Vreme čitanja: oko 2 min.

Podržimo prvo državno takmičenje srednjoškolskih bendova Srbije "ROK SERBIKA"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žiri će činiti poznati stručnjaci iz sveta rok muzike u Srbiji

  • 0
gitara Foto: Pexels/freestocks.org

Ove godine će 12 srednjoškolskih bendova imati priliku da se takmiči i pokaže svoje veštine na prvom državnom takmičenju Rok Serbika.

Ova manifestacija je nastala po uzoru na takmičenje beogradskih srednjoškolskih bendova "BG Invazija", koje se održava od 1992. godine. Sada imamo priliku da uključimo veći broj mladih i takmičenje donesemo u Zrenjanin, zahvaljujući entuzijazmu zrenjaninskih pedagoga.

Naš cilj je da podstaknemo osnivanje instrumentalnih sastava i bendova u srednjim školama širom Srbije i da negujemo kreativnost, timskih duh i obogatimo kulturni život škola, lokalnih zajednica i gradova. Uključivanjem učenika u muzički proces doprinosimo formiranju jakih ličnosti, koje će kroz muziku razvijati svoje veštine pevanja, sviranja, komponovanja, pisanja tekstova i aranžiranja. Želimo da podržimo angažovanje mladih koji su povezani sa svojim vršnjacima i mentorima.

Na slici je jedan od bendova koji se takmiče Foto: Rok Serbika

Učešće u Rok Serbika takmičenju donosi brojne benefite mladima i razvija ključne kompetencije za napredak i uspeh, kao što su kreativnost, timski rad, socijalizacija, razvoj kritičkog mišljenja, tolerancija, motivacija, samopouzdanje i mnoge druge.

Priliku da se takmiči će imati bendovi iz Beograda, Zrenjanina, Čačka, Sombora, Surdulice, Kikinde, Negotina, Novog Sada, Požarevca, Sremskih Karlovaca, Gradiške, a gosti će biti dva srednjoškolska benda iz Zagreba. Rok Serbika se održava 11. novembra 2023. godine u Kulturnom centru u Zrenjaninu, a bendovi će se takmičiti u nekoliko kategorija:

→ Izvođenje domaće pesme

→ Izvođenje strane pesme

→ Izvođenje kompozicije klasične muzike

→ Izvođenje autorske pesme

Žiri će činiti poznati stručnjaci iz sveta rok muzike u Srbiji koji čine:

Jadranka Janković Nešić, jedna od najpoznatijih TV i radio novinarki još od ex YU, poznata po brojnim intervjuima sa raznim domaćim i stranim rok, pop i metal zvezdama;

Katarina Epštajn, urednik i voditelj emisije “Pop karusel”, dnevne informativne emisije iz domena pop kulture i savremene umetnosti, koja se emituje na Radiju Beograd 1. Angažovana je od strane Evropske komisije, kancelarije za obrazovanje i kulturu i EBU, da u ime Radio Beograda 1 bude medijski predstavnik CEETEP programa (Central Eastern European Talents Exchange Program), koji su inicirale ove instutuacije sa ciljem da se muzički talenti jugoistočne Evrope povežu sa zapadnom muzičkom industrijom, što je istorijski trenutak za srpsku kulturu;

Igor Vins, srpski muzičar koji aktivno ulaže u to da svoje znanje na perkusijama produbi na terenu u Africi, ali i širom sveta i to učeći od najboljih muzičara kao što su: Keziah Jones, Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Cheikh Lo i mnogi drugi. Sa senegalskim muzičarem – griotom Kemom Sisokom nastupao je više puta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, a poznat je i kao prvi belac koji je svirao perkusije sa Femijem Kutijem. Godinama ima itekako zasluženu privilegiju da nastupa na sceni sa Femijem Kutijem i njegovim bendom na velikim turnejama po svetu;

Vladan Vlajko Đurđević, bas gitarista benda Neverne bebe;

Zoran Kostić Cane, frontmen kultnog benda Partibrejkers, osnovanu 1982. godine.

Pored želje da damo prostor mladima da razvijaju svoje talente, cilj nam je da Rok Serbika uđe u kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da muzička kultura zauzme ravnopravno mesto sa drugim predmetima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA