Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je nastala pesma "Od Vardara do Triglava", nezvanična himna Jugoslavije

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne znam kako, ali stihovi su počeli sami da se nižu...", počeo je sa pričom autor teksta pesme Milutin Popović Zahar

  • 0
Zastava Jugoslavija, SFRJ Foto: Shutterstock

Svojevremeno, u nekadašnjoj Jugoslaviji, 25. maj se obeležavao kao Dan mladosti. Kada smo već kod nekadašnje države, jedna od popularnijih pesama bila je "Jugoslavijo", odnosno "Od Vardara do Triglava".

Neki su je čak smatrali i nezvaničnom himnom Jugoslavije. Autori ove pesme su kompozitor i pisac stihova Danilo Živković i Milutin Popović Zahar, a oni su svojevremeno u intervjuu za "TV Reviju" objasnili kako je nastala ova kompozicija

"Pre nekoliko godina, NIN je raspisao konkurs za tekst nove himne. Za svakog ko je bio vičan stihovima to je veliki izazov da se oproba. Ne znam kako, ali stihovi su počeli sami da se nižu, četiri strofe bile su gotove za manje od pola sata. Ipak, nisam se usudio da pesmu pošaljem na konkurs. Smatrao sam da je odgovornost isuviše velika, da ima darovitijih, pametnijih, stručnijih, pozvanijih ljudi od mene. Na kraju krajeva, ja sam prevashodno muzičar-kompozitor, pa tek onda stvaralac tekstova. Nekako u isto vreme, Danilo Živković mi je ponudio da za jednu melodiju napišem tekst", rekao je svojevremeno Milutin Popović Zahar, prenosi Yugopapir, inače autor teksta pesme.

Na njegovu priču nadovezao se autor melodije pesme Danilo Živković.

"Melodija u sedamosminskom ritmu u osnovi ima makedonski prizvuk, a nastala je u dogovoru sa Acom Sarijevskim, sa kojim sam se pre nekoliko godina dogovarao da mu napravim jednu pesmu čiji je radni naslov bio "Makedonijo". Kada sam Zaharu predložio da napravi tekst, nekako smo u razgovoru nas dvojica i moja supruga Vera Ivković došli do njegovog teksta čiji je naslov bio "Jugoslavija" i koja se metrikom uklapao u moju melodiju. Spojili smo melodiju i tekst - i pesma je bila gotova", naveo je Danilo Živković.

Kako se navodi, pesma "Jugoslavijo", odnosno "Od Vardara do Triglava", je kasnije ponuđena "Jugotonu" i snimljena je na ploči.

Ipak, nije išlo sve lagano. Autori su obavešteni kako se u jednoj pesmi izrazito potenciraju zastareli elementi naše prošlosti: umesto da se pod pojmom Jugoslavije pomene radnik za mašinom - tekstopisac pominje ratara i pastira.

Ploča je dugo je stajala u rafovima radio-stanica sa nazkakom "ne emitovati". Jedino ju je Radio Šabac emitovao, i to u "Pozdravima i željama slušalaca".

Autori, Danilo Živković i Milutin Popović Zahar su pokušali da rehabilituju pesmu, jer su verovali da je kvalitetna. Uspeli su na kraju, a numera "Jugoslavijo", odnosno "Od Vardara do Triglava" pevala se širom Jugoslavije.

(Telegraf.rs/izvor: Yugopapir/Tekst: S. Veselinović (RTV revija, 1980.))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA