Vreme čitanja: oko 1 min.

U Somboru održana treća manifestacija "Međunarodni dan romske muzike"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na poklon su instrumente dobila deca iz Novog Sada, Kikinde i Odžaka

  • 0
Međunarodni dan romske muzike, Sombor Foto: Aleksandar Nedeljković

Romski kulturni centar Pančevo, organizovao je treću po redu Manifestaciju "Međunarodni dan romske muzike" u sali muzičkoj školi "Petar Konjović" u Somboru. Svoje muzičke talente pokazala su romska deca iz sledećih opština: Odžaci, Bačka Palanka, Novi Sad, Novi Kneževac, Subotica, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Vršac, Novi Bečej, Kikinda, kao i Grad Sombor.

Na poklon su instrumente dobila deca iz Novog Sada, Kikinde i Odžaka. Prigodne poklone od organizatora ove manifestacije su takođe dobila i ostala deca. Ukupno je do sada kao poklon, muzički instrument dobilo devetoro romske dece, a ono što je cilj jeste da sva deca koja učestvuju u ovoj manifestaciji, kao nagradu dobiju na poklon muzički instrument, i na taj način budu podstaknuta i motivisana za dalje muzičko obrazovanje.

U uvodnom obraćanju, skup su pozdravili direktorka muzičke škole iz Sombora Milena Despotović, kao domaćin manifestacije, predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo Stevan Jovanović, organizator muzičke manifestacije, Aleksandar Radulović predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i Jelena Jovanović poslanica u Vladi AP Vojvodine.

Međunarodni dan romske muzike, Sombor Foto: Aleksandar Nedeljković

Manifestaciju su otvorili Milan Micić pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima i Darko Smiljanić član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Grada Sombora.

I ove godine, kao i protekle dve, ceo program je vodila Maja Jovanović iz Deronja pedagoški asistent, nastavnica romskog jezika i pesnikinja. Dok se čekala odluka žirija za dodelu muzičkih instrumenata, Maja Jovanović je pročitala nekoliko svojih pesama na romskom jeziku.

Ova manifestacija je na putu da postane tradicionalna u Somboru, ali ono što je još važnije, druge opštine i gradovi u Vojvodini su pokazali interesovanje za organizovanjem sličnih muzičkih svečanosti koje će imati zadatak da deci obezbede potrebene muzičke instrumente.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA