Vreme čitanja: oko 6 min.

Richie Hawtin uz Samu’ Abdulhadi otvara Apgrade festival, Marcel Dettmann i Curses predvode drugo veče

Vreme čitanja: oko 6 min.

Počinje prodaja jednodnevnih ulaznica

  • 0
Apgrade festival Foto: Promo

Novo izdanje beogradskog festivala elektronske muzike vraća se u Luku Beograd. Događaj koji tradicionalno obeležava kraj letnje sezone klabinga 15. i 16. septembra ugostiće esencijalan line up koji predstavlja diverzitet globalnog tehna, birajući izvođače koji posmatraju inovaciju kao imperativ.

Prvo veče Apgrade festivala u petak 15. septembra predvodi jedinstvena figura detroitskog i globalnog techna Richie Hawtin. Njemu se pridružuju vodeća palestinska tehno umetnica Sama’ Abdulhadi i berlinsko beogradski duet – Dr. Rubinstein u ekskluzivnom b2b setu sa Tijanom T, dok lokalnu scenu predstavlja talentovani Matej Rusmir.

Program druge festivalske večeri, 16. septembra obeležiće Marcel Dettmann, simbol berlinskog kluba Berghain i izdavačke kuće Ostgut Ton. Pored njega nastupiće Curses koji vešto spaja elemente new wave-a i post-punka sa mračnim vokalima, gitarama i EBM estetikom, kao i Interstellar Funk, svestrani selektor i producent iz Amsterdama. Za uvodni set adekvatan ovakvom muzičkom spektru postaraće se naša umetnica nastanjena u Londonu – Johana.

Apgrade festival Foto: Promo

U okviru dela programa nazvanog Prepare to Apgrade, u ranijem večernjem terminu na izabranoj gradskoj lokaciji, kao uvertira glavnom festivalskom programu nastupiće: u petak 15. septembra leftfield maestro Sacha Mambo uz podršku naše Stellarcompanion, u subotu 16. septembra mlada zvezda berlinske andergraund scene MSJY i kao njen domaći host Feloneezy.

Od danas su na cooltix.rs, kao i na prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona dostupne dnevne festivalske ulaznice po promo ceni od 1790 RSD za regularnu i 2590 RSD za VIP za prvi dan festivala odnosno 1590 RSD za regularnu i 2290 RSD za VIP za drugi dan. U prodaji je i dalje festivalski komplet po ceni od 2590 RSD za regularne i RSD za 3790 VIP. Kupovina dnevne ulaznice ili festivalskog kompleta u ovoj fazi donosi 40% popusta u odnosu na finalnu cenu!

Apgrade festival Foto: Promo

Richie Hawtin je izgradio karijeru na želji za eksperimentisanjem, uvek u potrazi za novim načinima tumačenja techna. Od inovativnih izdanja do rada na naprednim tehnološkim dostignućima, Hawtin je uvek pomerao elektronsku muziku u nove pravce. Znatiželjan, hrabar, ali i nedvosmisleno povezan sa živim iskustvom na dancefloor-u, u nastupima uspeva da predstavi trajektoriju žanra kao koherentnu celinu kojoj je nemoguće pronaći alternativu.

Richie Hawtin by Harbers Foto: Promo/ Harbers

Krajem devedestih novootvorenom klubu u Berlinu je bio potreban DJ sa posebno sirovim tehno zvukom. Klub se zvao Ostgut a mesto rezidenta koji odgovara opisu zauzeo je Marcel Dettmann. Neumorno pulsiranje Funktion One ozvučenja će postati sinonim za Berghain koji je kroz Ostgut doživeo svoju prvu inkarnaciju a u Dettmannu pronašao ambasadora koji putujući od Buenos Ajresa, Ibice ili Tel Aviva do Tokija ne propušta svoj mesečni slot u najvažnijem evropskom klubu.

Marcel-Dettmann Foto: Promo/ Sven Marquardt

Iako je Sama’ Abdulhadi prva palestinska tehno umetnica koja je stekla međunarodno priznanje, njena karijera zaista je počela kada je napustila domovinu i uputila se ka uzbudljivoj techno sceni Bejruta. Njen zvuk osvaja publiku širom sveta i predstavlja suštinu bejrutske anderground scene. Uronjena u noćni život Libana, Abdulhadi je nastupala, vežbala i bila inspirisana brojnim lokalnim i internacionalnim DJ-evima s kojima je delila scenu, istovremeno razvijajući svoj prepoznatljivi stil - intenzivni tehno punog tela s karakterističnom krivom i specifičnim emotivnim spektrom, ili kako kaže: "Berlinski tehno, ali doživljen na libanski način."

Sama' Abdulhadi by Derrick Santini Foto: Promo/ Derrick Santini

Bilo da nastupa na legendarnom Convenanza festivalu koji je pokrenuo Andrew Weatherall ili pušta muziku kao DJ u glavnoj sobi kluba Circoloco DC-10, Curses uspeva da prenese svoju punk energiju na plesne podijume svih veličina, ostajući veran svom prepoznatljivom zvuku.

Dr. Rubinstein je alter ego ruske umetnice rođene u Izraelu. Njen jedinstveni stil i nastup obeleženi su zaraznom energijom, besprekornim odabirom muzike koja obuhvata različite žanrove i decenije. Sa lakoćom se kreće kroz eklektičnu selekciju oslanjajući se na nasleđe rave muzike devedestih, acid ali i najnoviju produkciju koja uspeva da prenese esenciju klupskog iskustva. Međunarodno priznanje koje je stekla dovelo je do turneja širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Azije i Australije. Dr. Rubinstein se programu pridružuje na poziv Tijane T, u ekskluzivnom b2b setu.

Tijana T beleži nastupe u klubovima kao što su Bassiani, Fabric, Fuse i Robert Johnson, a redovan je gost na Klubnacht događajima u Berghainu. Već skoro 15 godina, ona je ključni deo muzičke scene u Srbiji, a ove sezone videćemo je za dekovima Solomunove +1 žurke na Ibizi što dovoljno govori o pažnji koju dobija u internacionalnom kontekstu.

Tijana T by Viktor Šekularac Foto: Promo/ Viktor Šekularac

Popularnost Interstellar Funk-a nije iznenađenje, posebno za one koji prate aktivnost institucija kao što su Dekmantel ili Rush Hour. Mesto rezidenta u sada zatvorenom klubu Trouw, i u njegovom voljenom nasledniku De School je dovoljna preporuka a neumorno istraživanje granica klupske muzike dovelo ga je do reputacije jednog od najuglednijih selektora na globalnom nivou.

Sacha Mambo je jedan od velikih evropskih leftfield selektora koji pored dvadesetogodišnjeg DJ iskustva stoji iza Macadam Mambo etikete zaslužne za pronalažanje esencijalnih dragulja evropske anderground avangarde koja i kada preuzima čistu klupsku formu sadrži još nebrojeno mnogo slojeva za istraživanje, baš kao i njegovi setovi.

MSJY je jedan od pseudonima berlinske umetnice Jennifer Schellenberg. Dok su DJ setovi MSJY-a poznati po dubokim bas linijama i ritmičkoj kompleksnosti, Xades je omaž nežnijoj strane njene ličnosti, skrivenoj ispod energične selektorke koju vidjamo iz pulta De School-a u Amsterdamu ili Dekmantelove Nest bine koju je otvorila nastupom koji se prepričava u evropskim DJ krugovima. Eklektična i apsolutno egzotična perspektiva koju ne treba propustiti.

Matej Rusmir i dalje uspeva da zadrži titulu jednog od najmlađih DJ-eva na našoj sceni koji u setove pored sofisticirane selekcije može da uvrsti i impresivnu produkciju, bilo da su u pitanju eksperimentalni trekovi kojima otvara veče ili punokrvni techno bengeri koji stoje rame uz rame sa izdanjima u kojima pronalazi inspiraciju.

Johanu vezujemo za meditativan i mračan electro koji je na ivici psihodelije. Pristup i stil gradila je kroz kolektiv Banda Panda koji je godinama generisao sadržaj u poznatim andegraund prostorima Beograda i regiona. U međuvremenu, njen doživljaj klabinga i onoga što danas želi da čuje i pušta u klubu se dosta promenilo i doio novu formu na koji nesumnjivo utiče i London u kojem živi i sve češće nastupa.

Marija Šević – Stellarcompanion je pored svoje umetničke karijere i prakse već dugo aktivna i na muzičkoj sceni. Na radiju D59B predstavlja selekciju u okviru autorske emisije „To the Stars“ u kojoj, kao i u klupskim setovima donosi eklektičan miks muzike koja je nedvosmisleno fokusirana na dancefloor.

Od ambienta do jungle-a preko afro-karipske muzike i britanskog techna, objavljujući produkciju koju u jednakoj meri inpirišu Photek i The Caretaker na izdavačkim kućama kao što su Hyperdub, Opal Tapes i Brainfeeder, Feloneezy zauzima specifično mesto na beogradskoj klupskoj sceni.

Dosadašnja izdanja septembarskog Apgrade-a obeležili su nezaboravni setovi velikih imena scene kao što su Tale Of Us, Solomun, Laurent Garnier, Amelie Lens, Maceo Plex, Sven Väth, Dixon, Nicolas Jaar, Miss Kittin, Modeselektor i mnogih drugi. Kao kolektivno iskustvo vredno deljenja, Apgrade Festival je produžetak leta, i prilika da uz poslednje zrake sunca uživamo u vrhunskoj elektronskoj muzici.

p, p and only p!

Apgrade 2022 Aftermovie https://youtu.be/vSr_YUNWhow

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA