≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turneja "Devotional" grupe Depeche Mode je bila "mač sa dve oštrice"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Časopis Q opisao je turneju Devotional turneju iz 1993. nazvao kao "najrazvratniju turneju rokenrola ikada"

  • 0
Alan Vajlder, Depeche Mode Printskrin: Youtube/Depeche Mode

Depeche Mode je imao brojne turneje, a jedna od najupečatljivijih bila je ona pod nazivom "Devotional". Nakon što su Dejv Gan, Martin Gor, Endi Flečer i Alan Vajlder marta 1993. godine objavili hit album "Songs of Faith and Devotion", dva meseca kasnije otpočeli su sa koncertima.

"Devotional" turneja krenula je 19. maja 1993. godine u Lilu, a onda se usledio veliki broj nastupa. Prvo su bili održani evropski koncerti, u Barseloni, Parizu, Briselu i drugim gradovima. Potom se nastavilo po severno-američkom kontinentu.

Sami koncerti bili su poslastica za publiku, koja je uživala u pesmama sa albuma "Songs of Faith and Devotion", poput "Walking in My Shoes", "Higher Love", "In Your Room" i drugih, kao i onih ostalih hitova, poput "Enjoy The Silence", "Never Let Me Down"....

Inače, album "Songs of Faith and Devotion" je doneo novine u bendu Depeche Mode, i to u zvuku sastava koji koristi više organskih instrumenata. To se i videlo na "Devotional" turneji. Na primer, jedna od novina je bila ta što je u nekim numerama, kao što je i "In Your Room", klavijaturista Alan Vajlder svirao bubnjeve.

Inače, do aprila 2006. godine, album "Songs of Faith and Devotion" prodat je u više od milion primeraka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, nije bilo sve bajno i sjajno. Kako piše songfacts.com, na turneju kreće ekipa od 120 ljudi, uključujući psihijatra. Dejv Gan je muku mučio sa narkoticima. On je 8. septembra u Montrealu uhapšen nakon što je udario zaposlenog u hotelu i proveo je noć u zatvoru. Mesec dana kasnije, on je pao u bekstejdžu pre nego što je trebalo da izađe na bis na na koncertu Depeche Mode-a u Nju Orleansu nakon što je doživeo, kako se navodi, srčani udar izazvan navodno od narkotika. Bend izvodi bis bez njega dok je pevač odveden u bolnicu. Navorno, primao je i injekcije kortizona kako bi nastupao.

Inače, časopis Q opisao je turneju Devotional turneju iz 1993. nazvao kao "najrazvratniju turneju rokenrola ikada". Ništa bolje nije bilo ni sa drugim članovima benda. Martin Gor je muku mučio sa alkoholom, a čak je ga je lokalna policija je uhapsila i kaznila ga sa 50 dolara zbog remećenja mira kada je priredio glasnu zabavu u svojoj hotelskoj sobi.

Endi Flečer je imao problema sa mentalnim zdravljem. Postoji priča da je tokom "Exotic" turneje, koja je bila nakon "Devotional" turneje, odustao od nastupanja. Upravo zbog problema sa mentalnim zdravljem. Zamenio ga je na bini Deril Bamonte, navodi se na Wikipedia stranici benda.

Alan Vajlder, koji je po mnogima bio najstabilniji tokom ove turneje, bio je nezadovoljan. I onda se desilo nešto što je definitivno uticalo na Depeche Mode. Vajlder je nakon turneja prelomio i odlučio da definitivno napusti bend. To se desilo u junu 1995. godine.

"Od pristupanja 1982. godine, stalno sam nastojao da dam potpunu energiju, entuzijazam i posvećenost unapređenju uspeha grupe, i uprkos doslednoj neravnoteži u raspodeli posla, voljno sam to nudio. Nažalost, unutar grupe, ovaj nivo inputa nikada nije dobio poštovanje i priznanje koje garantuje", naveo je Vajlder u svojoj izjavi.

Alan je nakon angažmana u Depeche Mode nastavio da radi na svom samostalnom projektu Recoil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA