Vreme čitanja: oko 2 min.

Pavlina Radovanović boravi u Rusiji na inicijativu Ruskog doma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mlada umetnica Pavlina redovno gostuje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori

  • 0
Pavlina Radovanović Printskrin: Youtube/RTS Šarenica - Zvanični kanal

Na inicijativu Ruskog doma, u Rusiji trenutno boravi Pavlina Radovanović, 14-godišnja devojčica iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, koja je svojim pevačkim talentom osvojila publiku ne samo u svojoj zemlji, već i van njenih granica, saopštila je direkcija ove ustanove kulture u Beogradu.

Mlada umetnica Pavlina redovno gostuje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a od 2022. i u Rusiji sa humanitarnim koncertima za podršku narodu i pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji. Ovogodišnju posetu Rusiji obeležilo je njeno učešće na Prvom izdanju međunarodnog festivala za podršku ruskoj istoriji i kulturi „Od ovog ne odstupamo“ («Na tom stoim»), koji je održan od 18. do 22. novembra u jednom od najvažnijih centara ruskog pravoslavlja – drevnom ruskom gradu Pskov.

Pavlina Radovanović je na tom festivalu nastupila sa programom kosovskih i srpskih rodoljubivih pesama, a boravak u Pskovu obeležila je i poseta jednoj od najznačajnijih ruskih svetinja – Pskovskopečerskog manastira. Ovde se sa Pavlinom sastao starešina manastira, Mitropolit pskovski i porhovski Arsenije Perevalov.

Kako navode iz Ruskog centra za kulturu i nauku „Ruski dom“ iz Beograda, najvažniji susret održan je danas - petak, 24. novembra. U Ministarstvu kulture Ruske Federacije Pavlinu Radovanović je ugostila ruska ministarka kulture Olga Ljubimova, koja je tom prilikom uručila devojčici ikonu sa posvetom divljenja njenom hrabrošću, ljubavlju i verom u pobedu pravoslavlja.

Kopija ikone pred kojom se molio arhimandrit Alipij, Veliki Namesnik Pskovsko-Pečerskog manastira, inače je veoma retko ikonografsko delo.

Ikona je namenjena Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, a prikazuje Obraz Gospoda Isusa Hrista oslikan do ramena sa blagim osmehom na licu.

Prvi susret Pavline i Olge Ljubimove održan je avgusta 2022. godine u Moskvi u okviru Pavlininog učešća na Međunarodnom dečijem kulturnom forumu Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Devojčica Pavlina će svoju posetu Rusiji završiti sutra, 25. novembra u Hramu Blagovesti Presvete Bogorodice u Moskvi, gde će održati humanitarni koncert za podršku svom zavičaju.

Pavlina Radovanović iz Orahovca je interpretator kosovskih i srpkih rodoljubivih pesama. Poseban dar za pesmu ove devojčice otkriven je kada je imala svega pet godina.

Pavlina je ubrzo izrasla u istinsku mladu umetnicu, a u organizaciji Ruskog doma sa samo 12 godina devojčica je održala svoj prvi solistički koncert u Beogradu.

Inače, Pavlina Radovanović živi u getu na Kosovu i Metohiji, u kome su granice njenog bezbednog sveta svedene na par stotina metara ulice u kojoj živi njena porodica i na prostor oko Crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Za svoj rad ima blagoslov Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA