Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija pomogla u kreiranju poslednje pesme Bitsla: Pol Makartni otkrio detalje

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Upravo smo je završili i biće objavljena ove godine", objasnio je Makartni

  • 0
The Beatles Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Pol Makartni kaže da je koristio veštačku inteligenciju da bi pomogao u stvaranju onoga što on naziva "poslednjom pesmom Bitlsa", piše BBC.

On je u emisiji Today na BBC Radiju 4 rekao da je tehnologija korišćena da se "izvuče" glas Džona Lenona iz starog demo-a kako bi mogao da dovrši pesmu.

"Upravo smo je završili i biće objavljena ove godine", objasnio je on.

Pol nije imenovao pesmu, ali je verovatno da će to biti Lenonova kompozicija iz 1978. pod nazivom "Now And Then".

Ser Pol je primio demo godinu dana ranije od Lenonove udovice, Joko Ono. Bila je to jedna od nekoliko pesama na kaseti sa oznakom "Za Pola" koju je Lenon snimio neposredno pre svoje smrti 1980. godine.

Dve od tih pesama - "Free As A Bird" i "Real Love" - završene su i objavljene 1995. i 96. godine, označavajući prvi "novi" materijal Bitlsa u poslednjih 25 godina.

Bend je takođe pokušao da snimi "Now And Then", ljubavnu pesmu skoja je bila prilično tipična za Lenonovu kasniju karijeru, ali sesija je brzo prekinuta.

"Bilo je to jednog dana - jednog popodneva, zaista - petljalao se s tim", priseća seproducent Džefri Lin i dodaje:

"Pesma je imala refren, ali joj skoro u potpunosti nedostaju stihovi. Uradili smo prateću numeru, grubu akciju koju zaista nismo završili."

Pol Makartni je kasnije tvrdio da je Džordž Harison odbio da radi na pesmi, rekavši da je kvalitet zvuka Lenonovog vokala "smeće".

"Nije imao baš dobar naslov, trebalo ga je malo preraditi, ali je imao prelep stih i Džon ga je pevao. (Ali) Džordžu se to nije dopalo. Budući da su Bitlsi "demokratska država", mi to nismo uradili", rekao je Makartni za Q magazin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA