≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grupa E-Play održala koncert u Zappa Bazi i proslavila jubilej od 25 godina karijere

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koncert je počeo sa hit numerom "Sloboda", a nastavili su numerama "Heroj" i "Japan"

  • 0
Grupa E-Play održala koncert u Zappa Bazi Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Domaći alternativni rok bend E-Play proslavio je jubilej od 25 godina karijere svojim prvim koncertom u beogradskom klubu Zappa Baza pred velikim brojem publike.

Prema konceptu ove muzičke večeri, koncert grupe je najavio poznati rok novinar i publicista Petar Janjatović, koji je istakao da je svojevremeno pogrešio kada nije mogao da predvidi da će "E-Play" trajati barem četvrt veka.

"I obožavam kada se na ovaj način prevarim. Najavljen sam kao predgrupa ove večeri. Ali eto neću dužiti, zna se zbog koga ste ovde večeras. Uživajte u koncertu E-Play", izjavio je Petar Janjatović.

Beogradski sastav E-play osnovan je 1998. godine, a danas ga čini kvartet – Maja Cvetković (liderka benda, vokal, bas gitara, kompozitor, tekstopisac), osnivačica grupe i jedina od početka tu sve vreme, Nemanja Velimirović (gitara), Goran Ljuboja Trut (bubanj) i Mina Knežević (prateći vokal).

Koncert je počeo sa hit numerom "Sloboda" koji je dobrano razigrao publiku. Specifičnost ove pesme je što su ženski vokali jednim segmentom pokriveni modulatorom glasa, te deluje kao da govore roboti ili živi kompjuter. U video spotu za pesmu "Sloboda" simbolično je igrala glumica Sloboda Mićalović.

Nastavili su žestoko u hard rok stilu da pokažu kako svako može nekad biti "Heroj", ali ih je i vodila pomalo egzotika pravac u "Japan".

Iako veoma retko sviraju kompoziciju "Pristanište", večeras su je konačno vratili na repertoar na oduševljenje publike u Zappa Bazi.

Grupa je za 25 godina snimila pet studijskih albuma - “E-Play” ‎(2000), “Crime” ‎(2005), “Drago mi je da smo se upoznali” (2009), “Obični ljudi” (2013) i "Sloboda" (2018).

Set lista je vešto osmišljena da predstavi sve periode uspešne karijere, tako da su Maja, Trut, Nemanja i Mina svima iskreno poželeli "Da budemo samo dobro".

Nakon numere "Ovde", E-Play je odsvirao najnoviju pesmu "Nije da nije", kao promociju tog singla, što je obradovalo sve prisutne.

Angažman poznatih dramskih umetnika se nastavio u ekranizaciji ove pesme gde je igrao glumac Dragan Mićanović.

Malo su se osvrnuli i pogledali u svoj dinamični "Retrovizor", utonuli u duboku i poetičnu "Iluziju", i zapitali se postoji li tu negde "Možda neko".

Kompozicija u kojoj poručuju "Srešćemo se neki drugi put" nije bila odjavna numera, kako možda naslov tiho sugeriše, i kao uvek impresionirala je prave fanove benda.

Ta pesma je posebna jer poseduje dve odvojene celine: prva je ta zvanična sa vokalima i instrumentima, i kada se ima utisak da je numeru došao kraj, onda kreće nastavak. Taj produžetak je svet za sebe, uokvireni univerzum gde isključivo dominira gitara - solaža Nemanje Velimirovića, koji je "junak" te nove dimenzije pesme.

Romantično su poželeli svima da imaju uvek samo "Divan dan" (refren stih "Kako ne vidiš da divan dan je?"), da bi onda napravili zaokret sa mračnom i mučnom tematikom "Šamarčina", o nasilju u porodici nad ženama.

Tamni tonovi muzičkog pripovedanja prisutni su i u hitovima "Ljubica" i "Sramota".

Nakon tih numera bend je uskočio u dugački "Vremeplov", izuzetno brzu i dinamičnu pesmu, i nedostajao je Branko Bane Bojović iz rep benda "Sunshine", kao što je gostovao na njihovom prethodnom koncertu u Domu omladine Beograda.

Time je okončan zvaničan deo koncerta i publika je tražila produžetke, odnosno bis.

Podsetimo, bend E-Play je svirao na svim značajnim festivalima u zemlji (Beer fest - Beograd, Arsenal fest - Kragujevac, Exit – Novi Sad), dok su u Beogradu osvajali različite prostore i više puta – klub Fest u Zemunu (Letnja bašta i unutra), Dom omladine (sala “Amerikana”), Knapp klub (Kuglaš), Ada Ciganlija – bivši festival Beer Garden, SKC, Letnja scena Doma kulture "Studentski grad".

Na bis rokerski kvartet E-Play izveo je još jednu tamnu muzičku temu na ivici depresije "Uzmi mi sve", uz veoma "Loš dan", sa vanserijski razigranom numerom "Pop".

"Ostaje još samo jedna pesma za kraj. Da li se neko seća našeg prvog albuma? A da li se sećate filma "Munje"?", Maja Cvetković je najavila njihov prvi veliki hit "Prvi pogled tvoj" iz tog čuvenog filma (2001) reditelja Radivoja Raše Andrića.

Nakon 20 pesama sa repertoara, E-Play je završio novi celovečernji koncert od 100 minuta u Beogradu i time osvojio prvi put popularan klub Zappa Baza.

Jedino nisu izveli noviju pesmu "Hotel Jugoslavija" kao duet sa Momčilom Bajagićem Bajagom, ali je zanimljivo da su tu numeru pustili sa razglasa nakon završetka koncerta.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA