Vreme čitanja: oko 7 min.

Rok, alternativa, pank... Koncerti koji nas do kraja 2023. godine u očekuju u Beogradu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Istina, nema novih najavljenih velikih svetskih zvezda sa one strane okeana, rok i pop imena koji pune stadione, ušća ili grandiozne arene, ali i ova ponuda će privući ljubitelje alternativne struje, rok, pank, hard rok ili pank rok pravaca

  • 0
Koncert Foto: Pixabay

Prestonica Srbije će do kraja kalendarske 2023. godine biti bogatija za nekoliko koncerata inostranih muzičara pretežno nezavisne scene u prostorima Doma omladine Beograda, klubovima Zappa Baza, Fest, Dorćol Platz...

Istina, nema novih najavljenih velikih svetskih zvezda sa one strane okeana, rok i pop imena koji pune stadione, ušća ili grandiozne arene, ali i ova ponuda će privući ljubitelje alternativne struje, rok, pank, hard rok ili pank rok pravaca.

Ta serija noviteta je počela 31. avgusta kada je na Zappa Barci na Savi i Dunavu gostovao grčki sastav "Koza Mostra", jedan od uticajnih etno-hard rock-ska bendova u poslednjoj deceniji.

Nisu prvi put u Srbiji, jer ih je već gledala publika u julu na Arsenal festu u Kragujevcu.

Koncerti stranih imena dalje su se nastavili sinoć kada je veče ispunio bend "She Wants Revenge" - post-pank sastav, u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda, tandem - Džastina Vorfilda i Adama Breivina.

Beloruski sastav – duo "Nurnberg” iz Minska imaće svoj prvi koncert u Srbiji 12. septembra u beogradskom klubu Dorćol Platz.

"Nürnberg" je post-punk duo koji je nastao 2016. godine u Minsku i njihovo stvaralaštvo je snažno oblikovano depresijom post-sovjetskih gradova.

Popularni ruski bend "Shortparis" vraća se 13. septembra po 4. put u Srbiju za nepunih godinu dana, i drugi put u salu "Amerikana" DOB-a.

Podsetimo, avangardni pop bend iz Sankt Peterburga, premijerno je gostovao u našoj zemlji 13. januara u Novom Sadu na Dočeku Srpske nove godine, da bi samo veče kasnije 14.01. imali samostalan koncert u rasprodatoj "Amerikani" DOB-a.

Tu se nisu zaustavili, već ih je domaća koncertna agencija "Long Play" bukirala za ovogodišnji Arsenal Fest gde su održali takodje trijumfalan nastup na bini Garden Stage.

Momci iz ovog benda stvaraju svoju jedinstvenu muzičku estetiku kroz istraživanje i kombinovanje dark elektronike, dens ritmova, post-panka, eksperimentalne nojz muzike, čak i akustičnih šansona.

Turska senzacija "She Past Away" vraća se u Beograd nakon malo više od tri godine i stižu 22. septembra u klub Zappa Baza.

Osim Srbije, turski muzičari će svirati po regionu – 20. 09. u Budimpešti (Madjarska) i 23.09. u Zagrebu (Hrvatska, klub "Močvara").

Ovaj turski je post punk i darkwave bend bizarnog naziva je nastao 2006. u Bursi.

Osnivači su mu Volkan Caner (vokal i gitara) i Idris Akbulut (bas).

Svoj zvuk "She Past Away" je stvarao inspirisan mnogim mračnim svetskim grupama: The Sisters of Mercy, Asylum Party, DAF, Siouxsie and the Banshees i Clan of Xymox.

Mračna estetika benda je, kako kažu sami članovi, pod snažnim uticajem erotskih horor filmova.

Nezavisni elektronski sastav "Oscar and the Wolf" koji predvodi belgijski muzičar Maks Kolombi nastupiće uživo u Beogradu 25. septembra u sali "Amerikana" DOB-a.

Poznat po performansima sa snažnim emocijama, Maks Kolombi je stvorio muzički univerzum koji oduševljava publiku.

Organski spajaju elektronske bitove sa laganim pop elementima, inspirisani raznolikim muzičkim uticajima.

"Nihilism" je grčki avangardni blek metal bend formiran 2019. godine, a nastupiće prvi put u Srbiji 29. septembra u rok klubu Fest (Zemun).

Predgrupa će im biti domaći metal sastav "Oskrnavitelj" iz Beograda.

Zvuk "Nihilizma" karakteriše tehnička veština, disharmonija, i kombinacija tradicionalnih blek metal sastojaka sa više eksperimentalnih i progresivnih elemenata.

Dvostruki headline metal paket koji čine "Batushka" i "Arkona" nastupiće u Srbiji 1. oktobra u Domu omladine Beograda.

Organizaciju potpisuju kuće koje dovode uglavnom hevi metal bendove širom planete – "MM Concerts" i "Serbian Hellbangers".

Poljska teatralna black metal atrakcija "Batushka" konačno stiže u Srbiju.

U svom dobro poznatom maniru “Batushka” će publici predstaviti pesme iz svog dosadašnjeg opusa.

Miljenici domaće metal publike, sa akcentom na pagan i black metal poklonike "Arkona" konačno se vraćaju u Srbiju, zemlju kojoj su svojevremeno poklonili i pesmu koju uvek ponosno izvode širom sveta.

Bend "Arkona" predvođen harizmatičnom Mašom se nakon višegodišnje pauze vraća na bine širom Evrope i fanovima gde će predstaviti presek svoje bogate karijere.

Kanadski melodic death metal bend "Aeternam" nastupiće isto veče u sklopu promocije svog poslednjeg albuma "Heir of the Rising Sun" - njihovo peto studijsko ostvarenje od prošle godine.

Premijerno u Beogradu 10. oktobra će nastupiti bend "Villagers of Ioannina City", grčki eksperimentalni hevi metal stoner rok sastav.

Bend će Srbiju posetiti i u sklopu ovogodišnje turneje "Through Space & Time".

Istoimeni dvostruki CD i trostruki LP album je i povod za najnovije krstarenje starim kontinentom gde će bend fanove provesti kroz svoje muzičko putovanje i odsvirati sve odabrane hitove iz dosadašnje karijere.

Podsetimo, ova grčka HM grupa je već imala nedavno uspešan koncert u Novom Sadu.

Odmah naredne večeri, 11. oktobra, prvi put u Beogradu i Srbiji u sali "Amerikana" koncert će izvesti ruski bend "The Hatters".

Kraljevi rusko-ciganskog uličnog narodnog alkohardkora iz Sankt Peterburga koji sviraju na instrumentima "sa dušom", tokom svoje kratke istorije su prošli sve faze koje vode do postanka ruske rok zvezde – od nastupa u stanovima, do onih na stadionima.

Gosti koncerta biće The Spider Accomplice i Marko Pastorino.

Joel Hoekstra je najpoznatiji kao gitarista grupa "Whitesnake" i "Trans Siberian Orchestra", i saradjivao sa Šer i "Night Ranger".

Brandon Gibs nije samo frontmen supergupe "Devil City Angels", on se 2022. godine pridružio grupi "Poison" na "Def Leppard/Motley Crue Stadium Tour".

Zajedno Joel Hoekstra i Brandon Gibs jedan su od najboljih akustičnih dueta danas.

Na koncertu u Festu publika može očekivati energičan šou sa pripovedanjem priča, neverovatnim vokalnim harmonijama.

Repertoar koji izvode sačinjen je od pesama bendova čiji su oni bili deo, autorskih pesama i rok obrada.

Premijerni koncert koji je priredio System of a Down - SOAD tribute Chop Suey u februaru bio je uspešan.

Ovaj put će im se na bini pridružiti Machine Head UK tribute bend koji će odsvirati najveće hitove ovih legendarnih američkih metalaca.

Datum je 13.10. (petak), mesto održavanja svečanosti je Zappa Baza.

Svaki pravi fan SOAD-a može očekivati puno njihovih hitova u uverljivoj i žestokoj izvedbi, i to su - "Toxicity", "Aerials", "BYOB" i naravno "Chop Suey".

O popularnosti benda svedoče turneje po Australiji i Novom Zelandu, dok su nedavno nastupili u Holandiji.

Američki stoner bend "Unida" dolazi prvi put u Srbiju 18. oktobra na sceni kluba Zappa Baza.

Na turneji će im se pridružiti rumunski stoner bend "Roadkill Soda".

Na zahtev mnogobrojnih fanova, uspešni ukrajinski gitarista Estas Tone nastupa 19. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sa Hernanom Suarezom i Konradom Molinom.

Ovaj koncert deo je njegove "Rhytms Of Changes" turneje za prave ljubitelje gitare kao koktel različitih stilova - od flamenka i latino zvuka do elektronske i etno muzike.

Estasa mnogi smatraju "gitarskim Bogom", ali on sebe radije naziva "modernim trubadurom", i njegova muzika povezuje različite kulture.

Kako je najavljeno, koncert će početi u 19.00h i trajaće čak puna tri sata.

Koncert posvećen obeležavanju 35. godišnjice jednog od najznačajnijih jedinstvenih ruskih rok bendova "Agata Kristi" imaće koncert 22. oktobra u sali "Amerikana" Doma omladine.

Nekoliko generacija ljubitelja muzike stasalo je na pesmama “Agate Kristi”, a milioni ljudi mogu da pevaju njihove hitove.

Frontmen Gleb Samojlov odlučio je da publici u Beogradu pruži priliku da još jednom uživa u mističnom šarmu svojih omiljenih kompozicija i oseti energiju stvaralačkog nasleđa grupe.

Na predstojećem koncertu u u Beogradu, bend će predstaviti program kreiran specijalno za jubilej. Jedinstvena retrospektivna set lista obuhvatiće samo apsolutne hitove, koji tradicionalno zatvaraju koncerte dugi niz godina, i neobične retkosti.

Grčki psihodelik bend "Naxatras" vraća se u Beograd 28. oktobra u klub Dorćol Platz kao deo turneje "Parallel Realms", nakon više od pet godina, u organizaciji kuće "Hengtajm".

John Delias na gitari, Kostas Harizanis na bubnjevima i vokal John Vagenas na basu, čine trio koji je pre 11 godina formirao ovaj psihodelični hard rok bend iz Soluna.

Prvi album "Naxatras" objavljen je 2015. godine i odmah je postao veliki hit na YouTube platformi.

Nakon toga su objavili albume "II" i "III" koji su dobili pohvala od kritike i publike.

Na četvrtom albumu, od kraja februara 2022. godine i koji je promovisan u Novom Sadu, bendu se pridružio Pantelis Karganas na klavijaturama.

Čuveni alternativni bend “Swans” nastupiće 7. novembra u Domu omladine Beograda.

Bend je pripadao no wave avangardi koja je nastajala u kultnim njujorškim klubovima 80-ih, preko mračne i melodične faze 90-ih godina. Podsetimo, “Swans” je gostovao 2017. godine u Beogradu.

Teško ih je definisati u žanrovskom smislu, pripadaju alternativnoj muzici, sa veoma mračnim stranama - post-punk, post-rock, industrial i gotik.

Frontmen i glavni mozak operacije Majkl Gira decenijama je bio kreativno neumoran i nesmiren– u najboljem smislu, tako je vodio grupe “Swans”, “Angels Of Light” i “Young God Records”.

Novi album „The Beggar“ izašao je u junu ove godine i prati ga dugo čekana turneja na čijoj je putanji i Srbija.

Engleski post-hardkor bend "Enter Shikari" imaće solo koncert 13. novembra u Domu omladine Beograda

Posle 40 godina postojanja u Beograd iz Holandije po drugi put stižu pioniri pravca darkwave - "Clan of Xymox" i to 9. marta 2024. godine u klubu Zappa Baza, što je prvi koncert u našoj zemlji planiran za sledeću kalendarsku godinu.

Holandska atrakcija "!Clan of Xymox", poznata i samo kao "Xymox", nastala je 1983. u holandskom gradu Nijmegen, a godinu posle nastao je i EP “Subsequent Pleasures at Xymox”, od samo 500 primeraka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA