Vreme čitanja: oko 7 min.

Vlatko Stefanovski u mts Dvorani: Pravi master klas na gitari, specijalni gost Rade Šerbedžija oduševio

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Beograđani su posle dužeg vremena imali prilike da uživo čuju vrsnog instrumentalistu sa bendom u celovečernjoj "gitarskoj magiji" koju je priredio ovdašnjoj publici na koncertu dugom dva i po sata

  • 3

Jedan od najpriznatijih gitarskih virtuoza na svetu Vlatko Stefanovski sa svojim triom održao je nezaboravni koncert u punoj mts Dvorani. Beograđani su posle dužeg vremena imali prilike da uživo čuju vrsnog instrumentalistu sa bendom u celovečernjoj "gitarskoj magiji" koju je priredio ovdašnjoj publici na koncertu dugom dva i po sata.

Gost na koncertu od 24 kompozicije bio mu je proslavljeni svestrani umetnik - glumac, pisac i muzičar Rade Šerbedžija.

"Dobro veče, Beograd, veliko mi je zadovoljstvo što smo opet ovde i što ćemo svirati na divnom mestu kakva je Mts Dvorana. Odmah da vam najavim da ćemo svirati malo duži koncert, jer smo odlučili da vam sviramo sve što znamo i možemo. Dobro smo se pripremali za koncert večeras, i vi se spremite da duže ostanete", nadahnuto je poručio Vlatko Stefanovski publici na početku koncerta.

Malo je reći da je publika uživala nošena zvukom koji u jedinstvenom muzičkom izrazu stvara Stefanovski sa svojim triom ( bas Ivan Kukić, bubanj Jan Stefanovski i gitara Vlatko Stefanovski). Triu se u svirci ovoga puta pridružio i gost za klavijaturom Damir Imeri.

Naime, jedan od omiljenih muzičara sa ovih prostora dočekan je burnim ovacijama, te se nakon kratkog uvoda pozdravljajući Beograđane, odmah latio gitare i koncert otvorio pesmom "Skyhook". Nakon impozantnog uvoda, publiku su polako počeli da očaravaju i "nose" najpre čuvena Makedonsko devojče, a odmah potom i "Kandilice", "Verba nadež ljubov", "Nisam tvoj", "Talasna dužina", "Istok Zapad".

Vlatko Stefanovski, mts Dvorana Foto: Bojan Petrović/mts Dvorana Promo

Nakon tradicionala "Eleno ćerko", Vlatko Stefanovski je najavio značajnog gosta.

"Veliki umetnik, čovek velikog srca i jedinstvenog talenta, izvanredan čovek, sjajan glumac, muzičar", predstavio je Stefanovski slavnog Radeta Šerbedžiju.

Čuveni glumac sa karijerom u svetskim i američkim filmovima, ovaj put bez komunikacije sa publikom, otpevao je nadahnuto i snažno numeru "Si zaljubiv edno mome" iz kolekcije Leb i sol.

Sa nekoliko zagrljaja Šerbedžije i Stefanovskog, glumac je uz ovacije publike ispraćen sa scene.

Rade Šerbeždija, mts Dvorana Foto: Bojan Petrović/mts Dvorana Promo

Vlatko je publiku podsetio na svoja solo izdanja - "Zodijak" (sa Bobanom Arsovskim, 1990), "Cowboys & Indians" (1994), "Sarajevo" (1994), "Gipsy Magic" (1997), "Kruševo" (sa Miroslavom Tadićem, 1998), "Vlatko Stefanovski Trio" (1998), "Put na Sunce" (2000), "Kino kultura" (2001), "Kula od karti" (2003), "Treta majka" (sa Miroslavom Tadićem, 2004), "Thunder From The Blue Sky" (Vlatko Stefanovski trio sa Janom Akermanom i Damirom Imerijem, 2008), "Seir" (2014), "Maternji jezik" (2017), "Taftalidže shuffle" (2020).

Posle pesme "Ogledalo" sa spomenutog solo albuma iz 2020. godine, Stefanovski je prešao na sigurno tle i zonu komfora gde samouvereno "gospodari", a to su ponovo hitovi iz antologijske grupe Leb i sol.

U veštim kombinacijama stilova,po čemu je i poznat, publika je iskusila vrhunsko umeće na instrumentima koji su kombinovali džez, rokenrol, bluz, džez fjužn, kao i makedonsku tradicionalnu muziku. Tako su se mogli čuti na gitarama, bogato skrojeni ritmovi pesama "Gypsy song", "Femme fatale", "Zajdi zadji", a posebni trans publika je doživela izvođenjem pesme "Čuvam noć od budnih" i "Kao kakao" sa istoimenog albuma iz 1987. godine , čuvene grupe Leb i sol, čiji je Stefanovski osnivač.

Naravno, veliki hit ove grupe "Čuvam noć od budnih" sigurno je pobudio najviše pažnje i oduševio auditorijum rasprodate Mts Dvorane koja je horski pevala stihove "kao na straži, čuvam noć od budnih, ja sam samo jedan od sinova bludnih, pravih se reči uvek kasno setim, odgovor znam kad ostanem sam".

Svakako da ne može Vlatko bez makedonskog tradicionala "Jovano, Jovanko", uz povratak na Leb i sol i neprolazna dela "Skopje" i "Čukni vo drvo".

"Hvala vam što ste večeras došli i što ste odvojili vreme za nas. A nama je bilo izuzetna čast da sviramo za vas. Bili ste zaista fantastična publika. Za sledeću kompoziciju, eto ako želite i osetite potrebu, upalite baterije na mobilnom telefonu, mislim da ova pesma to zaslužuje", delovalo je da se Vlatko Stefanovski oprašta od publike.

Maestro je predstavio sa svojom gitarom, koja kao da je neodvojivi deo njegovog tela - čuveno umetničko delo "Bistra voda" i svi posetioci su zasijali svojim telefonima.

Ipak, iako su otišli sa bine, koncert još uvek nije bio završen, jer ih je publika uporno zvala na bis.

"Hvala vam puno, stvarno ste izvanredna publika. Ekipa Mts Dvorane bila je izuzetan domaćin, evo neka nas puste još malo da sviramo, imamo još par kečeva u rukavu", najavio je Stefanovski produžetke.

Vlatko Stefanovski, mts Dvorana Foto: Tanjug/Marko Đoković

Tako je muzički bluz etno džez rok trio svirao još bisera iz antologijske kolekcije Leb i sol - "Aber dojde Donke" i "Uči me majko, karaj me" (makedonska folk pesma), kao pravi master klas vrhunskog muziciranja.

"Srećna vam Nova godina, da ste mi živi i zdravi. Želim da nova 2024. bude bolja od 2023. koju uskoro ispraćamo. Vidimo se, Beograd", oprostio se Vlatko Stefanovski večeras od svoje verne publike nakon dva i po sata koncerta i odsvirane 24 kompozicije.

Stefanovski se u karijeri dugoj skoro 50 godina, prvenstveno kroz jugoslovensku i makedonsku grupu "Leb i sol" i u solo karijeri, istakao kao uspešan gitarista - instrumentalista, a kombinuje više žanrova - etno džez, rokenrol, džez fjužn i bluz sa elementima makedonske tradicionalne muzike.

Poznat je kao neko ko sve ove zvukove spaja u jedno, te važi za jednog od omiljenih muzičara na našim prostorima i retko vanserijskog izvanrednog gitaristu majstora kome nema ravnog. Ipak je Stefanovski nastupao sa vrhunskim australijskim gitaristom Tomijem Emanuelom u projektu i albumu "Kings of Strings" u Sava centru i Domu sindikata 2012. godine, kao i širom sveta.

Repertoar je upravo uključio, kao i uvek, pesme iz te popularne etno džez bluz rok makedonske grupe, koja i dalje postoji bez Vlatka, skoro su imali koncert u Beogradu na sceni kluba Zappa Baza.

Umeo je gitarista i kompozitor Stefanovski da prizna "Nisam tvoj", da meri kolika mu je "Talasna dužina" sa svojom izabranicom, i da otputuje na razne strane sveta "Istok zapad - telepatija" kao deo opusa "Leb i sol".

Poslednjih godina se prilično odomaćio u Srbiji, često nastupa u Beogradu na raznim festivalima i smotrama (Beer fest – beogradsko Ušće, festival “WOMBA” 2022 na Ušću, rok maraton kod Muzeja savremene umetnosti 2022, Guitar Art Fest – Mts Dvorana 2019 i Dom omladine Beograda 2021, Beogradski džez festival – Mts Dvorana 2020, nedavno i na Arsenal festu 2023 u Kragujevcu), ali i solo koncertima (Stadion Tašmajdan, Sava centar, park Tašmajdan).

Inače, rođen u glumačkoj porodici, Stefanovsku je gitaru počeo da svira sa 13 godina, da bi do svoje 20. osnovao "Leb i sol" sa kojim je objavio 13 albuma i nastupao širom sveta.

Set lista je bila bogatija sa tradicionalnim numerama "7/8 oro", "Kalajdžisko oro", da bi prešao na trijumfalnu pesmu "Gipsy song" iz poznatog filma "Gipsy Magic" (1998) Stoleta Popova, što uvek oduševi fanove svojim izvodjenjem, koje je apsolutno vrhunsko.

Stefanovski je priznao večeras da sebe nije nikad ozbiljno smatrao za pevača, više za muzičara - gitaristu, tako da je narednu kompoziciju prepustio svom mlađem kolegi bas gitaristi Ivanu Kukiću, koji je otpevao čuveni makedonski tradicional "Zajdi, Zajdi" uz ogroman aplauz čitave sale Mts Dvorane.

Nakon odlaska iz grupe "Leb i sol", Stefanovski je tokom svoje solo karijere objavio mnoge solo albume, komponovao muziku za film i pozorište, saradjivao sa važnim imenima i orkestrima.

Podsetimo, u bogatoj karijeri jugoslovenskog i makedonskog muzičara, opus mu obuhvata i primenjena muzika za igrane filmove kao "Šmeker" (1985) Zorana Amara, sa Žarkom Lauševićem u glavnoj ulozi, "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića, "Zaboravljeni" (1989) i "Početni udarac" (1991) Darka Bajića (kasnije ta dva filma su spojena u TV seriju "Zaboravljeni" (1992)), "Klopka" (1990) Suade Kapića, "Suicide guide" (1996) Erbila Altanaja, "Nebo gori modro" (1996, slovenački) Jurea Pervanjea, "Gipsy magic" (1997, makedonski) Stoleta Popova, "Tri letnja dana" (1997) Mirjane Vukomanović, prema scenariju Gordana Mihića, "Journey to the Sun" (Yesim Ustaoglu, 1998, turski), spomenuta "Nebeska udica" (2000) Ljubiše Samardžića, "Serafim, svetioničarev sin" (Vicko Ruić, 2002, hrvatski), "Kad svane dan" (2012) Gorana Paskaljevića.

Animirani filmovi u njegovom opusu kompozitora su - "Cirkus" (1979) Darka Markovića, sa "Leb i sol" i "Vjetar" (1990) Goce Vaskova.

Albumi sa grupom "Leb i sol" za diskografsku kuću PGP RTB su - "Leb i sol" (1978), "Leb i sol 2" (1978), "Ručni rad" (1979), "Beskonačno" (1981), "Sledovanje" (1981), "Akustična trauma" (dvostruki live album 1982), a za "Jugoton" - "Kalabalak" (1983), "Tangenta" (1984), "Zvučni zid" (1985), "Kao kakao" (1987), "Putujemo" (1989), uz živi album - "Live in New York" (Third ear music - 1991), "Anthology" (Third ear music - 1995) i poslednji live materijal "Na koncertu "Leb i sol" u Sava centru 2006.", što je bio poslednji put da se Vlatko Stefanovski okupio sa ostalim članovima grupe "Leb i sol" na regionalnoj turneji, da bi ponovo napustio ovu muzičku priču.

(Telegraf.rs/Jelena Kostadinović Burazor/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Batman

    11. decembar 2023 | 14:11

    Uzas od koncerta. On ima skoro 70 godina, jedva stoji na bini. Rade jos gori. Katastrofa od koncerta. Neka prekine sa tezgama. Od 90-tih nema hit, a uporno se gura. I to na konto da je dobar gitarista.

  • Ivan

    11. decembar 2023 | 13:38

    Vlatko, star i umoran. Mozda je vreme da prekine da tezgare. Bruka koliko je los koncert bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA