Vreme čitanja: oko 4 min.

Virtuozi na gitari 40 Fingers za Telegraf.rs o koncertu u Beogradu, gestu grupe Queen koji ih je iznenadio

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nastupaju 8. novembra u MTS dvorani.

  • 0
40 Fingers Foto: Simone de Luca

Virtuozi na gitari 40 Fingers su pre dve godine oduševili publiku na Guitar Art Festivalu, a sada su opet gosti Beograda. Kao što je poznato, održaće prvi samostalni koncert u Srbiji, i to 8. novembra u MTS Dvorani i tako još jednom pokazati svoje umeće.

Pred spektakl u Beogradu, 40 Fingers su dali intervju za Telegraf.rs. Osvrnuli su se na novi koncert u Beogradu, gest grupe Queen koji ih je iznenadio i oduševio, saradnji sa Endijem Samersom iz grupe The Police.

  • Šta publika može da očekuje od vašeg koncerta u Beogradu?

Beogradsku publiku svakako očekuje super uzbudljiv i zabavan nastup! Biće to veče puno energije i svakako nešto sasvim drugačije od uobičajenog gitarskog koncerta. To će više ličiti na rok koncert. Izvešćemo mnoge od najpopularnijih pesama i aranžmana koje imamo na Youtube-u, kao i originalnu muziku. Zabavićemo se.

  • Hoćete li svirati neku srpsku pesmu?

Srpsku muziku zapravo ne poznajemo baš najbolje. Ali ko zna...

  • Kako odlučujete koje pesme će biti deo vašeg koncerta?*

Zavisi. Generalno, izbor pesama je prilično instinktivan i zasnovan na svačijem predlogu. Volimo da često menjamo koncertnu listu i svaki put uradimo neku novu pesmu, da nam ne bude dosadno. U većini slučajeva izbor pada na one u kojima najviše uživamo ili za koje smo iz nekog razloga vezani. Svakako volimo da sviramo one koji imaju najsloženije aranžmane i skoro orkestarski zvuk, gde je spoj 4 gitare dobro pojačan. Takođe smo shvatili da publika različito reaguje na pojedine pesme u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazimo, pa se prilagođavamo i menjamo set listu uzimajući u obzir i to.

40 Fingers Foto: Simone de Luca
  • Koja je najteža pesma koju ste izveli?

The Hary Potter je veoma zamršena (kompozicija, prim.aut) i možda jedna od najtežih, ali naši aranžmani "Ratova zvezda" kao i Mocartova uvertira su takođe prilično izazovni. Svaka pesma zapravo zahteva veliku koncentraciju da bi izvođenje bilo tečno.

  • Da li ste ikada dobili dobre komentare od poznatih bendova i muzičara za svoj rad?

Da, bili smo veoma iznenađeni i nismo mogli da verujemo kada je grupa Queen objavila našu verziju pesme "Bohemian Rhapsody" na svom zvaničnom sajtu. To je bio jedinstven trenutak. A kasnije smo jednog dana dobili e-mail od Endija Samersa iz grupe The Police u kojem je rekao da je naš obožavalac i da se zaljubio u našu verziju pesme "Message In A Bottle". On je bio jedna od naših legendi, tako da zaista nismo mogli da verujemo. Zatim smo s njim uradili verziju "Bring On The Night" sa 5 gitara i bilo je to fantastično iskustvo. Još jednog dana na Fejsbuku smo videli komentar Tomija Emanuela koji je entuzijastično komentarisao našu verziju "Ratova zvezda". Zaista ludo. Sve nam to čini čast i izuzetno smo zahvalni što naše radove cene i muzičari koje volimo i poštujemo.

  • Imate li gitarskog idola?

Mi smo veliki obožavaoci Tomija Emanuela, voleli bismo da jednog dana možemo da sarađujemo sa njim. On je svakako mnogo uticao na nas i referentna je tačka za sve akustične gitariste.

Ali takođe volimo toliko drugih gitarista, čak i ne nužno akustičnih, da bi lista zaista bila beskonačna. Od Marka Noflera do Stiva Lukatera, Džimija Hendriksa, Džimija Pejdža, Endija Timonsa, Erika Kleptona, Stivija Reja Vona, Robena Forda... mogli bismo da napišemo toliko toga. Svi velikani su svakako naši idoli.

  • Vaši koncerti su sjajni. Kako uspevate da delujete/svirate kao jedan?

Trudimo se da imamo kohezivan i moćan zvuk kao da je pravi bend sa basom i bubnjevima i pevačem. Iako nas je četvoro, cilj nam je da izgleda kao da je to jedan instrument, kao da je orkestar gitara. Ovo je možda ključ koji nam omogućava da imamo moderan zvuk koji se veoma razlikuje od onoga što obično čujete sa 4 gitare.

40 Fingers Foto: Simone de Luca
  • Da li ste upoznati sa srpskom muzikom? Ako jeste, koju pesmu biste voleli da odsvirate?

Srpsku muziku ne poznajemo dobro, ali se nadamo da je ovo prava prilika da je bolje otkrijemo. Svaka zemlja ima tradicionalnu muziku koja je ponekad neverovatna i zaista volimo da imamo priliku da otkrijemo nove stvari na svakoj našoj stanici.

  • Da li ste ikada dobili ponudu da nastupite sa nekom poznatom muzičkom zvezdom? Sa kojom zvezdom biste voleli da nastupite?

Pre izvesnog vremena imali smo sreću da sivramo zajedno sa Andreom Bočelijem i Tori Keli. Svirali smo "Halelujah" Leonarda Koena u šarmantnoj opatiji San Galgano u Toskani i bilo je fantastično. Iskreno, u budućnosti bismo voleli da eksperimentišemo sa saradnjom sa nekim velikim pop ili dens umetnikom. Mislimo da bi bomba mogla izaći. Ako moramo da kažemo neka imena, onda hajde da pucamo visoko: Ed Širan? Dua Lipa? Bruno Mars? Hajde, dostupni smo!

  • Kakvi su vaši planovi? Imate li neku želju?

Trenutno radimo na novom albumu originalne muzike i to nam je trenutno prioritet. Ali svakako u našim planovima, pored predstojećih video produkcija i novih aranžmana, biće mnogo nastupa uživo širom sveta... konačno!!

Sledeći događaji za ovu godinu su 7. novembar u Hrvatskoj u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i potom 8. novembar u Srbiji u Beogradu u MTS Dvorani.

Želimo da ovo bude godina puna nastupa uživo i uzbudljive saradnje i da će nam dati priliku da našu muziku približimo što većem broju ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA