Vreme čitanja: oko 2 min.

Sećanje na Fredija Merkjurija: Kako je nastala pesma "The Show Must Go On" grupe Queen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je bio teško bolestan, Frediju ju je nadljudskim načinima izveo

  • 0
Fredi Merkjuri Foto: Profimedia/PA / PA Images

Prošlo je 32 godine od smrti Fredija Merkjurija, koji je preminuo 24. novembra 1991. godine, a mi ćemo se prisetiti priče kako je nastala pesma "The Show Must Go On" grupe Queen.

Gitarista Brajan Mej napisao je ovo dok je Fredi umirao od side. Bio je to Merkjurijev poslednji zvanični album sa Queen-om (album "Innuendo"), a kada je objavljen, vrlo malo ljudi je znalo da ima bolest.

Tekstovi govore o potrebi da se nastavi i izvuče maksimum iz života dok još uvek možete da uživate u njemu. To je neizbežno komentar Merkjurijevog sve lošijeg stanja, i njegovog odnosa prema životu - zabeležio je Mej njegovu neverovatnu hrabrost u dokumentarcu "The Days of Our Lives" ("Dani naših života").

"Nikad nije stenjao, nikada nije rekao "moj život je s*anje, ovo je strašno, mrzim to. Imao je neverovatnu snagu i mir", rekao je Mej.

Stavljanje pesme kao finalne numere na albumu "Innuendo" je primetno, jer je verovatno da je bend mislio da bi ovo mogao biti poslednji album Merkjurija. Na sesijama je napravio dovoljno snimaka da obezbedi bendu materijal za izdavanje posthumnog albuma "Made In Heaven" iz 1995.

Kada je Brajan Mej predstavio pesmu Merkjuriju u studiju, on je patio i jedva je mogao da stoji, ali je Fredi "zakucao" visoke tonove uz pomoć alkohola. "Odsvirao sam mu deo dema, dok sam pevao, što je bilo neverovatno visoko i bilo je veoma teško", priseća se Mej za magazin Total Guitar.

Merkjuri se često žalio da mu visoki tonovi kvare glas, ali ovoga puta nije vikao na Meja.

"Upravo je to čuo i rekao, je*ote----- uradiću to. Ne brini. Dakle, popio je par votke, čiste, a zatim se oslonio na sto i probio se kroz pevanje cele te pesme. I bilo je neverovatno", priseća se gitarista grupe Queen i dodao:

"Mislim da je uradio tri ili četiri takta i apsolutno je razbio taj vokal. ao da je posegnuo na mesto na koje čak ni on nikada ranije nije stigao", dodala je Mej.

Budući da je Fredi bio teško bolestan, spot je nastao tako što su se koristili stari snimci grupe Queen.

Queen - "The Show Must Go On":

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA