Vreme čitanja: oko 5 min.

Koncerti klasične muzike u Gvarnerijusu, Kolarcu i Istorijskom muzeju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na koji ćete ići?

  • 0
Muzika Foto-ilustracija: Pixabay

Umetnost će biti u prvom planu sutra, u utorak, 30. maja u Beogradu, kada će biti održano čak četiri koncerta klasične muzike na scenama Ustanove kulture Gvarnerijus, Kolarčeve zadužbine i Istorijskog muzeja Srbije.

Tako ljubitelje zvuka violine i klavira očekuju dva koncerta mladih umetnica u "Gvarnerijusu" osnivača Jovana Kolundžije.

Matine nastup od 12 časova koncert će održati violinistkinja Anja Janeš, jedna od najboljih učenica Škole za muzičke talente iz Ćuprije, iz klase profesora Božidara Radosavljevića.

Anja Janeš će nastupiti uz klavirsku saradnju Nede Hofman, a na programu koncerta su dela Baha, Danklea, Rodea, Peričića i Sibelijusa.

Od 19 časova posetioce Gvarnerijusa očekuje završni koncert prvog ciklusa „Najbolji mladi pijanisti“ u okviru obeležavanja 65 godina postojanja Radio Beograda 2.

Tada će nastupiti višestruko nagrađivana pijanistkinja Iva Vuković, prošlogodišnja pobednica međunarodnog takmičenja "Ohridski biseri".

Na programu koncerta su dela Frederika Šopena, Franca Lista, Sergeja Prokofjeva i Dejana Despića, a koncert će biti direktno emitovan na talasima Radio Beograda 2.

Umetnica od svega 23 godine Iva Vuković, trenutno pohađa master studije klavira u klasi Aleksandra Serdara na Akademiji za muziku u Ljubljani.

Urednik i voditelj ciklusa i prenosa koncerata je Ana Ćirica.

Anja Janeš (Bor, 2004) već sa 10 godina je počela da nastupa na koncertima i takmičenjima. Sa 14 godina (2018) nastavila je dalje usavršavanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji.

Mlada umetnica je nosilac mnogih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2017, 2022), Otvorenom školskom takmičenju gudača "Vladimir Đorđević" u Beogradu (2019), Republičkom takmičenju Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2021, 2023), Međunarodnom violinističkom takmičenju “Krežma“ u Hrvatskoj (2022.).

Od ustanova kulture, Anja Janeš je nastupala u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Galeriji SANU, Narodnom muzeju Srbije.

Iva Vuković (23) rodom iz Čačka ostvarila je značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao: pobeda u najstarijoj kategoriji na međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri” (Ohrid, 2022), prva nagrada na takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu (2012, 2014), a bila je nagrađivana i na takmičenjima mladih pijanista u Sankt Peterburgu (Rusija, 2010).

Iva Vuković je počela da svira klavir sa četiri godine kod Magdalene Popović u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u rodnom Čačku, a školovanje je nastavila u MŠ „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu.

Laureat je međunarodnih takmičenja u Stokholmu (2012), Banjaluci (Banjalučki bijenale, 2018), Beogradu (Davorin Jenko, 2017), Šapcu (Takmičenje mladih pijanista 2008, 2017).

Pijanistkinja Vuković je nastupala u svim značajnim koncertnim salama Srbije (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Muzička galerija Kolarca, Beogradska Filharmonija, Studentski kulturni centar, Galerija Artget, Svečana sala MŠ „Stanković“) i održala više solo koncerata na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u galeriji SANU u Beogradu, u CLU „Gvarnerijus”, i imala mnoge koncerte u rodnom Čačku i Novom Sadu.

Posebno se izdvaja koncert u Skupštini grada Beograda, u okviru devetog izdanja festivala "Šopen Fest" u Beogradu (oktobar 2020).

Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art” koju uspešno vodi violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, realizovaće sutra, 30. maja - 17. koncert iz serijala – ciklusa „Muzikom kroz muzej“, kada će nastupiti tenor Dejan Maksimović uz klavirsku pratnju mlade Tamare Hadži-Đorđević.

Na programu su kompozicije Vićenca Belinija, Đuzepea Verdija, Đakoma Pučinija i Frančeska Paola Tostija, uz kompoziciju iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Tenor Dejan Maksimović je prve časove pevanja započeo u Muzičkoj školi Mokranjac u klasi prof. Mirjane Vlaović, diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi Radmile Bakočević i završio specijalističke studije na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu u klasi Rite Susovski.

Umetnik je imao operski debi na prvoj godini studija, a preko Operskog studija Narodnog pozorišta, od 1997. godine je tumačio uloge tkz. prvog faha u Operi NP.

Za više od 20 godina karijere tumačio je veliki broj značajnih uloga u velikim predstavama – operama: „Boemi“, „Faust“, „Evgenije Onjegin“, „Rigoleto“, „Madam Baterflaj“, „Ljubavni napitak“, „Travijata“,

„Lučija od Lamermura“, „Knez Igor“, „Hofmanove priče“, „Toska“, „Karmen“, „Moć sudbine“, „Bal pod maskama“, „Manon Lesko“, „Trubadur“.

Gostovao je u produkcijama operskih kuća Novog Sada (Srpsko narodno pozorište – SNP), Ljubljane, Sarajeva, Koblenca, Konstance, Rusea, Makedonske opere, kao i Opere i teatra Madlenijanum u Zemunu.

Maksimović je bio gost-solista orkestara Beogradske, Sofijske, Rheinske i Makedonske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Rimu, simfonijskih orkestara RTV Srbije i RTV Slovenije sa delima Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Jozefa Hajdna, Antonjina Dvoržaka, Đoakina Rosinija i Karla Orfa.

Nastupao je u Mađarskoj, Grčkoj, Kini, Italiji, Danskoj, Sloveniji, Rumuniji i širom Balkana.

Mlada pijanistkinja Tamara Hadži-Đorđević je osnovno i srednje muzičko školovanje završila u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu dok je osnovne i master studije klavira diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu sa najvišim ocenama.

Talentovana dama je dobitnik nagrade fakulteta „Slobodanka Milošević – Savić“ za najboljeg studenta četvrte godine i najbolji uspeh iz glavnog predmeta, kao i stipendije grada Beograda i Fonda za talente Republike Srbije. Tamara Hadži-Đorđević je radila kao klavirski saradnik od 2014. do 2017. godine u Muzičkoj školi "Josip Slavenski", a od 2017. radi u MŠ "Stanković".

Novi koncert nas očekuje sutra, 30. maja u velikoj sali Kolarčeve zadužbine: pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića, Kragujevački akademski orkestar akordeonista i GKH Liceum izvešće delo Martina Palmerija – „Misa a Buenos Aires“ ili „Misa tango“.

Time će se završiti manifestacija "Dani Argentine na Kolarcu" na kojoj je 27.05. gostovala mlada violinistkinja Pilar Polikano uz Simfonijski orkestar RTS i dirigenta Luisa Gorelika.

"Ovo delo je napisano sa namerom da svojim horovima ponudim horsku simfoniju delo koje bi nas moglo približiti tango repertoaru. Radeći sa svojim horovima, otkrio sam koliko je teško i složeno tumačenje tradicionalnih tanga od strane horova. Delo je stoga omaž horovima i tangu kao i njegovim stvaraocima", reči su Martina Palmerija, kompozitora koji je stvarajući delo „Misa Tango“, koristio harmonije i senzualne kvalitete tanga, nacionalne muzike i plesa Argentine.

Omaž horovima u „Misi Tango“, dočaraće Gradski kamerni hor Liceum, koji je za izvođenje ovog dela pripremila profesorka dr Katarina Stanković, dok će celim ansamblom dirigovati profesor Predrag Kostović, a tu su i solisti Petar Mirkov, bandoneon i Nevena Milošević, sopran.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA