≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Buč Kesidi za Telegraf.rs: O koncertu na Tašmajdanu, kako je nastao hit "Nema ljubavi u klubu"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Poznati sastav imaće koncert na Tašu 16. septembra

  • 1
Buč Kesidi rok grupa Foto: Orbis Commucations/Sofija Modošanov i Ivana Tešić

Buč Kesidi jedan od naših najvrednijih bendova. Očekuje nas njihov nastup na Arsenal festu, a kasnije, 16. septembra, održaće veliki koncert na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu.

O beogradskom koncertu, kao i o drugim stvarima vezanim za bend govorili su momci iz grupe Buč Kesidi.

  • Šta publika može da očekuje na vašem velikom koncertu na stadionu Tašmajdan?

Može da očekuje dobar provod, druženje, specijalne goste i sveopštu euforiju. Potrudićemo se da se svi lepo provedu, da budemo na visini zadatka stadiona Tašmajdan, sviraćemo svoj najveći koncert ikada.

  • Da li ćete imati gostiju na koncertu?

Sigurno! Kada pravimo samostalne koncerte, osećamo se kao da pravimo mini festival. Svakako ćemo imati specijalne goste koji će nastupiti sa nama, a imaćemo i goste koji će nastupiti pre nas, neka od tih imena ćemo objaviti krajem juna.

  • Osim u Srbiji, popularni ste širom bivše Jugoslavije. Kako sam čuo, rasprodali ste koncert u Zagrebu, bio je pun stadion. Kako objašnjavate tu popularnost? Zašto vas publika voli?

To morate da pitate publiku. Mi se trudimo da pravimo muziku koja je slušljiva i zanimljiva i pesme koje su iskrene, koje će biti publici prepoznatljive i sa kojima će moći da se identifikuju.

Buč Kesidi rok grupa Foto: Orbis Commucations/Vedran Metelko
  • Imate veliki broj pesama koji su postali hitovi. Jedna je od takvih je "Nema ljubavi u klubu". Da li možete da nam otkrijete kako je nastala ova pesma? Da li postoji neka priča?

Ideja za pesmu "Nema ljubavi u klubu" je nastala još u periodu kada smo pisali pesme za prvi album. Od početka je sa tim refrenom naša zamisao bila da pesma ima elemente elektronike, ali u tom trenutku nismo znali kako to da izvedemo. Trebalo je da prođe neko vreme i da se desi dosta promena u sastavu benda i načinu na koji sviramo da bi se odvažili na to da probamo da snimimo ovu pesmu na način na koji smo zamislili, kao najavu za novi album i novi period rada Buč Kesidija. Put od prvih studijskih snimanja do izdatog singla je trajao skoro godinu dana!

  • Na koju vašu pesmu ste najponosniji?

Ponosni smo na ceo prvi album jer smo uspeli da sami napišemo i snimimo ceo album sa vrlo malo znanja i iskustva ali sa velikom željom. Ponosni smo na "Nema ljubavi u klubu" jer nas je uvela u potpuno nov i slobodniji način stvaranja i snimanja. Ponosni smo na "Đuskanje ne pomaže" i "TIHO" jer su to prve pesme koje je Zoran napisao i otpevao i koje su zvanično otpočele njegovo kofrontmenstvo. Ponosni smo na ceo album „Euforija“ jer smo zadovoljni kako je izašao kao vrlo kompaktan i celovit album, i ponosni smo na nove singlove "Curimo po asfaltu", "Skupi snagu" i "Trebaš mi" jer nastavljaju da pomeraju granice načina na koji pišemo, sviramo i snimamo muziku. Stvarno nam je svaka nova pesma na neki način novi iskorak u nepoznato i ponosni smo na svaku pesmu koju smo napisali i snimili jer nam je pomogla da porastemo još više.

  • Pravili ste muziku za film "Euforija uživo". Da li planirate da pravite muziku za još neki film? Ili pozorišnu predstavu?

"Euforija uživo" je bila svojevrstan eksperiment, i naš prvi upliv u projekte te razmere – u ovom slučaju koncertni film, koji je kasnije imao i svoj bioskopski i TV život (i nastavlja da ga ima). Definitivno smo se upustili u to jer nas zanimaju i druge forme, novi načini da primenimo svoju muziku i prikažemo svoju pojavu kao bend, da testiramo svoju kreativnost i sposobnost na većoj razmeri. Sigurno ćemo nastaviti da tražimo i planiramo takve projekte (za konkretne ideje pogledati odgovor pod 10).

  • Svoj muzički pravac definišete kao indi elektro pop rok. Kako vidite razvoj ovog pravca na području bivše Jugoslavije?

To je verovatno bolje pitanje za nekoga ko se ozbiljno bavi muzičkom kritikom i u tom smislu ima detaljniji pregled cele regionalne scene, naš pravac je mešavina raznih pravaca koji nas zanimaju, a verujemo da i naši fanovi slušaju razne vrste muzike. Ono što mi primećujemo jeste da se i ovde uspešno spajaju i hip-hop i elektronski i bendovski uticaji, i da postoji pretenzija da indi pop i indi rok muzika bude popularna, što je već dugo trend na svetskom nivou. Ovo se vidi kroz rad bendova i muzičara kao što su pocket palma, z++, Zoi, dram, Joker Out, Funk Shui, Iva Lorens sa kojom smo sarađivali na albumu... Jedva čekamo da vidimo gde se svako od njih uputio i šta još ima u rukavu.

  • Kako vidite današnju novokomponovanu muziku? Neki smatraju da se ranije pravila bolja muzika....

Verujemo da ima dosta kvalitetne današnje muzike. Oduvek postoji iluzija da je neko prošlo vreme bilo bolje, često baš kada se priča o umetnosti ili kulturi, ali mi ne verujemo u to. Mogućnosti danas su veće nego ikada, a vreme će pokazati šta će obeležiti današnju muziku i šta će ostati relevantno i zanimljivo i za 10, 20 godina.

  • Kakvu poruku želite da pošaljete kroz svoje pesme?

To pre svega prepuštamo publici, oni nalaze svoje značenje u našim pesmama i ono treba da bude njihovo. Nama je super da pošaljemo poruku publici da nije sama, da im možda ponudimo ugao iz kojeg mogu da vide i lepotu situacija koje umeju da budu teške ili neprijatne. Želimo i da im damo muzičku podlogu kada im treba da se izđuskaju, provedu ili zabave.

  • Za kraj, da li imate neku neostvarenu želju? Kakvi su vam planovi?

Imamo još dosta neostvarenih želja – opera, mjuzikl, igrani film, beogradska arena… Trenutni planovi su da nastavimo da sviramo po regionu i da završavamo sa radom na trećem albumu. To nam je sigurno dovoljno posla do kraja godine, a kada album bude izašao videćemo šta bi naredno moglo da dođe na red.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA