Vreme čitanja: oko 2 min.

O hitu "The Unforgiven": Pesma je grupi Metallica donela novi stil, nešto što se retko čuje u roku i metalu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sviđalo mi se jer sam mislio da je ovo zaista prvi put da sam zaista čuo Džejmsa (Hetfilda) da peva", rekao je svojevremeno bivši član benda Dejv Mastejn

  • 0
Global Citizen Festival, Metalika Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini/Invision

Jedna od najuspešnijih pesama grupe Metallica je svakako "The Unforgiven", koja se našla na čuvenom The Black Album-u. Napisali su je Džejms Hetfild, Lars Urlih i Kirk Hamet, a u pitanju je numera koja je donela novi stil bendu.

Iz grupe Metallica hteli su pesmu sa "teškim" stihovima i "mekanim" refrenom, nešto što se retko čuje u hard roku ili metalu. Kako je svojevremeno naveo Hetflid, intro, odnosno početak numere, je uzet iz jednog čuvenog vestern filma.

Džejmsa pevanje u ovoj pesmi, kako piše songfacts.com, inspirisano je pesmom Krisa Ajzaka "Wicked Game".

Producent Bob Rok objasnio je u intervjuu za Musicradar.com 2011. godine kako je promenio način na koji je snimio vokale na ovoj pesmi.

"U ovom trenutku, Džejms je želeo da peva. Mnogo je vrištao, ali sada je želeo da ode negde drugde. U prošlosti je uvek udvostručio svoj vokal. Nije pevao harmonije sam po sebi, samo je otpevao istu stvar na drugoj numeri. Ali proces udvajanja vam zapravo ne daje karakter, u stvari, mnogo puta oduzima karakter, jer se nadate da vam drugi vokal daje dubinu koju tvoj prvi vokal bi trebalo da ima. Rekao sam Džejmsu da treba da snimimo njegov vokal, ali umesto da sluša sebe na slušalicama, želeo sam da sluša na zvučnicima. Razlika je bila neverovatna... Njegov glas je imao potpuno novu dimenziju. Bio je velik, dubok i topao...", naveo je Bob Rok.

Inače, Dejv Mastejn je otpušten iz Metalike u ranim danima benda, a zamenio ga je Kirk Hamet. Otišao je da formira Megadeth, ali dugi niz godina nije mogao da se natera da sluša svoj bivši bend.

Kada se Mastejn konačno pomirio sa onim što se dogodilo i kada je mogao da sluša Metallicu, postojala je jedna pesma kojoj je posebno težio.

"Sećam se da sam čuo ovu pesmu kada sam jednom razgovarao sa Larsom (Ulrihom) i rekao mu da je ovo moja omiljena pesma sa The Black Album-a. A on je rekao, "Stvarno? Bio je to "The Unforgiven". Sviđalo mi se jer sam mislio da je ovo zaista prvi put da sam zaista čuo Džejmsa (Hetfilda) da peva. Pevao je i ranije, i bio je sjajan pevač. Ali to je bio prvi put da sam ga čuo zaista, stvarno da peva", rekao je Mastejn svoje vremeno za Revolver.

Kao što je poznato, kasnije su izašle pesme i "The Unforgiven II" i "The Unforgiven III".

Metallica - "The Unforgiven":

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA