≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je taj loš čovek što drma čitav svet?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potresi na svim svetskim rang listima zbog muzičkog hita koji sve seče na pola

  • 3
Chase and Status Foto: Profimedia/Avalon/Retna

"Badadan, badadan, badadan...", dok se širom Londona, Liverpula, Njukasla i ostalih britanskih gradova prelama grubi glas, ton drum'n'bassa se širi Evropom i Amerikom. Užurbano se kreće po svim urbanim porama grada. U uhu je onoga što žuri na bus, onoga što džogira i onoga što se vraća sa aftera do lokalne pekare. Samo odzvanja - "Badadan, badadan, badadan".

Numera "Baddadan" od legendarnog dvojca Chase and Status, u saradnji sa MC polimatima Flowdan-om , Trigom i Takurom, zaokupila je je sve svetske muzičke liste, a di-džejevi više ovu pesmu ne mogu da izostave iz svog arsenala, jer postaje najjače oružje za eksploziju žurke.

Ova dva momka kao da ne umeju da omanu... Šta je to toliko čarobno u Chase and Status vezi? Praktično, sve što dotaknu već dve decenije pretvara se u čisto zlato.

Ko su ovi prekaljeni drum'n'bass muzike i ko im je dozvolio da toliko dugo budu na visini zadatka?

Sol Milton (Chase) i Vil Kenard (Status) na tačno 20 godina postojanja izbacili su album "2 RUFF". Krčkali su, kuvali, a onda kada je čorba bila gotova, krenuli su da izbacuju hit po hit, te je tako hajp sve više rastao do momenta dok Chase nije odradio set u Boiler room-u.

Tu je priča doživela pravu katarzu.

Praktično su svi već znali tekstove onog što sledi, a Jutjub je malo po malo hranio gladnan drum'n'bass usta sve dok nije došlo do pesme "Baddadan".

Neverovatan momenat, kao ponovno otvaranje vrata komercijale jednom žanru koji se među običnim plebsom mogao osetiti uz po koji vetar kako je nanosio po izdvojene incidente hitova.

Ovo je izletelo naglo. Gejzir je izbacio "Baddadan" kao nešto toliko moćno i nečujeno već dosta dug period.

Šta mu znači "Baddadan", reč koju ćete posle ove numere konstantno da ponavljate u svojoj glavi gde god da se nalazite?

Zapravo, u jamajkanskom izgovoru engleskog jezika, sleng koji se izlegao u toj zemlji, doneo je dosta skraćenih originalnih termina, pa je "Baddadan" nastao od "Bad man (loš/opasan čovek)".

U ovoj numeri se dosta kredita mora dati Flowdan-u (Mark Veira), koji je "napao" drugi vers, dok je za prvi upad bio zadužen "Trigga", takođe veoma poznat po urbanim krugovima Velike Britanije.

Tu je bilo saradnje i sa još nekoliko muzičara koji su doredili ovo remek delo koje će sigurno na leto izaći iz dvorana na plaže u zaokupiti sve što vidite i čujete oko sebe.

Album "2 RUFF" sadrži 10 pesama od kojih su, uz "Baddadan"-a na površinu isplivale još i "Liquor and Cigarettes", "Tough Talk" i "Selecta", ništa manji hitovi od "lošeg čoveka".

Ako bi govorili nešto više o kombinaciji Chase i Status, upoznali su se u Londonu preko bliskog prijatelja, a onda su zajedno studirali u Mančesteru gde je čitava priča i počela.

Na njihov ukus i miris uticali su legendarni članovi Prodidžija, kao i Orbitala, a do 2007. godine su tri puta bili na vrhu čarta uz Velikoj Britaniji.

"Pieces" je numer sa kojom su ponovo uzeli monopol nad žanrom u saradnji sa Plan B.

Sve godine neverovatnog rada, albuma "More than Alot" i "No More Idols" nastavili su se za još četiri izdanja u 10 godina, da bi došlo do "2 RUFF" koji je izrodio sve ove gorepomenute hitove ukupno sa "Baddadanom".

Za minuli rad u proteklim decenijama mogu se pomenuti momci poput Patrika Vilijamsa (MC Rage) koji je bio član grupacije, ali već dve godine nije tu, kao i bubnjar Endi Gengadin koji je sveprisutan na velikim gažama.

Chase je izneo ovu priču što se tiče javnosti, dok su se mnogi pitali zašto Status nije bio uz njega na širenju novog albuma.

Chase and Status Foto: Profimedia/Jonathan Iappin

Ipak, opravdani su razlozi, a nema ni razloga da se o tome razmišlja i pali vatra. Nema je. Samo je uspeh tu.

Svakako... Velika priča je napravljena (još jednom) i sada će se ovaj talas ponovo jahati.

"Badadan, badadan, badadan...", a šta vam ja govorim, sami ćete posle prvog slušanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    29. novembar 2023 | 13:05

    Sta drugo ocekivati od " nasmrkanih Ostrvljana " !!!???

  • Vi

    29. novembar 2023 | 14:04

    Nekoga Zezate!!!

  • Džoni

    30. novembar 2023 | 18:28

    Ako ti je ovo remek delo,onda ti je ukus krajnje diskutabilan. O načinu i stilu pisanja ne znam šta da kažem...da li pokušavaš da se dodvoriš mlađoj publici koja je nepismena, sa engleskim izrazima kao što su hajp,vers,čart itd. Za sve ovo postoje srpski nazivi i reči, ali tebi je očigledno lakše ovako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA