≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova lokacija za Dizni Fantaziju Beogradske filharmonije - Ušće, Park prijateljstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncert počinje u 20.30, a kapije za publiku se otvaraju u 17.30

  • 0
Beogradska filharmonija, Gabrijel Felc Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, spremaju se za "Dizni Fantaziju uživo" koju će izvesti na besplatnom koncertu na otvorenom 2. jula 2023. godine u 20.30, kao krunu proslave stogodišnjice orkestra. Usled nestabilnih vremenskih uslova, koncert se pomera u blok 14, odnosno u Park prijateljstva.

Zbog sigurnosti bine koja treba da bude postavljena na stabilnijoj podlozi nego što je to moguće na tradicionalnom filharmonijskom terenu u bloku 13 zbog kišnog vremena, lokacija koncerta na otvorenom se neznatno pomera na poljanu “prekoputa”, odnosno na mesto uobičajeno za organizovanje velikih koncerata.

Dizni Fantazija uživo se izvodi prvi put na našim prostorima, a Filharmonija poziva sve generacije da uživaju u najlepšem animiranom spektaklu svih vremena uz čuvene numere klasične muzike koje će orkestar uživo izvoditi ispod velikog ekrana. Mnogi se sećaju antologijskih scena poput nedoljivog baleta nilskih konja ili Mikija Mausa dok ga muči metla, ali će imati priliku i da vide nove animacije.

Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju visoke definicije, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog na našim prostorima. Tako će koncert otvoriti zvuci iz čuvene Pete simfonija L. van Betovena i to iz “Fantazije 2000”, odmah za njom slede delovi iz originalnog Diznijevog filma uz “Pastoralnu simfoniju” istog kompozitora, segment iz “Krcka Oraščića” P. I. Čajkovskog i, posebna poslastica – “Mesečina” K. Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne Fantazije 1940.

Potom će Filharmonija odsvirati “Žar pticu” I. Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz Fantazije 2000, zatim antologijski “Ples časovnika”, A. Ponkijelija i “Čarobnjakovog učenik”, P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle – koji je “krivac” za nastanak ovog dugometražnog remek dela. Koncert će u finale uvesti prizori iz nove verzije Fantazije uz kompozicije „Sjaj i raskoš” (E. Elgar), “Rimske pinije” (O. Respigi) kao i “Karneval životinja” (K. Sen-Sansa).

Koncert počinje u 20.30, a kapije za publiku se otvaraju u 17.30.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA