Vreme čitanja: oko 2 min.

Etno džez magija na niškoj Tvrđavi! Teodosi Spasov na Nišvilu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teodosi Spasov (1961), čuveni bugarski kavalista, nastupiće u glavnom programu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala sa svojim "No Keys" triom u petak, 11. avgusta 2023. na Platou niške Tvrđave

  • 0
Theodosii Spassov No Keys Trio Foto: Promo/ Donchev Photography / RE Classical

Najpoznatiji svetski umetnik na tradicionalnom balkanskom instrumentu - kavalu (pastirska frula), Spasov je već duži niz godina u samom vrhu svetske "world music" scene, a u rodnoj Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. Do sada je objavio preko 20 samostalnih albuma, a svoj raskošni talenat i kompozitorsko i sviračko umeće je realizovao i stvarajući soundtrack za prestižna filmska ostvarenja bugarske, ali i svetske filmske industrije.

U bogatoj karijeri koja traje već više od 4 decenije, Teodosi Spasov još kao mlad muzičar prelazi barijere izvorne bugarske muzike i zalazi u džez, svirajući sa ogromnom fluidnošću i invencijom. Lista poznatih svetskih velikana sa kojima je sarađivao i nastupao je zaista impresivna: Dave Liebman,Glen Moore, Billy Cobham, Marc Johnson, Riverdance, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, London Symphony Orchestra, Le Mystère des Voix Bulgares, Ivo Papazov, Milcho Leviev, Yıldız İbrahimova, itd.

-Postoji umetnost koja dopire direktno do srca i emocija i ako ima moć, ona ih uzdiže. Mnogi su pozvani, ali malo njih je izabrano da stvaraju muziku za dušu. Među izabranima Sudbine je i Teodosij Spasov. Njegova muzika je definisana kao nezemaljska i kosmička. Umetnik, muzičar, kompozitor, Teodosij Spasov sa "No Keys" triom pronalazi taj magični način da nas pošalje na dugo putovanje unutra i sve dublje u sebe, sve do korena. (Sergej Šišov)

Teodosi Spasov se do sada predstavio niškoj publici virtuoznim nastupima na Nišvilu pre par decenija u Domu Vojske, a najupečatljiviji utisci u dvadesetdevetogodišnjoj istoriji Nišvila su nastupi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 2006, u okviru međunarodnog world music projekta "Mediteraneo" na čelu sa proslavljenim bubnjarem Bilijem Kobamom, te 2008. na istom prostoru gde je bio specijalni gost na koncertu egpatsko-holandskog etno džez sastava "Tharana".

Nakon širokog spektra saradnje sa svetski priznatim world music i jazz izvođačima, novi projekat Teodosi Spasova i njegovog "No Keys" tria donosi nam uživo jednu nadasve iskonsku i bazičnu balkansku etno džez priču, koja je uz magične zvuke Spasova na kavalu i vokalnim izvedbama podržana vanserijskim bubnjarem Načom Gospodinovim i sjajnim basistom Aleksandrom Lekovim, prekaljenim jazz muzičarima koji iza sebe imaju vrlo respektabilno studijsko i koncertno iskustvo, svirajući sa mnogim značajnim jazz muzičarima sa balkanske i svetske muzičke scene.

Podsećamo da su Kompleti ulaznica za Nišville 2023 u prodaji po promo ceni od samo 3.000 rsd do 10. juna 2023! Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u prodajnoj mreži tickets.rs ili online kupovinom putem linka.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA