Vreme čitanja: oko 2 min.

Festival "Minja Subota" 7. novembra u Dečjem kulturnom centru Beograd

Vreme čitanja: oko 2 min.

Festival okuplja vokalne soliste uzrasta od 5 do 14 godina iz Srbije, regiona i dijaspore koja umeju i vole da pevaju pesme Minje Subote

  • 0
Minja Subota Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Festival "Minja Subota" namenjen deci - vokalnim solistima održaće se u Dečjem kulturnom centru Beograd, u utorak 7. novembra, od 17 časova, u saradnji sa Fondacijom "Minja Subota'' i Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije, najavili su organizatori.

U čast čuvenom Minji Suboti, koga mnogobrojne generacije, ne samo u Srbiji nego i u bivšoj Jugoslaviji, pamte kao izuzetnog autora, voditelja, kompozitora i izvođača pesama za decu, prošle godine nastao je muzički festival u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Fondacije "Minja Subota''.

Festival okuplja vokalne soliste uzrasta od 5 do 14 godina iz Srbije, regiona i dijaspore koja umeju i vole da pevaju pesme Minje Subote.

Prošle godine, kada je prvi put održan festival, selekcija takmičara vršena je "onlajn'' a pobednici takmičenja imali su priliku da nastupe na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd na dan Minjinog rođenja 8. novembra.

"Ove godine napravljen je korak više i selekciju takmičara sa teritorije Srbije vršili smo uživo, u saradnji sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije, koje je bilo zaduženo za okružna takmičenja i selekciju takmičara iz 25 srpskih okruga. Za decu iz dijaspore, regiona i Kosova i Metohije zadržali smo ,,onlajn'' način prijavljivanja i selekcije kao prethodne godine '' ističe Leontina Vukomanović, urednica festivala i programski direktor u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Za učešće na festivalu bilo je potrebno da takmičar otpeva dve pesme - jednu kompoziciju iz opusa pesama Minje Subote i još jednu dečju pesmu po slobodnom izboru, na srpskom ili stranom jeziku, s tim da ta pesma ima umetničku vrednost i da je sadržinom i tekstom prilagođena uzrastu deteta.

Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa. Žiri festivala radio je u sastavu eminentnih umetnika, muzičkih pedagoga, kompozitora i dirigenata - Leontina Vukomanović, Snežana Despotović i Mirjana Miličić Prokić.

Na završnici festivala, 7. novembra, pobednicima će biti uručene plakete i diplome, a publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pesama uz koje su odrastale mnoge generacije.

U programu će učestvovati Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd pod dirigentskom palicom mr Nevene Ivanović i pobednici festivala iz Vranja, Jagodine, Niša, Prokuplja, Pirota, Leskovca, Kragujevca, Užica, Sombora, Beograda, Kikinde, Šabca, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Skobalja, Kosovske Mitrovice, Kosovske Kamenice, Banja Luke, Nikšića i Herceg Novog.

Laureatu festivala sa Floride nagrada će biti poslata poštom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA