≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Identitet čoveka na naslovnoj strani albuma Led Zeppelin-a "IV" otkriven 52 godine kasnije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misterija rešena

  • 2
Led Zeppelin IV Foto: Archive CD. / Alamy / Alamy / Profimedia

Misterija iza identiteta čoveka sa naslovne strane čuvenog albuma "Led Zeppelin IV" je rešena.

Slika sedobradog muškarca koji se saginje, sa snopom drva sa slamom na leđima i pomoćnim sredstvom za hodanje koji ga podupire, bila je enigma od kada je album objavljen 1971. godine, ali sada je akademik iz Viltšira otkrio poreklo fotografije.

U pitanju je viltširski tačer po imenu Lot Long, koji je rođen u Mereu u Viltširu 1823. godine, a umro 1893. godine. Fotografija je snimljena u kasnoviktorijansko doba.

Kako piše The Guardian, Brajan Edvards, gostujući istraživač na Univerzitetu Zapadne Engleske, naišao je na originalnu sliku dok je bio kustos izložbe u Muzeju Viltšira. U emisiji su prikazani artefakti koji se odnose na javnu i kulturnu istoriju okruga, a tražeći rane fotografije Stounhendža, naišao je na poznatu sliku.

"Led Zeppelin je napravio muziku koja me prati od tinejdžerskih godina, tako da se zaista nadam da će otkriće ove viktorijanske fotografije zadovoljiti i zabaviti Roberta, Džimija i Džona Pola", rekao je Edvards.

"Led Zeppelin IV" je objavljen pre 52 godine(8. novembra), prodavši se u više od 37 miliona primeraka širom sveta.

Identitet čoveka na slici bio je misterija od prvobitnog izdanja albuma. Veruje se da je pevač benda Robert Plant kupio kopiju fotografije u antikvarnici blizu kuće gitariste Džimija Pejdža u Pangburnu u Berkširu.

Verovalo se da je Lot Long, koga ponekad nazivaju Lot Longiar, udovac u vreme snimanja fotografije, živeći u maloj kolibi.

Album "Led Zeppelin IV" uključuje legendarnu pesmu benda "Stairway to Heaven", piše NME.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сељак

    9. novembar 2023 | 14:17

    Led Zeppelin никада нису додавали бројеве поред назива својих албума, тако да се њихова прва четири албума називају именом бенда без додавања бројева. Тачно је да је поменути албум хронолошки четврти по реду али је његов официјелни назив Led Zeppelin.

  • zdravko prošić

    15. novembar 2023 | 01:38

    Ova glazbena povijest će dobro doći mlađima,koji hoće da nauče nešta,,iz našeg doba,diskotekaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA