• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Činjenice o Džimiju Hendriksu: Svirao je gitaru naopako, otet je posle jednog nastupa

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za koju činjenicu niste znali?

  • 0
Jimi Hendrix, Džimi Hendriks

Foto: Profimedia/AFP

Iako je živeo kratko, Džimi Hendriks se smatra za jednog od najboljih gitarista svih vremena. Njegove pesme ušle su u legendu, a sam muzičar bio je "magnet" za publiku.

Prisetimo se i nekih činjenica o Džimiju Hendriksu. Za koju niste znali?

Džimi Hendriks nije postao "Džimi" sve do 1966. godine

Džimi Hendriks je rođen u Sijetlu 27. novembra 1942. kao Džon Alen Hendriks. U početku ga je odgajala majka dok je njegov otac, Džejms "Al" Hendriks, bio u Evropi boreći se u Drugom svetskom ratu. Kada se Al vratio u Sjedinjene Države 1945. pokupio je svog sina i preimenovao ga u Džejms Maršal Hendriks.

Godine 1966, Čes Čendler – basista grupe The Animals, koji će kasnije postati Džimijev menadžer – video je muzičara kako svira u Cafe Wha? u Njujorku.

"Ovaj momak nije izgledao ništa posebno, a onda je odjednom počeo da svira zubima“, rekao je prateći muzičar Džejms "Tapi" Rajt, koji je bio tamo, za BBC 2016.

Čes je pomislio: "Mogao bih da uradim nešto sa ovim klincem."

Iako je Hendriks u to vreme nastupao kao Džimi Džejms, Čendler je bio taj koji mu je predložio da koristi ime "Džimi".

Madi Voters ga je inspirisao da svira gitaru

Na pitanje o gitaristima koji su ga inspirisali, Hendriks je citirao Badija Holija, Edija Kokrena, Elmora Džejmsa i B.B. Kinga. Ali Madi Voters je bio prvi muzičar koji ga je zaista učinio svesnim instrumenta.

"Prvi gitarista kojeg sam znao bio je Madi Voters. Čuo sam jednu od njegovih starih ploča kada sam bio mali i to me je nasmrt uplašilo jer sam čuo sve te zvukov", rekao je Hendriks.

Džimi Hendriks nije mogao da čita muziku

Godine 1969. voditelj Dik Kavet je pitao Džimija Hendriksa da li zna da čita muziku: „Ne, nikako“, odgovorio je samouki muzičar. Naučio je da svira po sluhu i često bi koristio reči ili boje da izrazi ono što želi da saopšti. "(Neka) osećanja vas teraju da razmišljate o različitim bojama", rekao je on u intervjuu za Crawdaddy! časopis. "Ljubomora je ljubičasta, a zelena je zavist".

Džimi Hendriks je svoje snove koristio kao inspiraciju za pisanje pesama

Hendriks je inspiraciju za svoju muziku crpio sa mnogo mesta, uključujući i svoje snove. "Mnogo sam sanjao i mnogo svojih snova sam zapisao kao pesme", objasnio je u intervjuu za New Musical Express 1967.

"Napisao sam jednu pod nazivom 'First Look', a drugu pod nazivom "Purple Haze", što je bilo sve o snu koji sam sanjao da hodam pod morem. (U drugom intervjuu, rekao je da mu je ideja za "Purple Haze" došla u snu nakon što je pročitao naučnofantastični roman, za koji se veruje da je "Noć svetlosti" Filipa Hozea Farmera.)

Jedan deo pesme "Purple Haze" je napravio pometnju

U istom intervjuu za New Musical Express, primećeno je da se tekst pesme "Purple Haze" "scuse me while I kiss the sky" ("izvinite me dok ljubim nebo”) odnosio na davljenika kojeg je Hendriks video u svom snu. Zbog toga je činjenica da mnogi fanovi često pogrešno čuju rečenicu "scuse me, while I kiss this guy" ("izvinite me, dok ljubim ovog tipa") još prikladnija. Bila je to tako česta greška da je poznato da se i sam Hendriks s tim zabavlja, često pevajući pogrešne tekstove na sceni. Postoji čak i veb sajt, KissThisGuy.com, posvećena prikupljanju korisničkih priča o pogrešno čutim stihovima.

Džimi Hendriks je svirao svoju gitaru naopako

Oduvek bio šoumen, Hendriksove mnoge hirovite gitare postale su deo njegove legende: pored toga što je svirao zubima, iza leđa ili bez dodirivanja žica instrumenta, svirao je i gitaru naopačke — iako je postojao veoma jednostavan razlog za to. Bio je levoruk.

Džimi Hendriks je svirao kao rezerva za brojna velika imena

Iako će Hendriksovo ime na kraju pomračiti većinu onih sa kojima je svirao u svojim ranim danima, svirao je kao rezerva za brojna velika imena pod imenom Džimi Džejms, uključujući Sema Kuka, Litl Ričarda, Vilsona Piketa, Ajka i Tinu Tarner, i za sastav The Isley Brothers.

Pored pomenutih muzičkih legendi, Hendriks je pomogao i glumici Džejn Mensfild u njenoj muzičkoj karijeri. Godine 1965. svirao je vodeću i bas gitaru na pesmi "Suey“, B-strani njenog singla "As The Clouds Drift By".

Džimi Hendriks je jednom bio kidnapovan posle nastupa

Iako su detalji oko Hendriksove otmice pomalo nedorečeni, u knjizi "Room Full of Mirrors: A Biography of Jimi Hendrix", Čarls R. Kros je pisao o tome kako je muzičar kidnapovan nakon nastupa u klubu The Salvation" u Grinič Vilidžu

"Otišao je sa strancem da dobije kokain, ali je umesto toga držan kao talac u stanu na Menhetnu. Otmičari su zahtevali da (Hendriksov menadžer) Majkl Džefri preda Džimijev ugovor u zamenu za njegovo oslobađanje. Umesto da pristane na zahtev za otkupninom, Džefri je unajmio svoje nasilnike da traže iznuđivače. Misteriozno, Džefrijevi nasilnici pronašli su Džimija dva dana kasnije ... nepovređenog.

Možete posetiti stan Džimija Hendriksa u Londonu

Godine 2016, londonski stan u kojem je Hendriks zaista započeo svoju karijeru sređen je tako kako bi izgledao kada je Džimi tamo živeo od 1968. do 1969. i ponovo otvoren kao muzej. Dnevna soba je ukrašena boemskim dekorom, a paklica cigareta Benson & Hedges je na noćnom ormariću. Tu je i prostor posvećen njegovoj kolekciji ploča.

Neverovatno, ista stambena zgrada,koja se nalazi u gradskom kvartu Mejfer, je takođe bila dom Georga Hendla od 1723. do njegove smrti 1759. godine, ostatak zgrade služi kao muzej života i rada slavnog kompozitora.

(Telegraf.rs/izvor: mentalfloss.com/Jennifer M Wood)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA