Vreme čitanja: oko 4 min.

Porto Morto za Telegraf: "Stvaramo doživljaj koji je Beograđanima potreban"

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ima puno artista koji neumorno stvaraju, produciraju bez zadrške"

  • 0
Porto Morto Portopop Foto: Marin Ćosić i Mladen Šarić

Hrvatski bend Porto Morto održaće koncert 7. oktobra u Domu omladine, sala Amerikana, u organizaciji producentske kuće Long Play.

U intervjuu za Telegraf.rs momci iz benda pričaju o svojim počecima, odakle crpe kreativnost, šta slušaju i kako stvaraju, radu sa Darkom Rundekom...

  • Kako ste uplovili u muzičke vode? Odakle ideja za okupljanjem, imenom Porto Morto, da imate toliko članova i sami stvarate i muziku, ali i genijalne spotove?

Porto Morto nije nastao planski, nego smo se našli u istom trenutku na istom mestu, zahvaljujući *Jeboton kolektivu pre 10 godina, i u naletu te energije i želje da se nešto stvara i izrazi počeli da sviramo zajedno. Oduvek nas je zanimao ceo paket, odnosno sa jednakom pažnjom i strašću radimo i na spotovima, i na tekstovima, i na muzici i na koncertnim aranžmanima… To nam dolazi prirodno kao deo istog delovanja.

  • Odakle crpite kreativnost? Kako izgleda kreativni proces, s obzirom na to da vas ima dosta u bendu?

Kreativni proces je nama konstanta. Svaki dan smo u Porto Morto studiju a.k.a. Studio šećer u raznim formacijama i uvek je nešto u fokusu - ili rad na novim pesmama ili priprema koncerta, spota, kostima... Koji krompir je taj dan najvrućiji - njega gulimo. Trenutno je ceo studio i svaki komad opeme u njemu "vruć" jer intenzivno radimo na novom albumu u koji silno verujemo i jedva čekamo da ga čujete.

  • Oko čega se najviše raspravljate?

Uglavnom oko svakog detalja, pa onda i oko celine.

  • Šta ste slušali kao klinci?

Pošto nas je sedmorica to je vrlo čupavo. Ono oko čega se svi uvek možemo složiti su Beatles-i i Prodigy.

  • Šta trenutno sluša Porto Morto?

Osim što nam "krvare" uši od preslušavanja demo snimaka za našeg upravo nastajućeg albuma, slušamo i album "Poyy" od IDEM koji je izašao ove godine - čekirajte, IDEM je solo projekt od našeg tromboniste Antuna Alekse!

  • S kim sa svetske scene biste voleli da sarađujete?

Kanye.

  • Kakav je Darko Rundek?

185 cm, seda kosa, dobra linija… Šalimo se! Darko Rundek je apsolutni car i naš dobar frend. Puno smo naučili od njega.

  • Kako komentarišete muziku i žanrove koji su popularni danas?

Industrija kulture uvek želi da se nametne kao kultura (koja bi po nama trebalo određivati javno mnijenje sa svim svojim prirodnostima), međutim često se zbog upravo primarnog karaktera industrije forsiraju trendovi.. Mi žanrove gledamo kao neki poslednji stadijum u manifestaciji glasa/ideje samog karaktera pesme tako da mu ne pripisujemo previše važnosti, osim ako ga se koristi za čisto oslanjanje na njegove manirizme. Ukratko, ukoliko ima sadržaja kada ogolite stilske karakteristike jednog žanra, delo smatramo sadržajnim. Dakle, zavisi od autora do autora, nevezano za žanrove i trendove.

  • Da li ste upoznati sa radom mlađih izvođača sa naše javne scene?

Svakim danom scena raste, ljudi napokon počinju da veruju svojim intuicijama pokušavajući što beskompromisnije manifestovati muzičke ideje, glasove, misli koje slute... Na našim prostorima ima iznenađujuće puno artista koji neumorno stvaraju, produciraju bez zadrške, onako kako svi to volimo... Npr. dovoljno je zapratiti jedan Vida kanal (Nevidljivi uživo) i iznenadićete se širini palete različitih izraza samo sa "demo" scene, iliti "nevidljivih".

  • Šta mislite, koliko je važan vizuelni identitet?

Vizuelni identitet izgleda da je dosta važna komponenta pop muzike, no obzirom da mi sviramo portopop žanr, imamo i mi svoje vizuale, na neki nama shodan način.

  • Da li se mora biti drugačiji, da bi se uspelo?

Mislimo da se mora imati neka jasna vizija te biti iskren i nemilosrdan u realizaciji ideja, bez previše kalkulacija - mislimo da ta metoda uvek rezultira plodom ako iza svega stoji plemenita namera/impuls.

  • U Domu omladine nastupićete 7. oktobra. Šta vam je ostalo u sećanju sa prethodnog nastupa u Beogradu i koja su vam očekivanja od ovog?

Poslednji put smo u Beogradu svirali u krcatom KC Gradu. Bilo je prekrasno, prevruće i preznojno. Od ove posete ne očekujemo ništa manje.

  • Koja pesma ili plejlista je nezaobilazna za put do Beograda i šta obavezno prvo uradite kada stignete kod nas? Hrana, mesto...

Svaki put kad startamo putovanje za sreću prvo puštamo Big Shaq - Mans not hot (obavezno live verzija). Nakon toga ne prestajemo da pričamo do Beograda, kako bismo zagrejali glasnice. Kad stignemo ulećemo kod našeg najdražeg brata Dače na Terazije. Blejimo na gajbi uz pogled na grad, gostimo se hladnim pivom i burekom od pečurki.

  • I za kraj, zašto bi trebalo da Beograđani budu u Domu omladine 7. oktobra?

Zato što je Porto Morto doživljaj koji je Beograđanima potreban. Produkcija je ozbiljna. Svirka još ozbiljnija. Verujte nam. Vidimo se.

(Telegraf.rs)

Video: Rundek nakon dva uspešna koncerta u Jevremovcu: "Nešto novo, još lepše se dogodilo"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA