Vreme čitanja: oko 4 min.

Klasa je večna: Divan period kada su italijanske kancone dobile večnost

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sećanje na jedno vreme i sjajne izvođače

  • 4

Legendarni Toto Kutunjo definitivno je ostavio trag ne samo u italijanskoj, već u svetskoj muzici. Međutim, čuveni Salvatore je samo jedan od muzičara koja je Italija iznedrila. Toto je bio iz perioda kada su italijanske kancone stekle večnost.

U njegovu čast, ali i drugih fantastičnih izvođača, prisetimo se "zlatnog vremena" muzike u Italiji u 20. veku. Buduči da je takvih muzičkih legendi na pretek, na listi će se naći neki, ne zamerite. Tako da neće biti svi.

Hajde da krenemo sa čuvenim Domenikom Modunjom. Ovim legendarni umetnik se pored muzike i bavio i filmu, pri čemu je glumio u nekoliko ostvarenja. Modunjo je u centar pažnje došao kada je učestvovao na čuvenom festivalu Sanremo, a upravo je predstavio svoj evergrin "Nel blu dipinto di blu", u narodu poznat i kao "Volare".

Sa tom pesmom je predstavljao Italju na "Evroviziji". Modunjo je sa svojom kompozicijom bio treći, ali je sama numera "Nel blu dipinto di blu" postala svetski hit.

Takođe je Italiju na "Evrosongu" predstavljao sa pesmom "Piove", poznatijoj kao "Ciao, ciao bambina". Njegovu numeru "Io" je na engleskom jeziku otpevao Elvis Prisli, i to pod nazivom "Ask Me".

Modunjo je karijeru morao da prekine zbog moždanog udara koji je doživeo sredinom osamdesetih, pri čemu se posvetio rehabilitaciji.

Još jedna legenda italijanske muzike jeste i Andrijano Ćelentano. Takođe je snimao filmove, a njegove pesme bile "pun pogodak". Andrijano Ćelentano je specifična ličnost, a u mladosti je bio "prava vatra" na sceni. Pesma "24.000 baci" ("24.000 poljubaca") je postao hit širom planete.

Kao i drugi pesme, kao što su "Soli"....

... ili "Il tempo Se Ne Va".

Grupa Ricchi e Poveri je ostavila veliki trag. Osnovali su je krajem šestdesetih Anđela Brambati, Franko Gati, Anđelo Sotđiu i Marina Okiena, a tokom decenija trajanja stvorili su brojne vanvremenske hitove kao što su "Sarà perché ti amo", "Mamma Maria", "Che sarà", "Come vorrei" i druge.

Zapažen nastup imali su 2020. godine u revijalnom delu festivala Sanremo, gde su otpevali neke od svojih hitova i izazvali velike ovacije.

Kada smo god žena, fantastičnu karijeru imala je Mina Ana Marija Macini, ili najjednostavnije Mina. Vrhunac slave dostigla je šestedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Marija Ilva Bjolkati, poznatija kao Milva, bila je impresivna. Crvenokosa i pantera iz Gora, kako su je zvali, bila je uspešna i kao glumica i kao pevačica. Sarađivala je sa brojnim muzičkim legendama, kao što su Enio Morikone, Vangelis i drugi.

Šta tek reći o Al Banu i Romini, koji imaju sjajnu diskografiju. "Felicità", "Sharazan", "Tu, soltanto tu (Mi hai fatto innamorare)", "Ci sarà", "Sempre sempre", "Libertà!" su neke od najpoznatijih njihovih pesama. Dva puta su predstavljali Italiju na Evrosongu, a na Sanremu pet puta.

Inače, Romina Pauer je ćerka legendarnog glumca Tajrona Pauera. Al Bano i Romina nisu pobedili sa pesmom "Felicità" na Sanremu, budući da je tada prvo mesto osvojio Rikardo Folji sa kompozicijom "Stori di tutti i giorni".

Trijumfovali su na čuvenom pesmom 1984. godine sa pesmom "Ci sarà".

O Totu Kutunju smo već pisali. Stvarao je i za sebe, ali i za druge. Najveći hitovi su mi "L'Italiano" (na Sanremu je sa ovom pesmom osvojio tek peto mesto), "Solo noi" (sa ovom pesmom je pobedio na Sanremu), "Mediteraneo", "Serenata" i drugi.

Pobedio je na "Evrosongu" u Jugoslaviji sa pesmom "Insiememe". Poslednji nastup u Srbiji imao je 2009. godine u Vrnjačkoj Banji.

Enco Ginaci, poznatiji kao Pupo, i dan danas ima fantastičan glas. Naravno, i fenomenalne pesme, kao što su "Un Amore Grande", "La Note", "Tu Vincerai", "Firenze Santa Maria Novella", "Sempre tu"...

Šta tek reći za Umberta Tocija. Muzičar iz Torina ima veliki broj hitova, kao što su "Ti amo". "Gloria", "Tu"...

Svetsku karijeru je ostvario i Eros Ramacoti. Muzičar, koji je pobeđivao na Sanremu, isto može da se pohvali sa hitova kao što su "Un'Altra te", "Addeso tu", "Terra Promesa" i druge. Kao što je poznato, pre nekoliko meseci je održao impresivan koncert u Beogradu.

Pesme Ane Okse i dan danas mnogi slušaju. "Donna con te" je pesma za sva vremena, kao i "E tutto un attimo", i mnoge druge. Umetnica je u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji rekla da bi volela ponovo da peva u Beogradu.

Ne treba trošiti reči ni na Lauru Pauzini. Ima veliki broj odličnih pesama, a mnogi obožavaju onu "Non c'e".

Inače, pre nekoliko godina, Al Bano Karisi, Pupo, Toto Kutunjo, kao i članovi grupe Ricchi e Poveri, oduševili su publiku izvođenjem svojih hitova.

Inače, prilikom izbora našeg predstavnika za pesmu "Evrovizije" u Italiji, u revijalnom delu su naše pevačke zvezde izvodile razne italijanske kancone.

Koju vi italijansku pesmu ili italijansku muzičku zvezdu najviše volite?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    23. avgust 2023 | 22:22

    Pupo su di noi jedna od najlepsih pesama ikada....

  • Muzika

    24. avgust 2023 | 16:11

    To su bili dani stvaralastva i lepe muzike. Bravo za tekst.

  • Vladimir

    30. avgust 2023 | 14:51

    Pa još nekoliko imena: Serđo Endrigo, Pepino di Caprio, Nikolo di Bari, Claudio Baglione, Rita Pavone, Mina, Djani Nazaro, Djiljiola Činkveti i dr.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA