≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je nastala legendarna fotka Bitlsa za album "Ebi roud": Ovo je razlog što je Pol Makartni bio bos

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fotografija je ušla u legendu

  • 0
Abbey Road, Beatles Foto: Profimedia/Ben Molyneux / Alamy / Alamy

Na današnji dan, 8. avgust 1969. godine, nastala je možda i najpoznatija fotografija u istorija rokenrola, a to je ona kada su Bitlsi prelazili ulici na pešačkom prelazu u Ebi roudu (Abbey Road) u Londonu. Slika je poslužila za legendarni album liverpulskog sastava koji je isto imao naziv "Ebi roud ("Abbey Road").

Kako je nastala ova fotografija? Drumski saobraćaj nije bio isti sada i pre 50-ak godina u Londonu, ali Ebi Roud je tada i dalje bila prometna saobraćajnica, što je značilo da je fotograf JanMekmilan imao samo kratko vreme da napravi svoje fotografije Hasselblad kamerom. Policajac je zaustavio saobraćaj dok se Makmilan penjao uz stepenice na sredini puta. Fantastična četvorka, koju su činili Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star, je tri puta prešla ulicu napred-nazad, svaki put dok je Mekmilan fotografisao.

Kako se navodi, napravljeno je samo 6 fotografija. Odlučeno je da je peta najbolja.

Prema dizajneru Džonu Košu, razlog što je Pol Makartni bio bos na fotografiji, zato što je izuo cipele je jer su bile preuske. Tog 8. avgusta 1969. godine u Londonu je bio posebno sunčan dan i Makartni je živeo iza ugla, u Ulici Sent Džons Vud, pa je do studija, koji je bio u Ulici Ebi roud dolazio u sandalama, piše radiox.co.uk.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA