Troje članova trija zajedno traže drugačiju perspektivu u svom muzičkom pristupu, koristeći svoje sličnosti, ali i različito poreklo, daju prostor svom muzičkom stvaralaštvu i ličnom zvuku, pozivajući se na višeslojnu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana

  • 0
Guitar Art Festival 2023 Foto: Promo/ Guitar Art Festival

Guitar Art Festival u svom 24. izdanju, pod sloganom ''Creation'', svečano je zatvoren večeras koncertom bugarskog muzičara Teodosija Spasova i ansambla “The Crossover Trio” u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Muzički trio čine Alkis Zopoglou, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marina Liodou Mohamed, koja svira oud, i pijanista Janis Kirimkiridis.

Neposredno pred početak večerašnjeg koncerta, ispred Guitar Art Festivala, javnosti se obratio direktor i osnivač manifestacije Boško Radojković.

- Želeo bih sa svima vama da podelim osećaj zahvalnosti što nam je festival po 24. put veoma uspešno održan i pored veoma neočekivanih okolnosti - izjavio je Radojković, dodajući da su interpretacije umetnika pružale mir, davale snagu i nadu da idemo dalje. Koncert balkanske mediteranske muzike, definisan je kao “bugarsko-grčki etno”, a uključeni instrumenti - kaval, kanon, ud i klavir - odudaraju od koncepta festivala da dominira isključivo gitara.

Sastav "The Crossover Trio" je predstavio svoje dve autorske kompozicije kao uvodni segment. Njihova muzika, duboko melodična, ritmična, lirska i filmska, dolazi zajedno sa originalnim klavirskim solistom Janisom Kirimkiridisom, koji je pronašao način rada sa melodijama vezane za tradiciju.

Troje članova trija zajedno traže drugačiju perspektivu u svom muzičkom pristupu, koristeći svoje sličnosti, ali i različito poreklo, daju prostor svom muzičkom stvaralaštvu i ličnom zvuku, pozivajući se na višeslojnu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana.

Na sceni sa Teodosijem Spasovim oni komuniciraju jedni sa drugima kroz muzičko nasleđe, pa je ovaj koncert od skoro sat i po bio apsolutno idealan za sve ljubitelje instrumentalne muzike nalik klasičnoj, bez potrebe za vokalnim deonicama.

Tako je 24. Guitar Art Festival zatvoren nakon pet dana i noći, tokom kojih su nastupali inostrani, regionalni i domaći gitaristi.

Kroz 24 godine, najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su vrhunskom renomeu i statusu gestivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA