Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja biće posvećen Šabanu Bajramoviću

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je rezultat ovogodišnje posete Nišvil muzeju Grega Lambousy-a, direktora New Orleans džez muzeja, kao i dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom Nišvila za USA

  • 1
Muzička apoteka  Šaban Bajramović Foto: Promo

Polovinom aprila 2024. godine jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja u New Orleansu biće posvećen životu i delu Šabana Bajramovića, saopštili su iz organizacije Nišvil festivala

Ovo je rezultat ovogodišnje posete Nišvil muzeju Grega Lambousy-a, direktora New Orleans džez muzeja, kao i dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom Nišvila za USA.

Upravo je Jelena Ivanjac bila tokom ovog vikenda specijalni gost tradicionalne godišnje proslave New Orleans muzeja.

Ova manifestacija okuplja ljubitelje džeza, predstavnike grada i države Luizijana, koji svojim donacijama pomažu rad i stalni napredak ove kulturne institucije koja je jedna od najvećih znamenitosti grada.

Održana je i aukcija - Sat vremena sa Gregom u muzeju i svečani ručak. ? Početna cena je bila 1.000 dolara, a aukcija je dostigla cenu od 2.000 dolara!

Pod nazivom "Improvizacije" i sa temom "Kosmos", ovogodišnje gala veče podržali su i najbolji muzičari Nju Orleansa: The Dixi Cups & James Andrews, Mahmoud Chouki sa specijalnim gostima John Boutte, Herlin Riley i Detroit Brooks, zatim The Original Pinettes Brass Band (?enski duvački orkestar), The Jason Neville Funky Soul Band i specijalni gost, legenda fanka George Clinton.

Od gostiju iz inostranstva, predstavili su se muzičari iz Hondurasa, Dominikanske Republike i sa Haitija.

Muzičari su nastupali na četiri bine u i oko muzeja, a duvački orkestri su paradirali kroz dvorište dok su im se gosti priključivali u stilu čuvene "druge paradne linije" Nju Orleansa.

Jelena Ivanjac je nakon toga dala izjave za više medija i najavila saradnju sa festivalima u New Orleans-u, razmenu bendova i izložbu o Šabanu Bajramoviću.

Dogovoreno je da postavka posvećena Šabanu Bajramoviću uključuje izložbu koja prati njegov život od Niša do New Yorka, izdate ploče i ostale nosače zvuka , video snimke nastupa sa Ni?vila, kao i neke lične predmete.

Nišville poziva prijatelje Šabana Bajramovića koji poseduju zanimljive eksponate da ih privremeno ustupe Nišville muzeju za potrebe ove izložbe.

Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi koji izvode njegovu muziku.

Neki od najznačajnijih američkih medija pokazali su interesovanje za izložbu o Šabanu Bajramoviću.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA