≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Električni orgazam nastupio u mts Dvorani: Gosti na koncertu Anica Dobra i Cane Partibrejkers

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Više od 30 pesama je bilo na repertoaru

  • 0
Električni orgazam u mts Dvorani Foto: Milos Tešić/ATAImages

Beogradska rok grupa Električni orgazam održala je samostalan koncert na Velikoj sceni Mts Dvorane gde su obeležiti jubilej – 40 godina od izlaska albuma “Les Chansones Populaires” (1983) sa obradama pesama velikih svetskih bendova.

Srđan Gojković Gile (glavni vokal, gitara), Branislav Petrović Banana (gitara, prateći vokal), Zoran Radomirović Švaba (bas gitara, prateći vokal), Blagoje Nedeljković Pače (bubnjevi), Ljubomir Đukić Ljuba (vokal, klavijature, prateći vokal), čine sadašnju postavu Električnog orgazma koji će u januaru napuniti 44 godine .

Gosti na koncertu sa više od 30 pesama bili su -glumica Anica Dobra i rok muzičar Zoran Kostić Cane, pevač i lider benda Partibrejkers.

"Dobro veče, Beograde. Krećemo večeras iz 1982. godine", kratko je frontmen benda Srđan Gojković Gile najavio prvu pesmu sa obimne set liste - "Pođimo", da bi nastavili dalje sa numerom "Dokolica" iz te prve faze stvaralaštva.

Usledio je "Vudu bluz" i naravno antologijski pank hit "Krokodili dolaze", na opšte oduševljenje mnogobrojnih fanova.

Specifičnost koncertnog izvodjenja ove pank rok kompozicije jeste u ideji sastava da se "Krokodili" stapaju sa pesmom "When the Music Is Over" (1967) od grupe "The Doors" i harizmatičnog lidera Džima Morisona.

Električni orgazam u mts Dvorani Foto: Tanjug/Vladimir Špročić

Početno poglavlje grupe Električni orgazam bilo je u okvirima pank muzike i psihodeličnog rokenrola, sa prva dva albuma "Električni orgazam" (1981) i "Lišće prekriva Lisabon" (1982), i lista pesama se nastavila u tom žanrovskom prosedeu - "Afrika", a mikrofon je od Gileta preuzeo Ljubomir Đukić Ljuba.

"E sada idemo nagli skok na 1988. godinu i album "Letim, sanjam, dišem", Gile je najavio čuvenu pesmu "Hajde, bejbe, daj da vidim sad" uz efektno horsko pevanje publike u punoj sali bivše Dvorane Doma sindikata.

Gile je kao frontmen grupe uvek na koncertima neki vid naratora, domaćina i vodiča kroz bogat opus grupe koja će u januaru napuniti čak 44 godine postojanja.

"A sada ćemo krenuti u blok pesama sa albuma „Les Chansones Populaires“ zbog koga smo ovde večeras. To su sve pesme koje smo mi voleli kad smo bili klinci, a sada ćemo da vam ih sviramo", najavio je lider Gile.

Tako su odsvirali skoro ceo album obrada svetskih muzičkih umetnika od "Locomotion" (1962, autori - Karol King, Geri Gofin), "Citadel" (1967, The Rolling Stones, autori Mik Džeger i Kit Ričards), preko "Metal Guru" (1972, T. Rex, autor Mark Bolan), "I'm Waiting for the Man" (1967, The Velvet Underground, autor Lu Rid), "The Man Who Sold the World" (1970, Dejvid Bouvi).

Preskočili su samo jednu numeru ("Being for the Benefit of Mr. Kite", 1967, The Beatles, autori – Džon Lenon i Paul MekKartni), ali nisu propustili - "Blue Moon" (1934, autorski tandem Ričard Rodžers i Lorenc Hart).

"U redu, e sad posle svega, da vidimo - "Gde smo sad?", najavio je lider tu pesmu da njihovog istoimenog 12. studijskog albuma (2018), za sada poslednjeg.

Neprolazna veličina od kompozicije "Kapetan Esid" orila se prepunom dvoranom sa po mnogima "besmrtnim" stihovima ("Sve moje više nije moje, sve moje sad je tvoje"), i naravno ta rok balada je ostavila snažan trag u dušama iskrenih ljubitelja benda.

Ekipa je prozujala i kroz "Svaku novu noć", da bi usledio skoro vrhunac večeri: gostovanje glumice Anice Dobre.

Pre više od 30 godina bio je popularan domaći film "Crni bombarder" (1992, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović, Žarko Laušević, Katarina Žutić) reditelja Darka Bajića, u kome je Anica Dobra ostvarila upečatljivu glavnu žensku ulogu rok pevačice.

Podsećanje na taj uspešan film bio je u vidu filmske muzike kroz rok baladu "Svečane bele košulje" i "Hodam sad kao zombi", koje je Anica Dobra vokalno dočarala sa grupom. Osim Gileta, na komponovanju muzike za spomenuto filmsko ostvarenje je radio i nažalost pokojni muzičar Vlada Divljan.

U tom triptihu pesama za taj film našla se i opomena od osvešćene pesme "Seks, droga, nasilje i strah", koja je zaokružila omaž tom filmu ove muzičke noći.

Veliki arsenal rokenrol hitova grupe se nizao na muzičkom toboganu, te je i album "Distorzija" dolazio do izražaja.

Publika je uživala kad god čuje poznate stihove koje izazivaju snažne emocije, od priznanja "Ja sam težak kao konj", "Bejbe ti nisi tu" (rimejk pesme "Out of Time" od "The Rolling Stones"), uz razigranu i raspevanu "Igra rokenrol cela Jugoslavija" (dodatnu popularnost numera je postigla u antiratnom filmu "Lepa sela lepo gore" (1996) Srđana Dragojevića, koji je večeras sedeo u publici).

Donekle slična tematika u pesmama "Da si tako jaka" i "Spojimo se sad" kao da se spojila u jedinstven muzički diptih kada je Ljuba svojim vokalom napravio mali zaokret sa bluz pravcem "Nemaš nikom ništa da daš".

Zvanični deo koncerta se bližio kraju, te je nakon hita "Ne postojim" usledio segment za drugog očekivanog gosta: Zoran Kostić Cane, frontmen rokenrol grupe "Partibrejkers", koja je tek malo mlađa od "Električnog orgazma" (postoji 41 godinu).

Ljuba Đukić i Cane u duetu su izveli pank rok pesmu "Konobar" sa početka karijere, da bi uvek duhoviti Cane nakon završetka izjavio u svom stilu: "Električni orgazam: Gile, Ljuba, Švaba, Pače, Banana. Šta ćete više?".

Hit "Debela devojka" je oduševio masu, da bi onda usledila posveta prerano preminulom bubjaru grupe Goranu Čavajdi Čavketu sa "Kako bubanj kaže", kako Gile onda emotivno izmeni reči pesme - "kako Čavke kaže".

Pank numera "Nebo" koju uvek efektno peva Ljuba zaokružila je puna dva sata koncerta.

Ipak, bend tu nije "okačio instrumente o klin", već su na bis priredili "Ša La La" i uvek neprolaznu pank numeru "Zlatni papagaj", koja aktivno živi i nakon skoro 43 godine.

Slavili su i 40 godina postojanja benda krajem 2021. na istom mestu – bivšem Domu sindikata, a četiri decenije od albuma „Lišće prekiva Lisabon“ (1982) su obeležili decembra 2022. u Domu omladine Beograda.

Sledeće godine (2024) će onda slaviti 40 godina studijskog albuma „Kako bubanj kaže“ (1984).

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA