Vreme čitanja: oko 6 min.

Najavljen Nišville festival: Nastupaju Tricky, Asian Dub Foundation,Teodosi Spasov, Ida Nielsen...

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nakon konferencije, na Platou ispred Kulturnog centra Beograda nastupiio je jazz fusion funk sastav "Mario Trio" sa repertoarom raznih džez standarda: Mario Dimitrijević (gitara), Časlav Sehović (bubnjevi) i Nikola Marković (bas)

  • 0

Međunarodni džez festival "Nišville" u Nišu, na Niškoj tvrdjavi biće održan od 10. do 13. avgusta, gde će nastupati velike inostrane zvezde kao Tricky, Asian Dub Foundation, Teodosi Spasov, Ida Nielsen i drugi, najavljeno je danas u susretu sa medijima u Kulturnom centru Beograda.

O detaljima programa u Galeriji Artget (KCB) govorili su - Dragomir Milenković Joga iz benda "Hazari", inače dobitnik nagrade Nišvila za životno delo, Vladeta Kandić - Bata Kanda, legendarni etno-džez umetnik na harmonici, laureat Specijalne nagrade festivala, kao i Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

Nakon konferencije, na Platou ispred Kulturnog centra Beograda nastupiio je jazz fusion funk sastav "Mario Trio" sa repertoarom raznih džez standarda: Mario Dimitrijević (gitara), Časlav Sehović (bubnjevi) i Nikola Marković (bas).

Prvi čovek džez festivala u Nišu Ivan Blagojević istakao je da je ovogodišnji slogan 29. edicije - "Čekajući nacionalni status" u želji da se parola promeni u susretu jubileju, 30. izdanju Nišville-a.

Blagojević je podsetio da je nedavno održan panel i ozbiljna studija za sva tri vodeća muzička festivala u zemlji - Beer Fest (Beograd), Exit (Novi Sad) i Nišville (Niš), gde je donet zaključak da država ukupan benefit od njih ima - tri milijarde dinara.

Ako bi država vratila samo 10 posto ovim festivalima, kako je otkrio Blagojević, država bi imala jednu milijardu dinara zarade.

"Na putu smo da Nišville preživi i ovu godinu nekako, u nadi da naredna bude najbolja u istoriji festivala. Još je potrebno vremena da se približimo zemljama u regionu kao što su Rumunija i Madjarska, kad su u pitanju muzički festivali kao Nišville, da se oseti zarada od turizma", naveo je Blagojević i spomenuo da bi trebalo da postoji neka vrsta pomoći, kao što Filmski centar Srbije od države ima pomoć u iznosu većem od milijardu dinara za sufinansiranje filmova i TV serija.

"Tako su se Zagreb, Pula, Bukurešt i Budimpešta pozicionirali kao bolji centri za svetske festivale, dovode jača imena, a mi se trudimo da imamo što bolji program, i velike hedlajnere, što nije uvek izvodljivo.

Većina festivala bi trebalo da bude samoodrživo, što mi se čini da nije moguće sa Nišvilom", rekao je direktor džez festivala u Nišu i dodao da im je budžet ove godine nešto manji nego što je bio 2019. te se trude da "pritiskaju" sponzore, prijatelje, partnere ove manifestacije.

Prva zvanična konferencija za medije održana je juče u Nišu kada su, osim Blagojevića, govorili - Milica Milenković, urednik Nišville Jazz & Books Session programa, Marjan Cvetanović, selektor programa za Balkan Brass (Omaž Šabanu Bajramoviću) stejdž, Jelena Ivanjac, predstavnik Nišvila u SAD.

Dragomir Milenković Joga, lider sastava "Hazari", zahvalio se danas direkciji Nišville-a na Nagradi za životno delo.

On se osvrnuo na svoju višedecenijsku karijeru i sa zadovoljstvom konstatovao da je došao trenutak da i on konačno dobije tako vredno priznanje.

Muzičar je najavio uskoro izlazak 15. albuma koji je pisan za harfu pod nazivom "Sedam boja harfe", te je istakao da inače malo ima džez kompozicija stvaranih za instrument kakav je harfa.

Umetnik na harmonici Vladeta Kandić - Bata Kanda laureat je Specijalne nagrade za promociju balkanskog džeza, i obojica umetnika će primiti priznanje na svečanosti 9. avgusta u Gradskoj kući u Nišu, dok će 10. avgusta u tandemu otvoriti Nišville jazz festival na zajedničkom koncertu, kao spoj elektronske i džez muzike.

"Uvek me pitaju da li sam ja Rom ili Šumadinac. Svima odgovaram da sam ja umetnik koji je želeo da udje u krvotok svih folklora. Zaljubljen sam i u kubansku salsu, bugarsku muziku, mnoge pravce, a harmonika je za mene uvek bila nešto sveto", naglasio je Bata Kanda, inače zadužen za scenu "Šaban & Balkan Brass Stage", koja će ove godine ponuditi 16 koncerata tokom četiri dana, odnosno četiri nastupa dnevno.

Muzičar na harmonici i kompozitor, koji se uspešno ogledao u mnogim muzičkim pravcima, Vladeta Kandić će dobiti specijalnu nagradu Nišvila za doprinos promociji balkanskog džeza, a tokom bogate karijere, nastupao je na preko 2000 koncerata širom sveta (uključujući i nastupe na olimpijskim igrama, Olimpijade, Ganefo festival – Jakarta (1963), Mexico (1968)).

"Za mene je džez prava nauka. Nisam na muziku gledao kao na šou biznis, a možda treba i tako da se posmatra. Nauka koja se zove džez, definitivno je tako. Mene su prepoznali veliki džezeri kao Duško Gojković, Stjepko Gut, i drugi, svi su me simpatisali, a ja nisam nikome smetao. Tokom cele karijere u mom krvotoku teku svi folklori sveta", zaključio je Bata Kanda.

Od 1969 godine sve do danas, Vladeta Kandić je sarađivao sa poznatim našim džez muzičarima: Petar Radmilović, Miša Blam, Mališa Draškoci, Slaviša Pavlović- Stenli, Jovan Maljoković, i drugi.

Vladeta je komponovao i aranžirao veliki broj instrumentalnih numera, od kojih su najpoznatije: "Kandoro", "Najciganskije vašarsko kolo", "Sofkina ljubavna igra", "Kandin sa", "Tanino oro", "Niškovac", a u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a komponovao je 200 pesama srpske poezije koje je pretočio u muziku.

Bata Kanda je nastupao na svetskim džez festivalima širom Evrope - Hanover, Balvej, Grac, Berlin, Solun, Patros, Opatija, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skoplje.

Earth and Sky je najveća i najznačajnija pozornica Nišville Jazz Festivala, pozicionirana je u samom srcu Tvrđave na njenom centralnom platou, čine je dve bine na kojima se naizmenično smenjuje program Festivala.

Tako će 10. 08. svirati bugarsko-srpski bend "SPICH Project Orchestra", "Mauro Sigura Quartet with Luca Aquino" (Italija), Dragomir Milenković Joga i Hazari feat. Bata Kanda, Roberto Fonseca: La Gran Diversion (Kuba), BiH ska atrakcija "Dubioza Kolektiv", i bend "Pulkes" (Izrael).

Petak, 11. avgust donosi koncerte domaće snage - Dušan Petrović Oktet, ali i - Kuhn Fu (Danska, Turska, Holandija, Velika Britanija), Alma Mićić Band feat.

Gregory Hutchinson (SAD, Srbija, Bugarska), bugarski umetnik Theodosi Spasov "No Keys Trio", zvezda Ida Nielsen and The Funkbots (SAD, Tajland) i grupa "Tantfreaky" (Poljska).

U subotu, 12.08. gostovaće Italijani "Motel Kaiju", Bojan Cvetković Quartet, "Brekky Boy" (Australija), "EuroCubans" (Kuba i Slovenija), izuzetni britanski muzički kolektiv "Asian Dub Foundation", čest gost Srbije na mnogim manifestacijama, kao i "Jazz Punt Big Band" (Slovenija).

Poslednji dan u nedelju, 13. 08. veče će otvoriti srpski sastav "Mateja Jezdić Band", austrijski bend "Austrian Syndicate", Francuzi "Al-Quasar", Thana Alexa with Antonio Sanchez (SAD), velika hip hop zvezda iz Velike Britanije - Tricky, i srpski sastav "The Best of Balkan Brass".

Nišville kao i uvek nudi mnoge pozornice: "Open Stage", "Youth Museum Stage", "Welcome Stage", "Midnigh Jazz Dance", "Hip Hop Stage" (nastupaju regionalne zvezde Edo Maajka i grupa "Elemental", česti gosti Srbije), "Šaban i Balkan Brass Stage".

Prateći program čini pozorišni festival "Nišville jazz theater", koji će početi 4. avgusta, pod nazivom "Despite Sadness (Uprkos tuzi)", ali i sedma umetnost - "Nišville Movie Summit" - bioskopi (Street Movie, Main Nišville Movie, Garden Indie Movie, River Indie bioskop, Summer Stage, Hip hop and Midnight Jazz Dance Kino, Kristina Dream Movie i Strip Movie).

Osim toga, bogat program čini i promocija knjiga "Nišville Jazz & Book's Sessions", kao i deveta umetnost - "Striporama" - Medjunarodni festival stripa i pop kulture, obe manifestacije u trajanju kada i glavni Nišville, od 10. do 13. avgusta.

Internacionalni Nišville Jazz Festival – najposećeniji džez-festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje prefinjen muzički ukus pojedinaca.

Potvrda toga je i tekst o festivalu "Nišville – evropsko lice Srbije" (Nišville – European Face Of Serbia) objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu "New Europe" koji izlazi u Briselu, kao i tekst u prestižnom britanskom časopisu "Gardijan" iz 2016. godine, gde je Nišville izabran u 10 najboljih džez-festivala u Evropi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA