≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradska filharmonija izvodi dela Bramsa, Bartoka, Eneskua uz pomoć inostranih zvezda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu” stiže do Bukuršeta i spaja dve generacije izuzetnih rumunskih muzičara, legendarnog dirigenta Kristijana Mandeala i violinistkinju mlađe generacije Anu Tifu

  • 0
Beogradska filharmonija Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom dirigenta Kristijana Mandeala, u petak 19. maja na Kolarcu od 20 časova. Solistkinja Ana Tifu izvodi Bramsov Koncert za violinu i orkestar, a na programu su takođe dela Bartoka i Eneskua.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu” stiže do Bukuršeta i spaja dve generacije izuzetnih rumunskih muzičara, legendarnog dirigenta Kristijana Mandeala i violinistkinju mlađe generacije Anu Tifu. Ona će izvesti Bramsov Koncert za violinu za koji je nekad važilo da je “neodsvirljiv” i nazivao se “koncertom protiv violine”. Međutim, danas je ova kompozicija jedna od najznačajnijih i najpoznatijih dela u svom žanru, a Ana Tifu je izvodi na Gvadanjinijevoj violini iz 1783. godine. Violinistkinja je sarađivala sa velikim zvezdama kao što su Maksim Vengerov, Jurij Bašmet i Andrea Bočeli, a sa Beogradskom filharmonijom je nastupala dva puta, pred beogradskom publikom kao i na gostovanju u Omanu 2015. godine.

Beogradska filharmonija Foto: Marko Đoković

Pod palicom dirigenta Mandeala, redovnog gosta filharmonijskih sezona skoro četiri decenije, orkestar izvodi Bartokove “Rumunske narodne igre”, među najpopularnijim kompozitorovim delima u kome gudački orkestar dočarava raznovrsnost i kolorit narodnih instrumenata poput cimbala, panove frule i gajdi.

Program u znaku Bukurešta zatvara Prva simfonija Žorža Eneskua, kompozitora, muzičara i pedagoga koji je jedna od najznačajnijih figura u istoriji rumunske muzike. Ulaznice su u prodaji na blagajni Beogradske filharmonije kao i onlajn.

Koncert ruskog pijaniste Vadima Rudenka 8. juna na Kolarcu

Ruski pijanista Vadim Rudenko, laureat najvećih svetskih muzičkih takmičenja, održaće koncert 8. juna u Kolarčevoj zadužbini, saopšteno je danas iz ove ustanove.

Rudenko će prirediti novi koncert za svoje obožavaoce izvodeći remek-dela velikana klasične muzike kao što su Frederik Šopen, Sergej Rahmanjinov, Johan Sebastijan Bah i Sergej Tanajev.

"Ne propustite priliku da 8. juna doživite magičnu izvedbu ovog svetskog poznatog umetnika. Zaokupljeni virtuoznom igrom Vadima Rudenka na klaviru, preplavite se emocijama i doživite muzičko putovanje koje će vas ostaviti bez daha", navodi se u saopštenju Kolarčeve zadužbine, piše Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA