≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand: "Radujem se novom susretu sa Beogradom"

Vreme čitanja: oko 10 min.

"Planirali smo da vas posetimo tokom 2020. godine, ali naravno, zbog pandemije korona virusa to nažalost nije bilo moguće", rekao je muzičar

  • 0
Muzičar Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand Foto: Stanislav Milojković

Američki alternativni bend Giant Sand nastupiće večeras u Domu omladine Beograda na samostalnom koncertu, a frontmen grupe Hauard Hau Gelb specijalno za agenciju Tanjug je izjavio da se veoma raduje povratku u prestonicu Srbije nakon osam godina.

Podsetimo, ovaj bend je svirao 2015. godine na istom mestu u sali “Amerikana” povodom navodno oproštajne turneje koja je zahvatila i Srbiju, i kako se Gelb priseća, “stvarno smo se tada lepo proveli, koncert je bio odličan”.

U međuvremenu, Giant Sand dalje nije gostovao u Beogradu, napravili su tu podužu pauzu od osam godina, mada je bilo naznaka da će nam ponovo svirati.

“Planirali smo da vas posetimo tokom 2020. godine, ali naravno, zbog pandemije korona virusa to nažalost nije bilo moguće. Imali smo turneju sve do kraja 2019., koja je bila prva sa našim poznatim bubnjarem Tomijem Larkinsom. Sa njim nisam bio na turneji od 1986. godine. I kada smo želeli ovde da dođemo, nastala je korona”, objasnio je američki muzičar Hauard Gelb, rođen 1956. u Vilkis Baru, Pensilvaniji, a živi u Tusonu, Arizoni.

Prema zamisli, koncert Giant Sand je muzički deo večerašnjeg otvaranja devetog izdanja festivala nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade” u Velikoj sali Doma omladine, dok će svirka biti održana u sali “Amerikana”, jer i sama grupa pripada podžanru “amerikana”.

Nakon osam godina, Gelb kaže za Tanjug da vidi razne promene u Beogradu, nove građevine, a opet, osvrnuo se na prijatno vreme bez padavina juče - “u novembru imate lepo i sunčano vreme, mislim, kako se to desilo, kako je to moguće?”, pitao se muzičar za Tanjug.

Muzičar Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand Foto: Stanislav Milojković

Gelb je izuzetno produktivan autor, jer je u poslednjih skoro 40 godina objavio zaista nepregledan broj albuma kao solo muzičar i kao frontmen benda Giant Sand.

U tako bogatoj diskografiji od studijskih, live i kompilacijskih albuma, ima se utisak da ili američki muzičar i pevač ima više života, ili je uspeo da bude na više mesta u isto vreme, poput kloniranja.

“I pored tolikog materijala, sebe smatram najviše lenjom osobom na svetu. Ipak, ja jako volim muziku, volim da izučavam šta se sve dešava u muzici, da istražujem. Sviđa mi se kad čujem kišu kako lije i pada, zvukove naokolo. Jedino što znam jeste da sve stane kada muzika svira”, siguran je Gelb, te je dodao da je to možda razlog zašto u svom opusu dve paralelne karijere ima toliko objavljenih albuma, jer ne prestaje sa eksperimentisanjem.

Hauard Hau Gelb je autorski pokretač, pravi lider, alfa i omega ovog benda, frontmen, gitarista, tekstopisac i pevač.

Kroz slobodne improvizacije povezivano je nasleđe rokenrola, kantrija i folka, da bi se kasnije stvorio poznati termin „amerikana“.

Jedan savremenik je njihovu muziku opisao kao „nepredvidljivu formu bluza inspirisanu pustinjom, u miksu sa sa latinskim korenima i gotik hororom“.

Nazivaju ih i pustinjski rok bend koji je nedavno objavio da priprema izdavanje novog albuma i promociju na jesenjim koncertima do kraja 2023. godine.

Najnoviji materijal u razvoju je zasnovan na ideji ponovnog okupljanja originalne postave benda, čiji su članovi bili, osim osnivača Hauarda Gelba, spomenuti bubnjar Tomi Larkins, koji se vraća posle tri decenije rada sa kantautorom Džonatanom Ričmanom (sa kojim je 2005. nastupio u Domu omladine), basista Nik Augustin iz bluz benda “Dusty City Blues” iz Tusona, dok je specijalna gošća Talula Gelb, ćerka frontmena.

Muzičar Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand Foto: Stanislav Milojković

Gelb je napomenuo da sada prvi put svira sa Augustinom, kojim je apsolutno oduševljen, a pohvalio se da je kao frontmen sada najmlađi u bendu po prvi put od osnivanja Giant Sand.

On je zadovoljan trenutnom formacijom benda, jer nisu ranije imali takvu kombinaciju, što je za njega bilo zanimljivo istraživanje, posebno kada je nešto sasvim novo.

Istina, bend nakon 30 godina rada oprostio se od svetske publike velikom turnejom, posle albuma „Heartbreak Pass“, na kojoj su 2015. obišli i Dom omladine Beograda.

Ali, po sopstvenom priznanju, Hau Gelb je osećao da priča ove grupe ipak nije ispričana do kraja, te kaže “probao sam da se oprostim i stavim tačku, ali nije mi uspelo”.

Pitanje je kojim putem će se dalje kretati bend i Gelbova solo karijera koja teče paralelno, jer on je samo jedan, a ipak su dve muzičke priče i celine.

“Grupa Giant Sand uvek je imala isti prepoznatljiv zvuk, ali sa različitim članovima. Kada sam solo umetnik, forma se drastično menja. Tako jednom prilikom mogu nastupati sa flamenko džipsi muzičarima, ili gospel horom, sledeći put mogu biti klavirski standardi”, objasnio je Gelb za Tanjug.

On je formirao Giant Sand 1980. kao jedan od najčuvenijih američkih alternativnih rok sastava iz generacije koja je stvorila taj zvuk “amerikane” i pogled na svet, ‘80-tih godina prošlog veka, a objavljuju albume od 1985. godine.

Muzičar Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand Foto: Stanislav Milojković

Kada se pogleda senzibilitet, grupa ima više mogućih žanrova u svom stvaralaštvu: indi rok, alt rok, njihamerikana, alternativni kantri, bluz, džez, folk-rok.

“Kada bi me pitali koji žanr mogu da odaberem od toliko navedenih, samo mogu reći da je moje stvaralaštvo - “prostor između žanrova”. Tu ima svega, neke muzike više u izrazu, neke manje, kao kada imate materijal između cigli koje utisnete tokom izgradnje. Ukratko bih rekao da je naša muzika – moderna”, objasnio je Gelb i naveo da je moguće da naziv benda Giant Sand (Džinovski pesak) opisuje grupu, kao "spoj vode i peska između drugih kombinacija".

Naravno, uvek vredan i produktivan Gelb sprema paralelno tri albuma, jedan spomenuti sa “Giant Sand”, i još dva solo materijala – prvi kompletno instrumentalni sa klavirom, a drugi je u stilu animiranih filmova, tako mu zvuči.

Solo albumi su završeni, čeka se izlazak, dok produkcija izdanja Giant Sand-a se još sprema.

Muzičar Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand Foto: Stanislav Milojković

Osim toga, Gelb se pohvalio Tanjugu da je sa bendom komponovao muziku za neobičan animirano-igrani vestern “Quantum Cowboys” (2022), što ističe kao značajno iskustvo.

Kako mu duša gotovo nikada ne spava, Gelb je za bend Giant Sand objavio reizdanja prva dva albuma, koja su usledila u međuvremenu - ponovo odsvirani i snimljeni pod imenima „Returns To Valley Of Rain“ (2018) i „Recounting The Ballads Of Thin Line Men“ (2019), i kaže "izuzetno mi se dopada kako to sada zvuči".

Američki bluz kantri roker Hauard Hau Gelb sa Giant Sand nastupiće večeras od 21 sat u “Amerikani”, taman nakon otvaranja festivala nezavisnog američkog filma.

Gelb se vratio na animirani projekat “Quantum Cowboys” i naveo da pripada alternativnom miljeu industrije, u režiji Džefa Marsleta, dok igraju Lili Gledstoun (“Ubistva pod Cvetnim mesecom”), Džon Vej, Dejvid Arket, i drugi.

“Reditelj tog ostvarenja bi imao mnogo toga da kaže na temu nezavisne kinematorgafije u Americi, jer se bavi animacijom već 25 godina, i predaje tu oblast. Recimo, on se ozbiljno bori oko svojih projekata da ih ubaci u bioskopsku distribuciju, jer vladaju različiti trendovi u toj industriji, koje naravno diktira Holivud. Najjači igrači oko distribucije projekata za veliki ekran su iz Holivuda, i protok novca ide kroz njih i dalje odlazi na festivale nezavisnih filmova”, približio je Gelb situaciju oko sedme umetnosti u SAD, i dodao da je festivalima uvek veoma teško da opstanu, stalno je neka borba.

Muzičar Hauard Hau Gelb, frontmen benda Giant Sand Foto: Stanislav Milojković

O umetnosti autorskog nezavisnog filma brinu holivudske zvezde – glumci, reditelji i producenti sa festivalima tog prosedea Robert De Niro - “Tribeca” i Robert Redford – “Sundance”.

“Na taj način investiraju novac u festivale, da bi snimili i svoje filmove. Naravno, oni to rade pod zastavom nezavisnog filma, a zapravo snimaju velike produkcije. Manje više to su sve isti ljudi koji su vezani svim tim projektima, svi se poznaju. Čini mi se da su ranije vodeći menadžeri i selektori bili više nezavisni. Danas, nije više tako, već ako vam film uđe u izbor “Sundance” festivala, sigurno će ući u “Tribeca”. A ako ne uđe u prvi, malo je verovatno da će ući na drugi festival, što situaciju čini prilično komplikovanom”, istakao je Gelb.

Za sam kraj, američki muzičar je poručio da bi voleo da ponovo dođe u Beograd, a krivo mu je što neće imati priliku da odgleda neke od filmova na festivalu, jer putuje dalje.

“Vidimo se verovatno za nekih pet godina, i nikad se ne zna, možda do tada budem u invalidskim kolicima, ali i dalje ću svirati na sceni”, u šaljivom tonu je zaključio Hauard Hau Gelb za Tanjug.

Beograd će večeras ponovo biti deo povratničkog koncerta Giant Sand, jer je još 1985. godine bio predstavljen slušaocima na radiju Studio B pre mnogih evropskih metropola, zahvaljujući muzičkom stručnjaku Žikici Simiću i njegovoj autorskoj emisiji „Tajanstveni voz“.

Tako su postali deo i domaće rok kulture, kojoj se ovom prilikom opet vraćaju, kao stari prijatelji.

Koncert benda Giant Sand i 9. IndieBelgrade festival obeležiće ovaj vikend u DOB-u

U Domu omladine Beograda danas je, povodom predstojećeg koncerta benda Giant Sand i 9. Festivala nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade”, održan susret i druženje novinara sa Howe Gelbom, frontmenom benda, i umetničkim direktorima festivala Hristinom Hadžiharalabus i Radoslavom Pavkovićem. Druženju je prisustvovao i v.d. direktora Doma omladine Beograda, Andrija Bojanić.

Tom prilikom Bojanić je izjavio: “Sa velikim zadovoljstvom pozivam sugrađane da ovaj vikend provedu u Domu omladine, na odličnim programima koje smo pripremili za njih. Bend Giant Sand je dobro poznat našoj publici, koja je sa oduševljenjem primila vesti o ponovnom okupljanju ove legendarne Amerikana grupe i siguran sam da će na sutrašnjem koncertu biti sjajna atmosfera. Posebno nas raduje što je bend odabrao Beograd kao grad iz kojeg počinje svoju evropsku turneju. Njihov nastup sastavni je deo programa 9. Festivala nezavisnog američkog filma IndieBelgrade, u okviru kojeg prikazujemo pet najnovijih ostvarenja američke kinematografije. I to je samo deo naših bogatih programskih aktivnosti u jesenjoj sezoni. Već sledećeg vikenda očekuje nas nastup Big benda Radio-televizije Srbije i Igora Vincea, kao i prvi veliki beogradski koncert Matije Cveka, jednog od najpopularnijih mladih pop muzičara u regionu. Aktuelne teme u tribinskom programu, izložbe mladih umetnika u našoj Galeriji i mnoštvo drugih sadržaja koje kao ustanova kulture Grada Beograda dnevno organizujemo, pristupačni su svima. Ulaz na preko 80% događaja je besplatan, a cene ulaznica za programe Doma omladine su i dalje među najjeftinijima u regionu. Naš cilj je da mladim ljudima u Beogradu ponudimo najkvalitetnije i najaktuelnije sadržaje iz različitih žanrova i oblasti. Dobro nam došli!”

Giant Sand su jedan od najčuvenijih američkih alternativnih rok sastava iz generacije koja je stvorila taj zvuk i pogled na svet, osamdesetih godina prošlog veka. U organizaciji Doma omladine, skoro tačno u dan kad su pre osam godina prvi put nastupili u Beogradu na svojoj oproštajnoj turneji, imaćemo priliku da ih ekskluzivno vidimo još jednom, 17. novembra od 21h u sali Amerikana, na neočekivanoj evropskoj turneji na kojoj promovišu novi album koji snimaju u prvobitnoj postavi! U susret koncertu, lider benda Howe Gelb ne krije uzbuđenje, naročito jer je u pitanju početak evropske turneje na kojoj promovišu novi album. “Verujem u duge rastanke, bilo je neminovno da se izvorni bend ponovo okupi. Novi album zvuči onako kako je bend zvučao osamdesetih godina prošlog veka, donosi originalni Giant Sand zvuk”, istakao je Gelb i dodao da se raduje ponovnom susretu sa publikom u Beogradu. “Svaki put kada sam nastupao u Domu omladine publika je bila sjajna, dobro su reagovali i napravili smo odličnu konekciju. Ovaj koncert biće poseban, a publici pred sutrašnji susret poručujem: zastanite, uzmite dah i uživajte u trenutku!” rekao je Gelb.

Ograničena količina ulaznica za koncert po ceni od 2000 RSD je u prodaji preko eFinity prodajne mreže i onlajn.

Festival američkog nezavisnog filma „IndieBelgrade“ održava se već devetu godinu za redom u organizaciji Doma omladine Beograda, uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije. Od 17. do 19. novembra 2023. tradicionalno će beogradskoj publici predstaviti najnovija filmska ostvarenja sa uzbudljive, nezavisne scene u Americi. Ovogodišnji fokus festivala je na porodičnim vezama, dubokim nitima koje određuju čoveka i koje prave uspešne filmske junake, ali i antiheroje.

Umetnički direktori festivala, Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković pozvali su sve ljubitelje filma da iskoriste priliku i pogledaju pet odličnih ostvarenja na 9. IndieBelgrade festivalu, jer u pitanju je pet srpskih premijera. „U fokusu su porodične veze, a priče vezane za pitanja porodice – bilo da su u pitanju ljudi koji imaju razvijen osećaj pripadanja ili dolaze iz porodica u kojima su veze pokidane – veliki su potencijal za odlične dramske, ali i komediografske izvedbe“, rekao je Pavković. Hadžiharalabus je istakla: Svi filmovi su odlični, glumci su briljantni, a žanrovska raznolikost garantuje mogućnost da će svako pronaći film po svom ukusu.“

Ulaznice po ceni od 400 RSD za filmske projekcije u prodaji su putem eFinity prodajne mreže i onlajn.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA