≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Priče o pesmama: Golden Earring - "Radar Love", rok patent koji je stigao iz Holandije

Vreme čitanja: oko 5 min.

U svojoj izuzetno dugoj karijeri koja je trajala sve do 2021. godine, ova grupa imala je i drugih sjajnih ostvarenja, ali im nikada nije pošlo za rukom da ponove uspeh koji im je donela ova zaista vanvremenska kompozicija.

  • 0
Golden Earring Foto: Goran Živanović

Sedamdesetih godina prošlog veka, u vremenu u kome su ploče za mlade ljude činile jednu od najvažnijih stvari na svetu, imao sam dosta drugara koji nisu marili za singlove.

Govorili bi da niko ko ozbiljnije želi da se posveti muzici, ne treba da se zamajava s tim, album je album i tačka.

Ja sam opet mislio da je najvažnije da u kolekciji imam neku pesmu do koje mi je stalo, a da li je na singlu ili LP-iju, sasvim je druga priča.

Uostalom, ko zna koliko sam grupa i "otkrio" baš preko singlova, pa su potom došli na red i njihovi albumi.

Tako je bilo i sa holandskom grupom Golden Earring.

Prva ploča od njih do koje sam došao, bio je singl na kome se nalazila kompozicija "Radar Love".

I dan-danas ovu pesmu smatram istinskim remek delom kada je rok muzika u pitanju.

Koreni grupe sežu još do 1961. godine kada su dvojica tinejdžera, tada trinaestogodišnji Džordž Kujmans i njegov petnaestogodišnji komšija Rinus Gerisen, osnovali u Hagu grupu Tornados, a kada su kasnije shvatili da već postoji sastav s tim imenom, odlučili su da se nazovu Golden Earring, inspirisani istoimenim instrumentalom britanske grupe The Hunters. Na samom početku bili su okrenuti komercijalnoj muzici namenjenoj  tinejdžerima, što će im kasnije, kada su poželeli da se otrgnu od toga, biti poprilična smetnja.

Ipak, radili su uporno, a u svemu tome dosta im je pomogla i činjenica da su početkom sedamdesetih godina prošlog veka bili predgrupa na koncertima tada već slavnih imena kao što su Led Zeppelin, The Who i Džo Koker, što će im u mnogome povećati ugled kod one ozbiljnije publike i kritičara.

Svakako ovde moram napomenuti da je u tom periodu anglosaksonsko područje bilo poprilično zatvoreno za mnoge rok grupe koje su dolazile sa strane, pa ništa nije bilo drugačije ni za zvođače iz kontinentalnog dela Evrope.

Ipak, takva selekcija ponajmanje je važila za one koji su dolazili iz Holandije, pa je situacija za njih ipak bila lakša.

Prvi holandski bend koji je već 1973. godine ostvario ozbiljan uspeh u Britaniji bio je Focus, pa su videvši sve to, Golden Earring i sami ubrzo krenuli na prvu britansku turneju gde su bili odlično primljeni od strane tamošnje publike. To ne treba ni da čudi jer su još tada na svojim nastupima koristili kvadrofonsko ozvučenje i spektakularne svetlosne efekte, priredivši istovremeno na sceni šou u kome su članovi grupe lebdeli u vazduhu, kao i čitav niz drugih trikova. Zahvaljujući tome, ali i njihovoj sve čvršćoj svirci, čitaoci tada veoma uglednih časopisa New Musical Express i Melody Maker proglasili su ih za najveće nade 1974. godine, a tu poziciju učvrstili su još više kada su objavili svoj konceptualni album "Muntain", sa koga je na singl ploču i skinuta kompozicija "Radar Love".

Iste godine, PGP RTB objavio je tu singlicu i kod nas, pa ću je zahvaljujući tome vrlo brzo imati u svojoj kolekciji.

Bila je to jedna od onih pesama koje vas odmah "udare u glavu" i kojima se uvek vraćate.

Na zvaničnim lestvicama popularnosti mnogih država, dospela je među prvih dvadeset, dok se na čuvenoj Billboard listi našla na trinaestom mestu, a u Britaniji i Kanadi među prvih deset.

Ova kompozicija i u današnjem vremenu ima veliki uticaj. Godine 2001. čitaoci "Washington Posta" izabrali su je za najbolju radijsku pesmu, a često je u raznim glasanjima pobeđivala neke konkurentske hitove od grupe AC/DC, ili recimo "Highway Star" od Deep Purple, koja joj je i inače u takvim nadmetanjima glavni rival.

Što se mene tiče, takođe joj dajem prednost u tom slučaju, iz više razloga.

Uvodni gitarski rif oduvek sam smatrao čarobno lepim i genijalno smišljenim. Pa iako ima onih koji tvrde da ta sekvenca pomalo podseća na uvod čuvene "Smoke On The Water", članovi grupe svojevremeno su izjavili da su inspiraciju za to pronašli u opusu Karlosa Santane.

Golden Earring Foto: Goran Živanović

U samoj pesmi ima nekoliko različitih delova, ali su oni  zaokruženi u jednu potpuno logičnu celinu, a svi ti detalji čine je zaista velikom.

Sve je tu na svom mestu, bez bilo kakvog viška ili manjka, istovremeno protkano vanserijskom energijom, što je verovatno i doprinelo da je mnogi časopisi i portali uvrste među deset najboljih rokenrol "prženja" svih vremena.

I sam tekst pesme svakako je neobičan i zanimljiv jer govori o čoveku koji putem nekakve telepatske veze oseća šta njegova ljubavnica želi, seda u auto i vozi ludački dok sa radija ide davno zaboravljena pesma "Coming On Strong", pevačice Brende Li. Tokom puta doživeo je fatalnu nesreću u kojoj gubi život, ali čak i posle toga ne prestaje ta čudesna veza između njih, ta "radarska ljubav".

Kompozicija "Radar Love" do danas ima više od pet stotina obrada, a delovi pesme često su korišćeni i kao špice raznih TV i radijskih emisija, a svi oni koji se sećaju legendarne emisije "Veče uz radio" Nikole Karaklajića, možda pamte da je taj uvodni rif takođe bio najava za jednu od rubrika u tom programu.

Pored toga, ova kompozicija može se čuti i u filmovima "Detroit Rock City", "Baby Driver" i "The Tender Bar".

Golden Earring su u svojoj izuzetno dugoj karijeri koja je trajala sve do 2021. godine, imali zaista sjajnih ostvarenja, ali ipak nikada im nije pošlo za rukom da ponove uspeh koji im je donela ova zaista vanvremenska kompozicija.

Što se mene tiče, dugi niz godina sam uživao slušajući je, ali su mi određeno zadovoljstvo pričinjavale i situacije u kojima su oni koji "inače ne mare za singlove" u nekim davnim, prošlim vremenima, dok smo o albumima ove grupe samo maštali, tražili da je neprekidno vrtim na gramofonu.

U svakom slučaju ovaj, ali i singl na kome je čudesni instrumental "Hocus Pocus", izuzetne holandske grupe Focus, opredelio me je, ne samo prema tim bendovima, već i prema čitavoj holandskoj sceni, pa su u moju kolekciju dospele ploče grupa Brainbox, Shocking Blue, Livin' Blues, pa čak i neke lakše note od izvođača kao što su George Baker Selection (sećate li se one njihove "Little Green Bag"?), ili recimo dueta Mouth and Mac Neal koji su početkom sedamdesetih imali veliki hit "How Do You Do", ali to su već bile pesmice za neke devojčice do kojih nam je tada veoma stalo.

"Radar Love" do danas ostaje jedna od mojih najomiljenijih "žestokih" rok kompozicija, no i neke druge pesme od grupe Golden Earring često su se vrtele na mom gramofonu.

Recimo "From Heaven, From Hell", ali to je već priča za neku drugu priliku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA