Vreme čitanja: oko 1 min.

Lutala je svemirom, a žena je poslužila kao inspiracija: Kako je nastao klasik "Longer" Dena Fogelberga

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je pesma koju su mnogi zavoleli na prvom slušanje

  • 0
Dan Fogelberg Foto: Wikipedia/Dan Fogelberg/45cat.com

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih pojavila se pesma koju su na prvo slušanje mnogi zavoleli. U pitanju je sada već klasik "Longer", pesmu koju je snimio i napisao američki kantautor Den Fogelberg i koja se našla na njegovom albumu "Phoenix".

Muzičar jje naveo da je pesma nastala "jedne noći kada se izležavao u visećoj mreži i gledajući u zvezde. "

"Čini se da je ova pesma lutala svemirom, videla me i odlučila da ću joj dati dobar dom", rekao je svojevremeno Fogelberg, koji u ovoj numeri peva i svira akustičnu gitaru, dok čuvenu deonicu na flugerhorlni izvodi Džeri Hej, koji je sarađivao sa mnogim poznatim muzičkim zvezdama, kao što su Majkl Džekson, Vitni Hjuston i druge, navodi se na Wikipedia stranici pesme.

Kao i mnoge Fogelbergove pesme, i ova je o večnoj ljubavi. Njegova muza u to vreme bila je Megi Slejmejker, sa kojom je živeo (venčali bi se 1982. i rastali 1985.).

U onlajn ćaskanju iz 1997. godine, Fogelberg je objasnio kako je došao do inspiracije: "Ležao sam u visećoj mreži na Mauiju, na Havajima, na odmoru, 1978, sa svojom tadašnjom ženom. Činilo se da je sve u redu sa svetom. Pesma kao da je pisala sama."

U radio intervjuu za promociju svog albuma "The Innocent Age" iz 1981. godine, Fogelberg je pomenuo ovu numeru kao svoju najupečatljiviju pesmu.

"To je samo klasična ljubavna pesma. Svaki tekstopisac uvek sanja da napiše klasičnu ljubavnu pesmu koja će biti tamo gore sa pesmama Kola Portera i "Yesterday" i tim stvarima. To su stvari koje će trajati. Ljudi će ih pevati na venčanjima i zaista to misle, za dugo vremena, i to je divno", naveo je svojevremeno Fogelberg, piše songfacts.com.

Poslušajte pesmu "Longer" Dena Fogelberga:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA