Vreme čitanja: oko 1 min.

Mark Nofler iz Dire Straits-a na aukciji prodaje svoju legendarnu gitaru i preko 100 drugih instrumenata

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Proveli smo sjajne trenutke zajedno, tako da sam tužan što vidim da neki od njih odlaze – ali imam dovoljno da sviram. Više nego dovoljno", rekao je Nofler

  • 0
Mark Nofler, Dire Straits Printskrin: Youtube/Live Aid

Mark Nofler, nekadašnji član grupe Dire Straits, će u januaru na aukciji u Christie's-u prodati preko 120 svojih instrumenata.

Zbirka rok veterana obuhvata instrumente korišćene tokom njegove pet decenije karijere, uključujući Gibson Les Paul iz 1983. koji je snimio "Money For Nothing" i "Brothers In Arms“, s kojom je svira i na čuvenom koncertu Live Aid 1985.

Ostali instrumenti koji se prodaju uključuju njegova gitara Gibson Les Paul iz 1959. godine, za procenjenu cenu od 300.000 do 500.000 funti, i mandolina koja je ranije bila u vlasništvu bluz igrača Janka Rejčela, procenjena na 300 do 500 funti.

25 odsto prihoda od aukcije koristiće raznim dobrotvornim organizacijama, uključujući Crveni krst, zagovornike divljih životinja Tusk i dečiju neprofitnu organizaciju "Brave Hearts of the North East".

U razgovoru za BBC, 74-godišnjak je rekao da se sa godinama konačno oseća mirnim što smanjuje svoju kolekciju gitara. "Sada gledam oko 20 gitara koje koristim za snimanje ploča i ima najmanje 100 drugih koje neće biti svirane. Proveli smo sjajne trenutke zajedno, tako da sam tužan što vidim da neki od njih odlaze – ali imam dovoljno da sviram. Više nego dovoljno", rekao je Nofler.

Mark Nofler, Dire Straits Foto: Profimedia/Rodolfo Sassano/Alamy

Mark, zajedno sa svojim bratom Dejvidom, bubnjarom Pikom Vitersom i basistom Džonom Ilslijem, formirali su Dire Straits 1977. pre nego što su objavili nekoliko uspešnih albuma, uključujući njihov debi iz 1978., koji je uključivao i klasik "Sultans of Swing" i njihov LP "Brothers In Arms" iz 1985. , osmi najprodavaniji album u Velikoj Britaniji svih vremena. Prodali su preko 100 miliona ploča širom sveta, a uvršteni su u Rokenrol kuću slavnih 2018.

Dire Straits su se nakratko razdvojili 1988. pre nego što su se reformisali i izdali još jedan studijski album, "On Every Street" iz 1991. godine. Trajno su se raspali 1995. godine, nakon ukupno šest ploča, piše NME.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA