≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Najveći hitovi Tine Tarner: Pesme na kojima će odrastati naredne generacije

Vreme čitanja: oko 6 min.

Aleksis Petridis, glavni muzički kritičar za rok i pop muziku, objavio je ta "The Guardian" listu 20 najvećih Tininih hitova.

  • 0
Tina Tarner, Tina Turner Foto: Tanjug/AP

Kraljica rokenrola Tina Tarner preminula je u svom domu kod Ciriha u Švajcarskoj u 83. godini, potvrdio je njen portparol.

Čuvena pevačica je pre slave imala veoma težak životni put, ali je i pored silnih prepreka ostvarila neverovatnu karijeru.

Tina Tarner, rođena kao Ana Me Bulok, za sobom je ostavila veliki broj hitova kojima se s punim pravom može prilepiti epitet "za sva vremena".

Aleksis Petridis, glavni muzički kritičar za rok i pop muziku, objavio je ta "The Guardian" listu 20 najvećih Tininih hitova.

Predstavljamo vam najvećih 20 hitova Kraljice rokenrola, od 20. ka prvom mestu, po izboru renomiranog muzičkog kritičara. Mnoge od tih pesama pevala je i tokom svojih gostovanja u Beogradu.

20. Ike & Tina Turner – Stop the Wedding/Please, Please, Please (1970)

Singlovi Ajka i Tine Tarner iz 60-ih su bili povremeno hitovi, ali njihova reputacija počivala je na emisiji uživo koju su nemilosrdno usavršavali. Ovaj niskobudžetni, ali izuzetno moćan osmominutni mešavina – snimljen pred bučnom publikom sredinom 60-ih, objavljen 1970.

19. Ike & Tina Turner – Workin’ Together (1970)

Par nije bio poznat po svojim baladama – uglavnom su se bavili "visokooktanskim soulom" – ali naslovna pesma srednjeg tempa njihovog albuma iz 1970. je fantastična. Neverovatno, s obzirom na to da ju je bnapisao Ajk koji je bio poznat kao siledžija, to je molba za univerzalno bratstvo i jedinstvo, s obzirom na hrapavu hitnost glasa njegove žene.

18. Ike & Tina Turner – A Fool in Love (1960)

Ajk je možda imao dugogodišnji muzički pedigre, ali od trenutka kada se spojio sa svojom u tom trenutku budućom ženom, malo je bilo sumnje ko je zvezda emisije. Na njihovom debitantskom singlu zvuči kao da oprema za snimanje jedva može da se nosi sa čistom snagom Tininog glasa.

17. Ike & Tina Turner – Up in Heah (1972)

Ovaj rasplinuti rock/južnjački soul hibrid ima izrazitu gospel nijansu pratećih vokala, što se savršeno uklapa. Pes mu je napisala Tina, , a pesma je zapravo brutalniji pogled na pesmu "Son of a preacherman", s obrnutim rodnim ulogama: zabavljanje pastorove ćerke završava se tako što s njenim "odricanjem od porodice... ćerke zla".

16. Tina Turner – The Best (1989)

Ovo su na "Desert Island Discs" radija BBC4 odabrali Gordon Remzi i Lord Digbi Džons – možete nekako da zamislite kako obojica pevaju "The Best" sebi u ogledalu, zar ne? Iako sada može izgledati kao očigledan hit, original Boni Tajler je propao, sve dok pesmu nije otpevala Tina.

15. Tina Turner – Typical Male (1986)

Njen album "Break Every Rule" bio je možda previše providan pokušaj da se naruši uspeh "Private Dancer"-a: isti tim, više doprinosa Marka Noflera i Dejvida Bouvija u pisanju pesama, još jedna obrada Ala Grina (izbačena sa poslednje liste numera za album). Ali "Tipical Male" je snažan hit.

14. Ike & Tina Turner – Sweet Rhode Island Red (1974)

Nastavak "Nutbush City Limits"-a je bio relativan promašaj, iako je trebalo da bude veliki hit kao i njegov prethodnik. Naslovna numera se napaja na nemilosrdnom ritmu gitare i električnog klavira. Postoji odličan sintisajzerski solo iz svoje ere, a Tinin vokal je veličanstven: „Imam 34-38 i 22 godine na stomaku.“

13. Tina Turner – We Don’t Need Another Hero (Thunderdome) (1985)

"We Don’t Need Another Hero" daje sve od sebe za ep – cvileće gitare, ambijentalni sintisajzeri, dečiji hor – ali to je težak zahtev za vokalistu: tekstovi nemaju mnogo smisla odvojeni od filma "Mad Max" ("Pobesneli Maks") na koji je pesma snimljena ("Sve što želimo je život izvan Thunderdomea!"). Ipak, Tinin potpuni učinak nekako ga čini da funkcioniše.

12. Tina Turner – Whatever You Want (1996)

Kako se osamdesete pretvaraju u devedesete, potreban je određeni stepen potrage da se iskopa zlato na Tininim profesionalnim, ali sve blažim albumima. Ali ep "Whatever You Want" – Trevor Horn u producentskoj fotelji, koji postepeno podiže oluju drhtave elektronike – vredi truda.

11. Ike and Tina Turner – Sexy Ida Parts One and Two (1974)

Napisala je Tina – i verovatno uz Marka Bolana (T-Rex) na gitari tokom instrumentala (drugi deo) – vlažni, napaljeni fank "Sexy Ida" dokaz je da, koliko god da je užasan njihov privatni život, u studiju Ajk i Tina mogu da ga završe do kraja njihovo partnerstvo.

10. Tina Turner – Let’s Stay Together (1983)

Tinin veliki povratnički hit iz 80-ih funkcioniše jer značajno menja original Al Grina, glatka instrumentacija zamenjena iznenađujuće ledenom elektronikom, redosled stihova je preokrenut, ton se promenio od nežnog izraza odanosti do očajničke molbe. Osećaj da ona grabi priliku i daje joj sve što ima je neizbežan.

9. Tina Turner – GoldenEye (1995)

Bono and the Edge su dobili šansu da napišu temu za film iz serijala o čuvenom tajnom agentu 007, Džejmsu Bondu, kada se švedski pop-rege bend "Ace of Base" povukao. "GoldenEye" je, kako se ispostavilo, ispao prilično dobra zamena. Tina se spušta na izrazitu drskost pesme, a grlena visoka nota koju pogađa na kraju je fantastična.

8. BEF – Ball of Confusion ft Tina Turner (1982)

Pesma koja je ponovo osmislila Tininu karijeru – dovela je do novog ugovora za album, a time i "Private Dancer"-a. Ona ovde pretvara psiho-soul klasik "Temptations"-a u fank vođen sintisajzerom daleko oštriji od njenog naknadnog izdanja, sa "Britfunkers Beggar and Co" na duvačkim i post-pank heroj John McGeoch pruža apstraktnu gitaru sa teškim povratnim informacijama. I Tina to uspeva.

7. Tina Turner – Acid Queen (1976)

Elton Džon je imao veliki hit iz filma "Tomi" Kena Rasela – sa snažnom pesmom "Pinball Wizard" – ali Tinin pogled na "Acid Queen" nudi najveću transformaciju zvučne podloge, pretvarajući original benda "The Who" u izuzetno hrabar soul. Verzija koju želite je čvršći, oštriji pristup njenom istoimenom solo albumu.

6. Tina Turner – Private Dancer (1984)

Pesma koju je napisao Mark Nopfler (frontmen benda "Dire Straits") ima istu notu uglađenog, ali melanholičnog uticaja kao "Romeo and Juliette" benda "Dire Straits" ili "Your latest trick" istog benda. Pesma omogućava Tini da pocepa, ali njena veština je u tome da tiho sugeriše da se optimistični snovi glavnog junaka o bogatstvu i ljubavi neće ostvariti.

5. Tina Turner – Whole Lotta Love (1975)

Od svih Ajkovih i Tininih rok obrada, njena solo verzija "Whole Lotta Love" je najupečatljivija, upravo zato što izvrće original "Led Zeppelina" naopačke, do atmosferskog fanka u stilu Ajzaka Hejsa, dok je vokal pre u čežnji i bolu nego u razmetanju.

4. Ike and Tina Turner – River Deep – Mountain High (1966)

Kruna slave maksimalističkog zvučnog zida Fila Spektora, ili pretrpana tačka preloma kada je njegov namerno OTT produkcijski stil konačno postao previše OTT za svoje dobro? U svakom slučaju, niko ne može da se raspravlja sa sjajem pesme ili strašnom snagom Tininog glasa.

3. Ike and Tina Turner – Proud Mary (1971)

Naslovnica koja je postala definitivna verzija. Original "Creedence Clearvater Revival"-a se čini čudno potcenjenijom pored Tininog sveobuhvatnog pristupa, zajedno sa uvodom izgovorenim objašnjenjima: "Uzećemo početak ove pesme i učiniti je lagano, a onda ćemo završiti grubo", nudi ona, pre nego što nastavi da uradi upravo to.

2. Ike and Tina Turner – Nutbush City Limits (1973)

Pesma koja je istovremeno nostalgična – za Tininim glavnim gradom – i potpuno aktuelna za 1973. Preko izuzetno fanki klavineta i horni, njen debeli, komprimovani zvuk gitare i sintisajzer nalik sireni sugerišu poznavanje britanskog glam roka. „Apsolutno senzacionalno“, s pravom je ponudio jedan savremeni kritičar. (Ali klonite se Tininog nepromišljenog rimejka iz 90-ih.)

1. Tina Turner – What’s Love Got to Do With It (1984)

Poklonici rada Tine Tarner iz 60-ih i 70-ih razumljivo se bore sa njenim kasnijim opusom: teže je locirati snagu koja ju je učinila slavnom u muzici koja ju je učinila solo superzvezdom. Ali to je tamo na "What’s Love Got to Do With It", remek delu mejnstrim pisanja pop pesama koje su, možda milostivo, odbili Baks Fiz i Klif Ričard. Tinin glas donosi bol i gorko iskustvo. Umorna u stihovima, prkosna u refrenu, ona u potpunosti ispunjava cinizam lirike: to je njena tematska pesma s razlogom.

(Telegraf.rs)

Video: Fanovi se opraštaju od dive rokenrola: Tužni snimci u Bulevaru slavnih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA