Vreme čitanja: oko 2 min.

Lične stvari Fredija Merkjurija na aukciji: Skoro 30.000 predmeta izloženo, pogledajte kako izgledaju neki

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će od aukcije prikupiti između 7,6 miliona i 11 miliona funti

  • 0
Fredi Merkjuri Foto: Profimedia/PA / PA Images

Klavir kojim je Fredi Merkjuri komponovao i neke od najvećih hitova grupe Queen, uključujući i "Bohemian Rhapsody", kao i druga imovina muzičke zvezde biće deo aukcije koja će se održati sledećeg meseca.

Klavir marke Jamaha biće izložen u aukcijskoj kući Sotheby's u centru Londona narednih mesec dana. Na prodaju će biti skoro 30.000 predmeta koji su pripadali Merkjuriju - od umetničkih dela, odeće,  nameštaja, fotografija, rukom pisanih tekstova i drugih stvari koji su bili deo Fredijevog života

"Fredi je gomilao stvari, nije ništa bacio. Njegova imovina nam pruža izvanredan pogled na čoveka od 360 stepeni, od njegovog detinjstva do smrti", rekao je Tomas Vilijams, direktor aukcijske kuće.

Merkjuri je preminuo 1991. u 45. godini, samo 24 sata nakon što je u izjavi potvrdio da ima sidu i apelovao na svoje fanove da se pridruže "borbi protiv ove strašne bolesti".

Svoj dom u Kensingtonu, Garden Lodž, i njegov sadržaj ostavio je Meri Ostin, jednoj od njegovih najbližih i najpoverljivijih prijateljica. Sada, 32 godine nakon što je Fredi umro, Ostin je odlučio da sve proda.

Procene se kreću od oko 20 funti za ukras od porculana do 3 miliona funti za klavir. Očekuje se da će od aukcije prikupiti između 7,6 miliona i 11 miliona funti.

Izložba je tematski raspoređena u 15 Sotbijevih galerija. Jedna soba je posvećena Merkurijevom interesovanju i strasti za japansku umetnost i predmete, prikupljene tokom sedam poseta zemlji.

"Zaljubio se u zemlju i kulturu, i to je imalo jasan uticaj na njegov scenski rad. Postojao je tok između umetnosti koju je sakupio i umetnosti koju je stvorio", rekao je Vilijams.

U Garden Lodžu, poseban salon u japanskom stilu bio je njegovo privatno utočište, sa lakiranim kutijama, setovima za čaj i vazama ukrašenim koi šaranom među predmetima izloženim u ormarićima. Merkjuri je sakupio oko 50 svilenih kimona, od kojih su neki bili deo njegovih scenskih kostima.

Druga soba je ponovo kreirana kao trpezarija Garden Lodž u ​​kojoj je Merkjuri priređivao redovne večere, sa imenima gostiju, jelovnicima i pravilima oblačenja zabeleženim u posebnoj knjizi sa pozlaćenim alatima u kožnom povezu.

"Fredi je bio sjajan zabavljač, ne samo na sceni, već i na svojim fantastičnim večerama i okupljanjima", rekao je Vilijams.

Meri Ostin će donirati deo prihoda od prodaje fondacijama Mercury Phoenix Trust-u i Elton John Aids Foundation, piše The Guardian.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA