≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Bio je vrlo emotivan": Aca Seltik o albumu koji je obeležio jedan period grupe Orthodox Celts

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema njegovim rečima, na albumu "One, Two... Five!" je zanimljiva i veza Orthodox Celts sa fanovima, "koja je tu došla do izražaja, pošto je par tekstova došlo od njih"

  • 0
Orthodox Celts, Ortodoks Kelts Foto: Stefan Tomasšević/ATAImages

Muzičar Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o zelenom vinilnom reizdanju albuma "One, Two...Five!" (2007) njegovog sastava Orthodox Celts.

Petrović je rekao da su obojeni vinili njegova velika ljubav i podsetio da postoje od kako i ploče, iako je njihova standardna boja crna.

Prema njegovim rečima, bilo je logično da prvi vinil Orthodox Celts bude zelene boje, pošto se oni kao izvođači irske muzike vezuju za tradicionalnu boju te zemlje i naroda.

Petrović se prisetio da je album pravljen u razdoblju kada se menjala postava benda, a sa druge strane je postajao otac, i "neke porodične stvari su došle u fokus i postavile se kao apsolutni prioritet".

"Hteo, ne hteo, povuklo me da pišem o tome, jer su moja razmišljanja išla na tu stranu. Daleko da moji tekstovi nisu intimni van toga, ali ovi su bili tada, a i sada, nešto što je zaista najdublje lično", ocenio je pevač.

Pomenuvši sa albuma "What's Goin' On", Petrović je rekao da je autor muzike basista Dejan Grujić napisao dva stiha, a onda je on dovršio pesmu, tako što je iz njega "ispala namah".

Istakavši i pesmu "Your Song", Petrović je dodao da su mu "to momenti koji su lično obeležili, ne samo taj album, nego preriod u životu".

Prema njegovim rečima, na albumu "One, Two... Five!" je zanimljiva i veza Orthodox Celts sa fanovima, "koja je tu došla do izražaja, pošto je par tekstova došlo od njih".

"To su neke duboke veze, koje su prerasle u poznanstva, prijateljstva, drugarstva. Na kraju je krunisano kreativnim, umetničkim momentom", podsetio je Petrović.

Nije bilo malo iznenađenje za Petrovića kada je Nenad Lazarević zakucao na njegova vrata i rekao: "Imam tekst za vas, izvolite uradite, ako vam se dopada", ili kad je Dragana Ponjavić rekla: "Imam par tekstova, vidi ako ti se neki uklopi".

"Taj album je bio vrlo emotivan. A sa druge strane menjala se postava. To je poslednji album na kome su svirali Ana i Dejan Popin. Na svaki mogući način oslikava jedan trenutak, jednu epohu, jedan deo karijere Orthodox Celts", naveo je muzičar.

Govoreći o višedecenijskom postojanju beogradskog sastava, Petrović je ocenio da se radi o upornosti, tvrdoglavosti, konzistentnosti i nepristajanju na kompromise.

"Držim da je sve to zajedno formiralo naš stav", istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, političke, socijalne i druge teme koje okružuju Ortodoks Kelts "tu su odvajkada", i "problemi su uvek isti, samo se imenuju na drugačiji način".

"Ne vidim da bi da je živ DŽo Stramer (Joe Strummer) sada drugačije napisao 'White Riot' ili 'Career Opportunities'. Te neke teme su univerzalne", istakao je Petrović.

Navevši da Kelts nikad nisu pristajali na kompromis, Petrović je dodao da rade "iz čiste ljubavi, nisu nastali da bi bili komercijalni bend i snimali ploče".

"Nastali smo iz potrebe da se izražavamo na taj način. I zbog toga teramo prilično svojeglavo. Utoliko pre sam ponosniji što nismo pristajali na kompromise, niti smo povlađivali trendovima, niti trenutnim situacijama. I zato jesmo to što jesmo", istakao je Petrović.

Upitan kako gleda na budućnost muziku u vreme tehnoloških revolucija i kratkih senzacija, Petrović je podseito da se sedamdesetih pojavili pank sastav Ramones sa kratkim pesmama, u vreme dugačkih epopeja rok dinosaurusa poput Who ili Yes.

"Da li ih je to uništilo? Nije. Sve ima svoje, svako ima svoju sferu u kojoj se kreće. Ako nešto može da se spakuje u dva minuta, onda je to u redu, ako ne, ide na tri, četiri ili 12. Volim i Ramonse i Čajkovskog. Ne vidim da mora da se opredeli za jedno ili drugo. Mislim da jako dobro idu ruku pod drugu", zaključio je Petrović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA