≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počeo Nišvil džez festival: Pogledajte kako je bilo na otvaranju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Program glavne festivalske bine u četvrtak veče su obeležili i Dragomir Milenković Joga i Hazari sa Bata Kandom, kao i kubanski džez muzičar Roberto Fonseka (Fonseca), a tu su i Dubioza Kolektiv i Palks (Pulkes)

  • 0

Nišvil džez festival počeo je nastupima Spič prodžekt (Spich Project) orkestra i Mauro Sigura kvarteta sa Lukom Akvinom (Luca Aquino) na "Ert/Skaj" (Earth/Sky) bini.

Program glavne festivalske bine u četvrtak veče su obeležili i Dragomir Milenković Joga i Hazari sa Bata Kandom, kao i kubanski džez muzičar Roberto Fonseka (Fonseca), a tu su i Dubioza Kolektiv i Palks (Pulkes).

U Tanjugovoj anketi među posetiocima Nišvila brojni su istakli da dolaze na festival od prvog izdanja, a jedan je primetio da je tokom njegovog trajanja "Niš definitivno drugačiji grad".

Posetioci su priznali i da se osećaju svečano tokom Nišvila, neki su došli iz inostranstva na festival, poput jednog Rusa koji kaže da je željan roka i džeza, a treći očekuju dobre izvođače, poput Dubioze kolektiv.

"Treba više kulturnih dešavanja, da se to više ceni u društvu. Kultura je nekako izgubila na značaju. Treba mladi bendovi da dobiju pažnju, da se čuju", rekao je jedan posetilac.

Mišljenje nekih posetilaca je i da je Nišvil međunarodni festival koji ima svoju tradiciju i koji "treba da ostane u Nišu, da cenimo ono što je dobro".

Video: Posetioci Nišvil džez festivala: Volimo džez, očekujemo dobru muziku

Open bina Nišvila prve večeri je donela nastupe domaćih sastava Laplandera, Vojvođanskog bluz benda, Magnituda i Broken flauer (Flower), a "Šaban end Balkan bras (brass)" bina nastup Balkanskih žica,

Orkestra Manuela Ametovića, Omladinskog bras benda Sosa i Lole, BID bend, kao i Fejt (Faith) i Branka.

Od nekoliko manjih bina Nišlije su mogle posetiti "Mjuzeum jut" (Museum Youth) sa svirkama Generacije Z, Šort (Short) reportsa, Desi Džesi i Finegans vejka (Fineganns Wake).

Festival Nišvil traje do 13. avgusta.

Video: Nišvil nagrade 2023: Dragomiru Milenkoviću i Bata Kandi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA