Vreme čitanja: oko 1 min.

Bjorn Ulvaeus iz grupe ABBA i ćerka Džonija Keša radiće novom projektu veštačke inteligencije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brojni muzičari biće deo projekta koji se radi sa YouTube-om

  • 0
BJorn Ulvaeus,  Lene Ulvaeus Foto: Profimedia/ContactoPhoto/Antonio Gutierrez

Bjorn UlvaBjeus iz grupe ABBA i Rozana Keš, ćerka Džonija Keša, spremni su da rade sa YouTube-om i Universal Music-om na novom projektu veštačke inteligencije (AI).

Prema izjavi u vezi sa projektom, Ulvaeus je rekao: "Iako bi nekima moja odluka mogla biti kontroverzna, pridružio sam se ovoj grupi otvorenog uma i čisto iz radoznalosti o tome kako funkcioniše AI model i za šta bi mogao biti sposoban u kreativni proces.Verujem da što više razumem, to ću biti bolje opremljen da se zalažem za i da pomognem u zaštiti prava mojih sunarodnika stvaralaca."

Ostali muzičari koji su vezani za projekat su Rajan Teder iz grupe One Republic, kompozitor Maks Rihter, producent ploča Luis Bel, Anita, D4vd, američki muzičar Don Vas, kolumbijski muzičar Huanes, Rodni Džerkins, Jo Goti i imanje Frenka Sinatre.

Rihter je rekao: "Kao i svaka nova tehnologija, AI sa sobom donosi mogućnosti, ali takođe postavlja duboke izazove za kreativnu zajednicu. Zbog toga sam veoma srećan što sam deo "inkubatora umetnika" koji će mi omogućiti da se zalažem za interese kreativne zajednice u primeni veštačke inteligencije na muziku i distribuciju muzike."

Izvršni direktor YouTube-a Nil Mohan je u postu na blogu podelio da veštačka inteligencija pomaže da se poboljša "jedinstveni kreativni izraz muzike, a istovremeno štiti muzičke umetnike i integritet njihovog rada", piše NME.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA