Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubiša Stojanović Luis je jednom prilikom pričao o razlici između Nemaca i Balkanaca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Luis je bio specifična ličnost na našoj muzičkoj sceni

  • 0
Groblje, grob , pomen, godišnjica smrti, Ljubisa Stojanovic Luis Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prošlo je 12 godina od smrti legendarnog Ljubiše Stojanovića Luisa. Bio je specifičan, kako po svom izgledu, muzičkom stilu.

Luis je svojevremeno gostovao u emisji "Kao sav normalan svet", gde je pričao o razlici između Nemaca i Balkanaca.

"Pre 15 godina čitao sam u jednom listu koja je razlika između Balkanaca i Germana? Kao, Nemci su vrlo lenj narod, a Balkanci su u redu, vredni. Ali su Nemci disciplinovan narod, a Balkanci nedisciplinovan narod", rekao je svojevremeno Luis.

Luis je imao uspešnu muzičku karijeru. Godine 1980. snimio je prvi album pod naslovom "Ne kuni me, ne ruži me", majko, koji je uspešno prodavan u Srbiji i Jugoslaviji i dostiže dijamantski tiraž.

Od 20. oktobra do 5. decembra 1983. godine boravi na velikoj turneji po tadašnjem SSSR-u, gde dobija brojna priznanja za kvalitet svojih interpretacija.

Februara 1984. godine snima svoju drugu ploču pod nazivom "Duda", koja dostiže platinasti tiraž, i u oktobru iste godine izbija na prvo mesto jugoslovenske liste popularnosti.

Čest učesnik humanitarnih manifestacija, a svake godine, održava koncert u Negotinu čiji su prihodi namenjeni deci bez roditelja. Prihod od solističkog koncerta održanog 14. januara 1985. godine odlazi za gladnu decu Etiopije.

Zvanično priznanje za začetnika etno popa dobija 1994. godine.

Zajedno sa srpskim bendom Flamingosi, pobedio je na Beoviziji 2006. godine pesmom "Ludi letnji ples".

Tokom 2000-ih učestvovao je na mnogobrojnim festivalima širom Evrope i Srbije (Exit, Beer fest...) gde je sjajno i sa ovacijama priman.

Luis je osvojio mnogobrojne muzičke nagrade.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA