Vreme čitanja: oko 4 min.

Čarolije na gitarama uz svetske hitove: Kvartet 40 Fingers održao koncert u Beogradu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pogledajte kako je bilo u mts Dvorani

  • 0

Poznata italijanska grupa gitarista 40 Fingers održala je svoj drugi koncert u Beogradu  na velikoj sceni mts Dvorane.

Podsetimo, prvi put kvartet italijanskih umetnika sa akustičnim gitarama je gostovao u Srbiji 2021. godine u okviru festivala Guitar Art Fest takodje u mts Dvorani (bivšem Domu sindikata).

Gitarski sastav čine: Mateo Brenci, Emanuel Grafiti, Enriko Maria Milanesi i Andrea Vitori.

Koncert su započeli sa čuvenom kompozijom "Libertango" (1974) argentinskog muzičara Astora Pjacole (1921-1992), koji je osmislio pravac "neuve tango" ili "novi tango", često je na repertoarima mnogih savremenih domaćih i svetskih izvođača.

Sledeća instrumentalna numera je njihovo delo "Sunset Jig" i došao je red da se bend obrati publici.

"Dobro veče, Beograd? Kako ste, dobro?", članovi su pitali na srpskom jeziku. Onda su ipak nastavili duhovito na engleskom - "Mi smo italijanska grupa iz Trsta, i srećni smo što sviramo opet kod vas posle dve godine. Uželeli smo se vaših pljeskavica i ćevapa".

Članovi benda su objasnili da su od osnivanja 2017. godine pokušali i da pevaju, "ali ubrzo smo shvatili da očajno pevamo, pa smo se posvetili samo gitarama".

40 Fingers Foto: Zorana Mandić/ATAImages

Uz italijanski akcenat, na srpskom su još rekli "srećni smo što smo ovde večeras, uživajte" i nastavili su repertoar.

Na ozbiljnoj set listi su odabrali američke rokerske antologije "Hotel California" (1976) grupe The Eagles, "Africa" (1982) benda Toto, kao i britanski hit "Highway Star (Not Fade Away)" (1972) od Deep Purple.

Da ne bude izbor samo u svetskom rokenrolu, kvartet se potrudio da kreira jedan set kompozicija klasike od neprolaznih dela Volfganga Amadeusa Mocarta. Onda su posebno upisali i Mocartovu kompoziciju "Za Elizu", mada su zapravo umešno spojili i sa numerom "Per Elisa" (1980) italijanske pevačice Karle Bisi - Alis.

Pre dve godine ovaj kvartet je oduševio beogradsku publiku nastupom na Guitar Art festivalu 2021., dok su večeras imali samostalan koncert, ipak znatno duži nego prošlog puta.

Osim obrada kultnih pop i rok pesama, izveli su i nove orkestrirane aranžmane za četiri gitare koje su stvarali poslednje dve sezone.

Tako su kreativno spojili više kompozicija iz animiranih Dizni filmova ("Under the Sea" iz "Male sirene", "You'll Be In My Heart" Fila Kolinsa iz "Tarzana", "Lepotica i zver", i drugi), što je oduševilo publiku.

Sa više od 90 miliona pregleda na internetu, “40 Fingers” je uveliko postao prava senzacija, kao jedan od "crossover" fenomena priznatih u celom svetu.

"Sledeća pesma koju ćemo svirati svi dobro znate. Reč je o švedskoj grupi, stihovi su američki, ili engleski, a ime numere je na italijanskom, i zvuči jednostavno", bend je najavio veliki hit "Mamma Mia" (1975) švedske pop dens atrakcije ABBA.

40 Fingers Foto: Zorana Mandić/ATAImages

Nastavili su dalje sa filmskom muzikom, tako da je publika bila oduševljena sa instrumentalnom verzijom pesme "Sound of Silence" (1964) tandema Simon and Garfunkel, utisnute u kultnih film "Diplomac" (1967) Majka Nikolsa, sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi.

Ubrzo su se nadovezali na noviji hit "Mohicani" (2021) saradnje dvojca Baby K - Boomdabash, i za sledeću kompoziciju "Lucky Man" (1970) su želeli da publiku mts Dvorane nauče da prvo pljeska dlanovima u pravom ritmu.

Uz malo vežbanja publika je sve naučila, tako da je kvartet akustičnih gitara sa zadovoljstvom odsvirao spomenuti hit "Lucky Man" trojca Emerson, Lake & Palmer.

Na turneji su tokom ove jeseni u Madridu (Španija), Oklandu (SAD), Zagrebu (Hrvatska), Ljubljani (Slovenija), i put ih je doveo ponovo u Beograd, zahvaljujući koncertnoj agenciji "Charm Music Serbia".

Ove večeri ponovo su se vratili na filmsku muziku i to čuvene numere brutalne TV serije "Igra prestola" (2011-2019) rumunskog autora Ramina Đavadija i filmskog serijala "Pirati sa Kariba" (2003) nemačko-američkog kompozitora Hansa Cimera.

Svetski muzičari čije su hitove obradili, dali su im apsolutnu podršku za njihov rad, a britanska progresiv rok grupa Queen im se i javno zahvalila - "Hvala 40 Fingers što su stvorili ovu prilično ljupku verziju “Bohemian Rhapsody” (1975).

Upravo ta višeslojna snažna numera je oduševila auditorijum večeras i označila je završetak zvaničnog dela koncerta.

Članovi benda 40 Fingers nisu se ustručavali ni da malo zaigraju na pozornici i da udju medju publiku i da zaigraju sa pripadnicima lepšeg pola.

Operski umetnik Andrea Bočeli je uključio 40 Fingers u svoj specijalni projekat “The Journey”, a Endi Samers, jedan od osnivača grupe “The Police” (poznate po Stingu), zaljubio se u njihov projekat i uključio ih u reinterpretaciju od pet gitara čuvene "Bring on the Night".

Na prvoj američkoj turneji nedavno su naišli na odličan prijem kod publike, kada su njihovi koncerti u Bostonu, Njujorku, Vašingtonu i Filadelfiji bili rasprodati.

Na bisu 40 Fingers je napravio pometnju sa filmskim hitom "Ratovi zvezda" (Star Wars, 1977) američkog kompozitora Džona Vilijamsa, za taj SF serijal reditelja Džordža Lukasa.

Osim toga, simpatični italijanski gitaristi su poklonili fanovima i britanske rok bastione "Sultans of Swing" benda Dire Straits (1978) i za kraj antologijsku "Hey Jude" (1968) od "besmrtnih" i neprolaznih Bitlsa (The Beatles), produžena vwrzija.

Tu se nisu zaustavili, već je svako od članova benda odsvirao za sam kraj po neki odlomak kompozicija prema svom izboru da ostave jak utisak.

"Bilo je ovo veoma specijalno veče. Vidimo se sigurno ponovo veoma uskoro. Laku noć, good night, bona noche", na srpskom, engleskom i italijanskom jeziku, bend 40 Fingers se oprostio od srpske publike nakon skoro puna dva sata koncerta.

Istina, za veoma kratko vreme u Beogradu gostuju razni bendovi i atrakcije koje su u donekle sličnom maniru obrade velikih kompozicija istorije rok i pop muzike, poput naše "Rock Opere", 2Cellos i sada solo Stjepan Hauser, kao i operski kvartet Il Divo, koji su osvajali često mts Dvoranu ili Štark Arenu.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA